İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Teknik Öğretimdeki Bölüm Şefleri Dava Açtı...

Müdür yardımcıları öğretmenlik görevlerini ek dersle ilgili esasların 5'inci maddesi (a) bendine göre 6 saat derse girerek yerine getirirler. Bölüm şefleri ise öğretmen norm kadrosu içerisinde değerlendirildiklerinden öğretmenlik görevlerini ek dersle ilgili esasların 5'inci maddesi (b) bendine göre 20 saat derse girerek yerine getirirler.Bu eşitsizliğin giderilmesi amacıyla "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin" 4'üncü maddesinin g, l, m, n bentleri ile 14'üncü maddesinin iptali istemiyle Danıştay'da dava açılmıştır. Dava metnini görmek için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 23 Mayıs 2005 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

memurlar.net'ta daha önce "Teknik Eğitim Fakültesi Mezunlarına Nasıl Kadro Açılır?" başlığı ile yayımlanmış dosyayı görmek için tıklayın.

DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA

Yürütmeyi Durdurma taleplidir 18.05.2005

Davacı : Mustafa Alpaslan Akıcı
Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölüm Şefliği Osmaniye

Vekili : Av. Nihat Kılıç
Necatibey Cad. 27/12 Kızılay/Ankara 231 35 20/21

Davalı : 1- Milli Eğitim Bakanlığı
2- Osmaniye Valiliği

Konu : Davalı idarenin 13/04/2005 tarihli idari işleminin iptali, işlemindayanağını oluşturan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin 4. Maddesinin g, l, m, n bentleri ile aynı yönetmeliğin 14. Maddesinin iptali, işlem hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmesi talebidir.

OLAYLAR VE AÇIKLAMALAR

Müvekkilim davalı kuruma bir dilekçe vererek şeflik kadrosunun Müdür Yardımcısı statüsünde değerlendirilmesini talep etmiştir. Müvekkilimin talebi yönetmeliğin 4. Maddesinin g, l, m, n bentleri ile 14. Maddesi gerekçe gösterilerek reddedilmiştir. (Ek-2) Ret kararı hukuka aykırıdır. Bu maddeler ile iş bu yazının iptali gerekmektedir. Ek-3(Yönetmelik)

Norm kadro yönetmeliğinin 4. maddesinin g ve h bendinde her okulda bulunması gereken yöneticiler belirlenirken endüstriyel teknik öğretimdeki bölüm şeflerine yer verilmemiştir.

Mesleki ve teknik okullarda görevli bölüm ve atölye şefleri, norm kadro yönetmeliğinin 14. maddesi uyarınca öğretmen kadrosu içinde değerlendirilmektedir.

Bu nedenle branşlarına uygun ders görevlerini fiili olarak yürütmekteler, öğretmenlik görevlerini yerine getirmekteler, nöbet hizmetlerini yerine getirmekteler, koordinatörlük görevleri varsa onu yerine getirmekteler, döner sermaye işlemlerini yerine getirmekteler aynı zamanda bölüm veya atölye şefliği görevinin gereğini de yerine getirmektedirler.

Bölüm şefinin görevlerini mesleki teknik eğitim yönetmeliğinin 260. maddesinden okuduğumuzda daha ilk maddesinde "bölümü yönetir" demesine rağmen, neden bölüm şefleri norm kadro yönetmeliğinin 4.maddesinin g ve h bentlerinde yer almamış, norm kadro verilmemiş, öğretmen norm kadrosu içerisinde değerlendirilmiştir.

Bu durumu Personel Genel Müdürlüğünün 01.10.2002 tarih ve 92492 sayılı 79 nolu genelgesi de belirtmektedir. Bu genelgenin 2. maddesi 3. fıkrasında ;

"Bilindiği gibi, bölüm ve atölye şefleri, ilgi (a) Yönetmeliğin 14 üncü maddesi uyarınca öğretmen kadrosu içinde değerlendirilmektedir. Bu nedenle branşlarına uygun ders görevlerini fiili olarak yürütecekler, aynı zamanda bölüm veya atölye şefliği görevinin gereğini de yerine getireceklerdir." hükümleri yer almaktadır. Fakat bu durum 657 sayılı kanunun 87. ve 90.maddelerine, Anayasamızın 10. ve 18. maddelerine aykırıdır. Çünkü memura ikinci bir görev verilemez, fakat öğretmenlere verilen idarecilik görevleri bu kapsam dışındadır. Ama öğretmene idarecilik olarak ikinci görev verilirse üzerindeki diğer görev alınır veya hafifletilir. Bu konuda müdür yardımcılarını örnek gösterebiliriz.

Müdür yardımcıları öğretmenlik görevlerini ek dersle ilgili esasların 5. maddesi a bendine göre 6 saat derse girerek yerine getirirler. Bölüm şefleri ise öğretmen norm kadrosu içerisinde değerlendirildiklerinden ek dersle ilgili esasların 5. maddesi b bendine göre 20 saat derse girmek zorundadırlar. Bölüm şefi görevi içinde ek dersle ilgili esasların 5. maddesi c bendi 5. fıkrası hükümlerine göre 10 saat planlama bakım ve onarım adı altında ücret ödenir.

Bölüm şefi bu 10 saate atölyedeki tezgah ve makinelerin bakım ve onarımını mı yapacak yoksa kendisine yüklenilen 10 larca maddenin üzerindeki görevlerini mi gerçekleştirecektir. Buradaki ikilem şudur: Bölüm şefine ödenen bu 10 saatlik ücret makine bakım onarım ücreti midir, yoksa bölümün yönetimi için ödenen ücreti midir? Eğer bölüm yönetimi için ödenen bir ücret ise bu 10 saatlik zaman yeterli midir? O zaman makine ve tezgahların bakım ve onarımını kimler yapacaktır, eğer makine ve tezgahların bakım ve onarımı için ödeniyorsa bölümün yönetim işini kim yapacaktır.

Mesleki teknik eğitim yönetmeliğinin; 255. maddesine göre müdür yardımcılarına 14 görev verilirken,

bölüm şeflerine
260. madde gereğince 28 görev,
264. maddeyle de 27 görev,
265. maddeyle de 8 görev,
268. maddeyle de 9 görev verilmektedir.

Bölüm şefi hem bölümünü yöneten yönetici aynı zamanda da öğretmenlik yapmak zorunda olan ve toplam olarak 72 maddelik görevi bulunan ve üzerinde milyarlarca malzemenin zimmetli olduğu aynı zamanda 30 saatin üzerinde bir ders yükü bulunan ve tutması gereken bir sürü defter ve çizelgeleri bulunan, yöneticimi veya öğretmen mi olduğu belli olmayan fedakarca çalışan bir milli eğitim personelidir.

Müdür yardımcıları öğretmenlik yükümlülüklerini 6 saat derse girerek yerine getirirler. Diğer zamanlarında da okulun işlerini yürütürler derse girmezler. Görevleri yaparken genel olarak diğer müdür yardımcılarıyla görev paylaşımı yapılır ve bu görevleri daha da azalır.

Bölüm şefleri ise öğretmenlik yükümlülüklerini 20 saat derse girerek yerine getirirler. Diğer zamanlarda da yine ek dersle ilgili esasların 6. maddesi c bendi hükümlerine göre de 20 saat zorunlu ek derse girmek zorundadırlar.

Bölüm şefinin görevleri bakımından müdür yardımcısının görevlerinden çok daha fazla görev ve sorumluluk üstlenen bölüm şefine haksızlık yapılmaktadır.

Müdür yardımcılarına norm kadro yönetmeliğine göre müdür yardımcısı norm kadrosu verilirken, Bölüm ve atölye şefleri, norm kadro yönetmeliğinin 14. maddesi uyarınca öğretmen norm kadrosu içerisinde değerlendirilmektedir. ve bölüm şefi norm kadrosu verilmemektedir.

Şefler ; Hem öğretmenlik yapacaklardır hem de aynı zamanda bölüm veya atölye şefliği görevinin gereğini de yerine getireceklerdir. Bu kişiler idarecimidir? yoksa öğretmen mi? Belli değildir. Bu kişilerden nasıl verim alınabilir, Bu kadar görev üzerinde bulunan bir çalışanın verimli olması düşünülemez.

Bugün atölyelerde yapılacak işler kendi başına yürümektedir. Şeflerin hem derslere girmesi hem de bölümü yönetmeye çalışması atölyelerde başı bozukluğa yol açmaktadır oysa her atölyenin bir şefi olduğu takdirde işler tertip ve düzen içerisinde olacağından mesleki eğitimden azami verim elde edilir.

Bölüm şeflerimizde yönetici sıfatıyla görev yaptıklarından üzerlerindeki öğretmenlik görevleri de hafifletilmeli, müdür yardımcıları gibi değerlendirilmelidir. Ve endüstriyel teknik öğretim yapan okullarımızdaki bölüm şeflerimize öğretmen norm kadrosundan ayrı olmak üzere bölüm şefi norm kadrosu verilmeli 6 saat maaş karşılığı derse girerek maaş yükümlülüğünü yerine getirmeli geri kalan zamanlarda ücret karşılığı bölümün yönetim işlerini yerine getirmelidir.

Bölüm şeflerinin de müdür yardımcısı kategorisi gibi değerlendirilip 6 saat maaş karşılığı derse girmesi geri kalan zamanlarında da bölümü yönetmesi, bölümün malzeme alımını, döner sermaye işlemlerini temrinlik işlemlerini takip etmesi teknolojik eğitimde başarıyı getirecektir. Bu sayede teknolojideki yeni gelişmeler okullarımız adapte edilebilir. Teknik okullarımız bu sayede gelişir.

Dolayısıyla Bölüm şeflerinin de müdür yardımcısı gibi değerlendirilmesi gerekmektedir. Anılan nedenlerle dava açılmıştır. Yönetmeliğin ilgili maddelerinve söz konusu bu idari işlemin iptali hakkaniyet gereğidir.

Sonuç : Arz edilen ve sayın heyetinizce resen görülecek nedenlerle haklı davamızın kabulü ile; Davalı idarenin 13/04/2005 tarihli idari işleminin iptaline, işlemin dayanağını oluşturan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin 4.Maddesinin g, l, m, n bentleri ile aynı yönetmeliğin 14. Maddesinin iptaline,işlem hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmesine, yargılama vekalet ve sair tüm giderlerin davalı kurumların üzerinde bırakılmasını vekaleten saygılarımla arz ve talep ederim.

Davacı vekili
Av. Nihat Kılıç

Ekler:

1- Vekaletname
2- Osmaniye Valiliğinin yazısı
3- Yönetmelik ve iptali istenen maddeler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber