Tzob Genel Başkanı Bayraktar Ödemişli çiftçilerle buluştu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, İzmir'in Ödemiş ilçesinde çiftçilerle bir araya geldi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2012 18:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'in Ödemiş ilçesinde Kiraz Ziraat Odası'nın İzmir Kalkınma Ajansı işbirliğiyle kurduğu Toprak, Yaprak ve Su Analiz Laboratuarı'nın açılışına katılan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, açılışın ardından Ödemiş Ziraat Odası'nda çiftçilerle bir araya geldi. İzmir Ziraat Odaları Birliği Başkanı Süleyman Yeşil'in yanı sıra çevredeki bazı ziraat odası başkanlarının da katıldığı toplantıda çiftçiler, Bayraktar'dan Ankara'da sorunlarını dile getirmelerini istedi. ADD Ödemiş Şube Başkanı Hikmet Güriş, bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak bölge çiftçisinin sorunları ile ilgilendiklerini belirterek, "Patates tarlada kaldı. Patatesin tarlada kalması demek Ödemiş'in sıkıntıya boğulması demektir. Çiftçilerin borçlarının ötelenmesini talep ediyoruz" dedi.

Güriş'in ardından söz alan bir çiftçi de, ötelemenin sorunu bir süre erteleyeceğini, daha kalıcı çözümlerin ortaya konulması gerektiğini belirtti.

CHP Ödemiş İlçe Başkanı Mehmet Eriş ise, parti olarak çiftçilerin sıkıntılarını bildiklerini ve çözüm üretme peşinde olduklarını söyledi. Tarım üreticisinin sahipsiz olduğunu söyleyen Eriş, üreticinin büyük maliyetlerle üretim faaliyeti içinde bulunduğunu fakat bu yıl üreticinin deyim yerinde ise iflas ettiğini savundu. Girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirten Eriş, tohum, mazot, gübre, elektrik ve nakliye maliyetlerinin tarım üretiminin önünde en büyük engel olduğunu kaydederek, "Girdi maliyetleri düşmeden üreticinin kar etmesi mümkün değil. Devlet üreticiden aldığı vergileri düşürmek zorunda, yoksa yakın zamanda meyve ve sebze yiyemeyeceğiz" dedi.

Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Başkanı ve Demircili Köyü Muhtarı Hüseyin Cabbar ise, süs bitkileri üreticilerinin yeni çıkarılan her işletmenin bir ziraat mühendisi istihdam etme yönetmeliğinin üreticiyi zor durumda bıraktığını ve küçük üreticinin ezilmesine neden olduğunu söyledi.

İlçeye bağlı Mendegüme yöresinden toplantıya katılan bir üretici de, kiraz, kestane ve yemişin bu yıl zarar yazdırdığını, sıcak sütün kilosunun 65, bir kilo yemin de 42 lira olduğunu belirterek, artık köyden vazgeçtiğini ve hayatını şehirde kazanmaya çalışacağını söyledi.

Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Bayraktar, sorunun günübirlik çözümlerle çözülemeyeceğini, örgütlenmek ve büyümeyle bağlantılı olarak kalkınmanın da gerekli olduğunu söyledi. Türkiye'nin kalkınması gerektiğini belirten Bayraktar, "okul sütü" projesinin önemsenmesi ve benzeri projelerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Ödemiş'in mutlaka tarıma dayalı sanayi üretimine yönelmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Tarımsal üretimin yoğun olarak yapıldığı Ödemiş'te büyük fabrikaların bulunmaması beni şok etti" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber