Maliye'de hiç kimse imza atamaz oldu

Haber Giriş : 18 Mayıs 2005 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Yasası'nın ardından Maliye'de işler kitlendi. Maliye Bakanı'nın, Osman Arıoğlu'nun Gelir İdaresi Başkanlığı'na getirilebileceğini açıklamasına rağmen atamalar yapılmadığından personel imza atmıyor

GELİR İdaresi Başkanlığı'nın kurulmasına ilişkin yasanın dün yürürlüğe girmesinin ardından, vekaleten de olsa büyük ölçüde atamaların yapılmaması nedeniyle, gelir teşkilatında işler durma noktasına geldi. Düzenlemenin ardından Gelirler Genel Müdürlüğü kadrolarında görev yapan personelin yetkisiz duruma düşmesiyle birlikte genel müdür yardımcıları ve şube müdürleri önceki gün sabahtan itibaren kendilerini ilgilendiren dosyalara imza atmıyor.

BU HAFTA BİTECEK

OYSA ki Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Gelirler Genel Müdürlüğü Vekilliği görevini yürüten Osman Arıoğlu'nun, Gelir İdaresi Başkanlığı'na getirilebileceği konusunda dün bir açıklama yaptı. Unakıtan, Gelir İdaresi Başkanı'nın atanması için gerekli kararnamenin kısa sürede hazırlanacağını, kendi yetkisi dahilinde atanacak olan Başkan Yardımcıları ve diğer personele ilişkin görevlendirilmenin bu hafta içinde, vekaleten de olsa, tamamlanacağını bildirdi.

KARMAŞA SÜRÜYOR

ATAMALAR için Anayasa Mahkemesi kararının beklenmeyeceğini belirten Unakıtan, ?Kamu işlemlerinin yürütülebilmesi için bu atamaların yapılması gerekiyor. Bu yüzden mahkeme kararını bekleyemeyeceğiz' dedi. Buna rağmen imza karmaşası halen sürüyor ve çok acil konularda kanunun yayımı öncesine ait bir tarihle işlem yapılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın oluşturulmasıyla birlikte çok sayıda üst düzey bürokratın ne olacağı konusu da belirsizliğini koruyor.

ÇOK SAYIDA BUROKRAT BOŞTA KALACAK

YENİ düzenleme, Gelir İdaresi Başkanı'nın altında 3 başkan yardımcısı, 10 daire başkanı ve birinci-ikinci derecede 40 tane grup başkanından oluşan bir yapılanma öngörüyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'na dönüşen Gelirler Genel Müdürlüğü'nde ise Gelirler Genel Müdürlüğü'ne de vekalet eden Osman Arıoğlu'nun yanı sıra 6 genel müdür yardımcısı, 22 daire başkanı ve 80 dolayında şube müdürü görev yapıyordu. Yeni yapılanmanın ardından yapılacak atamalar sonrasında, çok sayıda üst düzey bürokrat boşta kalacak. Bu da teşkilatta huzursuzluğu artıran bir diğer etken olarak görülüyor.

MAHKEME KARARI..

Öte yandan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın mahkeme kararının beklenmeyeceği açıklamasından önce, kanunun atamalara ilişkin maddesinin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından ?yürütmeyi durdurma' istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi ile teşkilatta gözler Anayasa Mahkemesi'ne çevrilmişti. Mahkeme'nin Sezer'in talebi doğrultusunda madde için yürütmeyi durdurma kararı vermesi halinde, üst düzey personelin atamaları da beklenecekti.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber