İş dünyası çeklerle ilgili yeni düzenleme bekliyor

Karşılıksız çeke hapis cezasının kaldırılması kararının iş dünyasını rahatlattığını belirten MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Hasan Çepni, "Ancak artan suistimaller ise çeki ticari bir enstrüman olmaktan çıkarıyor. Gerekli önlemler bir an önce alınmalı." dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 16:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni ve yönetim kurulu üyeleri, Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) yönetimini ziyaret etti. BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, Başkan Yardımcıları Ali Hazır ve Mahmut Yılmaz ile yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu ziyarette; ticaret hayatını yakından ilgilendiren kanunlar üzerinde duruldu.

Çepni, son aylarda artan suistimaller sonucu ticari bir enstrüman kimliğini giderek yitiren çekler konusuna dikkat çekti. İşadamlarının hapse atılmasına karşı olduklarını, ancak suistimallerin de önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Çepni, çek veren bankalara sınırlama getirilmesi ve kredi kartında olduğu gibi her isteyenin çek alamaması gerektiğini vurguladı. Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan son değişiklikleri çok olumlu bulduklarını, ama diğer kanunlarda daha gidilecek yol olduğunu kaydeden Çepni, Ankara'daki kanun yapıcılara bu işin göründüğü gibi olmadığını anlatmak gerektiğine işaret etti.

Çepni, 11-14 Ekimtarihleri arasında İstanbul'da yapılacak ve yurt dışından 5 bin 500 işadamının katılacağı 14. MÜSİAD Uluslararası Fuarı'na BTSO yönetimini de davet etti. Yabancı işadamlarından oluşacak bir grubu Bursa'ya davet ettikleri bilgisini veren Çepni, bu heyeti Bursa iş dünyasıyla buluşturmayı arzu ettiklerini dile getirdi.

"ÇEK, GÜVENLİ BİR ÖDEME ARACI OLMAKTAN ÇIKTI"

218 bin dosya düşsün diye Çek Kanunu'nun çıkartıldığını savunan BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ise kanunla birlikte mart-temmuz arasındaki dönemde kesilen çek sayısında yüzde 22 artış görüldüğünü, karşılıksız çek sayısının da yüzde 122 yükseldiğini hatırlattı. ?Çek güvenli bir ödeme aracı olmaktan çıktı? diyen Parseker, bu yaranın daha da büyümeden çözülmesi gerektiğini ifade etti.

2023 yılındaki kişi başı 25 bin dolar milli gelir hedefine de değinen Parseker, şunları kaydetti: "ABD, 10 bin dolardan 25 bin dolar seviyesine 41 yılda geldi. Almanya 33, İngiltere ise 37 yılda. Aynı zamanda Tayvan 18, Kore'de 19 yılda ulaşmış. Bizim önümüzde 11 yıl var. Hızlı hareket etmemiz, riskleri iyi gözlemleyip, tuzaklara düşmememiz lazım. Bu anlamda hazırladığınız rapor çok fayda sağlayacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber