Öğrenciler yurtdışında 'denk' üniversite bulmaya çalışıyor

Haber Giriş : 31 Ağustos 2005 08:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de bir yüksek öğretim programına giremeyenler, şimdi yurtdışında eğitim imkanı arıyor. Öğrenciler binlerce seçenek arasından, YÖK tarafından denkliği kabul edilen bir üniversite bulma telaşında...

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, Türkiye'de bir yüksek öğretim programına giremeyen öğrenciler, şimdi yurt dışında eğitim imkanı arıyor. Dünyanın bir çok ülkesinde binlerce farklı üniversite seçeneği arasında Türkiye'de denkliği kabul edilen bir okul arayışında olan öğrencilere, "diplomadan çok donanımın önemli olduğu" uyarısı yapılıyor.

YÖK Denklik Birimi, tespit edilmiş kriterlere göre Türkiye dışındaki üniversitelerin, eğitimleri Türkiye üniversitelerindeki eğitime denk olanlardan bir liste yapıyor. Yurt dışındaki üniversiteler sürekli izlenerek bu liste güncelleştiriliyor. Yani bir üniversite diplomasına bir yıl önce denklik verilirken, bir yıl sonra ise tam tersi bir uygulama yapılabiliyor.

Bosna'daki Uluslararası Sarajevo Üniversitesi'nin rektörü Prof. Dr. Erkan Türe, öğrencilerin üniversite seçerken "Kolay diploma veriyor mu? Diploması ile devlet memuru olabilir miyim? Bu diploma ile askerlik sürem kaç ay kısalır?" gibi sorularla yola çıkarlarsa hayati bir hata yapacaklarının altını çiziyor. Gerçek hayatta diplomalara değil kişilerin bilgi, beceri ve donanımlarına bakıldığını vurgulayan Türe, "Bir üniversite mezunu olan öğrencinin piyasa değerini diplomasının denkliği değil, eğitim hayatı boyunca edindiği bilgilerin gündelik hayattaki karşılığı belirler" diyor.

'AB akreditasyonu önemli'

Rektörü olduğu üniversiteden yola çıkarak örnek veren Türe şunları söylüyor: "IUS, Türkiye'nin bir üniversitesi değil, bir Avrupa ülkesinin eğitim kurumu. Yurt dışındaki bir üniversitenin YÖK'e gelip "biz denklik istiyoruz" diye izin alması anlamlı değil. Ancak IUS Türkiye'den gelecek öğrencilerin denklik konusundaki endişelerini gereksiz bulmakla beraber önemsemektedir ve bu konuda YÖK üyelerinden de danışmanlık alarak gerekli adımları sağlam bir sistematik içinde atmaktadır. Ancak IUS için hedef çok daha yüksektir: Avrupa Üniversiteler Birliği Akreditasyonu. 2-3 sene içinde devreye girmeye başlayacak olan bu değerlendime, denetleme ve akredite etme sistematiğine biz hazırız. Yurt dışında bir üniversite seçecek öğrencilerin de bu akreditasyon başta olmak üzere dünya ölçeğindeki kriterlere uygun üniversitelerini tercih etmelerini öneriyoruz."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber