Ölümlü kaza riski gündüz daha yüksek

Türkiye'de her yıl binlerce insan, trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Kamuoyunda, bu kazaların büyük çoğunluğunun yağmurlu, sisli havalarda, ıslak zeminde ve akşam saatlerinde yaşandığı kanaati hakim.

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 02:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de her yıl binlerce insan, trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Kamuoyunda, bu kazaların büyük çoğunluğunun yağmurlu, sisli havalarda, ıslak zeminde ve akşam saatlerinde yaşandığı kanaati hakim.

Ancak İstanbul Trafik Denetleme Müdürlüğü ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verileri söz konusu ezberi bozdu. 2010-2011 verilerine göre ölümlü kazaların yüzde 66'sı açık havada ve kuru zeminde gerçekleşti. Yetkililer, bu durumu, sürücülerin gündüz vakti daha dikkatsiz ve rahat olmalarına bağlıyor.

Ölümcül kazaları tetikleyen en büyük sebep aşırı hız. Hız yapmak için gerekli ortamın oluşması ve buna sürücülerin rehavetinin eklenmesi kazaları kaçınılmaz hale getiriyor. Yolların, trafiğe çıkan araç sayısı karşısında yetersiz kalması da diğer önemli sebeplerden. TÜİK verilerine göre 2010'da sadece İstanbul'da 318 bin araç trafiğe katıldı. Bunların 250 binini otomobiller oluşturdu. Kaza oranlarına bakıldığında otomobiller, yüzde 51 ile ilk sırada yer alıyor. Bunu kamyonet ve motosikletler takip ediyor. Yetkililere göre dikkatsizlik, hız tutkusu ve alkollü araç kullanma gibi nedenler de kazalara davetiye çıkarıyor. Trafik Denetleme Müdürlüğü verileri, trafiğin yoğun olduğu saatlerde küçük çaplı yaralanmalar dışında ölüm riskinin azaldığını gösteriyor. Trafiğin seyrelmesiyle beraber hız yapan araçların kazaya karışma tehlikesi artıyor.

Verilerde göze çarpan başka bir husus ise gece yaşanan kazalarda alkollü sürücülerin daha çok olması. Bu duruma özellikle büyük şehirlerde daha sık rastlanıyor. Sadece İstanbul'da bir yıl içinde alkolden işlem yapılan sürücü sayısı 30 bini buluyor. Gece saatlerinde alkol tüketimine hız veren sürücüler, ölümlü kazalara zemin hazırlıyor. Sadece sıkı denetim ve yasalarla bu sorunun çözülemeyeceğini ifade eden uzmanlara göre vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi ve insan hayatına değer vermesi gerekiyor. Küçük bir tedbirsizliğin bile telafisi olmayan sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken yetkililer, vatandaşlardan bu konuda gerekli hassasiyeti göstermelerini istiyor.

Her iki saatte 10 dakika mola verin

Yaz aylarında kazaların arttığına dikkat çeken yetkililer, tatil hazırlığı yapan ailelere uyarılarda bulundu. Uzun yola çıkmadan önce dikkat edilmesi gereken konuları hatırlattı:

- Yolculuk öncesi düzenli ve yeterli uyuyun.

-Kronik hastalığınız varsa mutlaka doktor kontrolünden geçin.

-Aracın yazlık (başta fren, far olmak üzere bütün aksamları) bakımlarını yaptırın.

-Her iki saatte en az 15 dakika mola verin.

-Yoğunluğu düşük güzergâhları tercih edin.

-Rahat, bol, vücudu sıkmayan ve terletmeyen kıyafetler giyin.

-Sabah hafif bir kahvaltı yapın, yola aç çıkmayın.

-Emniyet kemerini mutlaka kullanın.

-Hız limitlerine riayet edin.

-Direksiyon başında cep telefonu ile konuşmayın, sigara içmeyin.

-Araç camlarını kısa süreli açarak temiz hava alın ancak arı ve sinek canlıların içeri girmemesine dikkat edin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber