Karaoğlu: 'Okul Sütü'nde proje doğru, yöntem yanlış

Gıda Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Doç. Dr. Murat Karaoğlu ile Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adem Yavuz Sönmez'le yaptığı ortak açıklamada, hükümetin 'Okul Sütü' projesinin doğru ancak yöntemi yanlış bir proje olduğunu savundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karaoğlu ve Sönmez yaptıkları açıklamada, süt ve süt ürünlerinin sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez besin kaynakları olduğunu belirterek, Türkiye'de süt tüketiminin gelişmiş ülkelere nazaran çok gerilerde olduğunu vurguladı. Yıllık kişi başına süt tüketimi Finlandiya'da 134, İngiltere'de 106 ve İspanya'da 94 litre iken Türkiye'de bunun sadece 25 litre olduğunun altı çizilen açıklamada, "Süt içmek özellikle okul çağındaki çocukların hayatlarında önemli bir fark yaratarak, hem fiziki olarak gelişmelerini sağlar, hem de başarı performanslarını yükseltir. Ancak ülkemizde halen anne sütünden sonra ekonomik sıkıntılar nedeniyle hiç süt içmemiş çocuklar bulunmaktadır. Bu nedenle odamız son dönemde uygulanan Okul Sütü Projesi'ni doğru bulmakta, ancak pek çok bölgede devam eden sorunların giderilerek devam ettirilmesi gerektiğine inanmaktadır." denildi.

Birçok bölgede yüzlerce çocuğun dağıtılan sütlerden rahatsızlanması üzerine yapılan incelemede, sütlerin hiçbirinde hastalık yapıcı mikroorgenizma ya da bakteriye rastlanmadığının belirtildiği açıklamada, "Sadece Sivas'ta bir firmanın sütünde hastalık yapıcı olmayan mikroorganizamaların bulunduğu ve sterilite şartlarını sağlamadığından, bu firmanın dağıtım zincirinden çıkarıldığı açıklanmıştır. Ancak proje başlayalı 20 gün olmasına rağmen, halen bazı bölgelerde süt kaynakla rahatsızlıklar yaşanmaktadır. Artık süt şekerine hassasiyet gibi basit gerekçelerle açıklanamayacak olan bu durumun, toplumun süte bakışını ve süt tüketimini olumsuz etkileyeceği açıktır. Süt üzerinde kuşkuların ortadan kaldırılabilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından dağıtılan sütler sıkı biçimde kontrol edilmeli ve sağlıklı sütler çocuklarımıza ulaştırılmalıdır. Her yıl büyük fiyat dalgalanmaları karşısında büyük zorluklarla karşılaşan, zaman zaman hayvanlarını kesime gönderen çiftçilerimizin desteklenmesi kapsamında sütler kooperatif ve birlik örgütlenmeleri üzerinden temin edilmeli, böylece piyasada fiyat istikrarı sağlanmalı ve üretici hak ettiği geliri elde etmelidir. Sağlıklı ve yeterli süt üretimi için, kırsal kalkınmaya önem verilmeli, süt hayvancılığı ile uğraşan çiftçi ve köylüler desteklenmeli, son zamanlarda ülkemizin batısına kayma eğiliminde olan hayvancılığı Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde de yaygınlaştıracak tedbirler alınmalıdır. Başta kooperatifçilik olmak üzere üretici örgütlülüğü geliştirilmeli, üretilen süt uygun bir fiyatla tüketiciye sunulmalıdır." ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber