Şarhöyük kazıları Anadolu'nun tarihine ışık tutacak

Anadolu'nun ilk yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen Eskişehir'in Şarhöyük bölgesinde tarih aydınlatılmaya devam ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2012 16:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskişehir'in Kuzeyinde kalan Şarhöyük bölgesinde bulunan tarihi höyükte kazı çalışmaları sürüyor. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Şarhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Taciser Sivas, kazılara 1989'dan beri devam ettiklerini söyledi. Kente adını veren Dorylaeum'un, Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı İmparatorluğu'na kadar kesintisiz geçen zamanda önemli bir yerleşim merkezi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Taciser Sivas, kentin tarihine dikkat çekti.

Şarhöyük bölgesindeki ?Nekropol' kısmındaki çalışmaların Helenistik Dönem'e kadar uzadığını belirten Prof. Dr. Sivas, kazılarda çanak, çömlek, metal iğne, kemik iğne, pişmiş toprak ve kandil buluntularının mezar buluntuları arasında olduğuna değindi. Kazı çalışmalarında Hitit tabakasına ulaşmak istediklerini söyleyen Sivas, her iki yüzünde yazı bulunan bir mühür buluntusunun bu dönemki buluntular arasında önem arz ettiğini ifade etti. Sivas, "Buluntularımız çok sayıda ağırşak ve pişmiş toprak ağırlıklı. Bu bölgede dokumacılık ve hayvancılığın önemli bir ekonomik kaynak olduğunu düşünüyoruz. Taş, mutfak araç gereçleri de buluntular arasında. Kazılan alanlar arttıkça mezar hediyeleri gibi örneklerin sayısı da artacak." dedi.

Sivas, Şarhöyük'ün Eskişehir'e ismini veren bir bölge olduğunu, Şarhöyük'ün Erityalı Dorylaeus tarafından kurulduğuna inanıldığı için Dorylaeum adını aldığının altını çizdi. Prof. Dr. Sivas, Hitit dönemi mühür buluntusunun üstündeki yazı tespiti yapıldığında, kent isminin de değişme ihtimalinin bulunduğunu ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber