Türkiye'de yılda yaklaşık 2 milyon kış lastiği satılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2012 11:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İbrahim Yılmaz - Otomotiv Lastik Satıcıları ve Servisçileri Derneği (LASED) Başkanı Mustafa Karataş, ''Türkiye'de yılda 1,5-2 milyon civarında kış lastiği satılıyor ve adetler her geçen yıl genel ortalamaların çok üzerinde büyüyor'' dedi.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Karataş, kış lastiği kullanımının Türkiye'de Ankara başta olmak üzere İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Marmara bölgesinde yaygın olduğunu ifade etti. Kış lastiğine olan talebin giderek arttığına dikkati çeken Karataş, ''Türkiye'de yılda 1,5-2 milyon civarında kış lastiği satılıyor ve adetler her geçen yıl genel ortalamaların çok üzerinde büyüyor'' diye konuştu.

Türkiye'deki otobüs, kamyon, kamyonet ve binek araç sayısının 13,5 milyon seviyesinde olduğunu anımsatan Karataş, lastik sektörünün işlem hacminin 1,8 milyar lira civarında olduğunu dile getirdi.

Kullanıcılara uyarılarda da bulunan Karataş, ''Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü yerlerde lastiklerden beklenen performansın alınabilmesi için mutlaka kış lastiği kullanılmalı'' dedi.

-''Kış lastiği zorunluluğu lastik satışlarını artırmayacak''-

Karataş, kış lastiğinin zorunluluğunun ardından ilk etapta satışlarda bir patlama olabileceğini fakat daha sonraki dönemlerde yaz lastiği satışlarının azalacağını kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

''Kış lastiği uygulamasının zamanı yaz lastiği ile aynı değil. Yaz lastiğini 7 ay kullanırken kış lastiğini 5 ay kullanabiliyoruz. Kısacası lastik satışları açısından pek bir şey değişmeyecek fakat bu lastiklerin kullanım dışında kaldığı dönemlerde muhafaza edilmesi ve değişim dönemlerinde verilen servis hizmetleri sektöre önemli bir gelir kaynağı olacak.''

Kış lastiği kullanımının araç kategorisi gözetmeksizin zorunlu olan bölgelerdeki bütün araçlar için uygulanması gerektiğini vurgulayan Karataş, iklim koşullarının araçlara göre değişmeyeceğini dile getirdi.

-Etiket uygulaması tüketici tercihlerinde belirleyici konumda-

Karataş, etiket uygulaması bu yılın Kasım ayından itibaren üretilen lastiklerde bir zorunluluk olduğunu anımsatarak, bu uygulamayla ilgili belirsizlikler ve denetim eksikliklerinin giderilmesiyle birlikte tüketici tercihlerinde belirleyici olacağını söyledi. Lastik üreticilerinin üretimden satış aşamasına kadar 50 farklı kriterde lastikleri sınıflandırdığını bildiren Karataş, etiket değerlerinde bunlardan sadece 3'ünün yer aldığını dolayısıyla uygulamanın önemli bir gösterge olmasına karşın tek başına belirleyici olmadığını ifade etti.

-Yenileme lastik sektöre olumlu katkı yapar-

Karataş, Avrupa ve bütün dünyanın lastik yenilemeyi ve geri dönüşümü desteklediğini belirterek bazı ülkelerde yenileme lastik kullanımının pazarın yüzde 50'sini oluşturduğunu söyledi. Standartlar kapsamında üretim yapan lastik yenileme tesislerinin yapmış olduğu yenilemenin hiçbir tehlikesi olmadığının altını çizen Karataş, ''Bilinçli tüketiciler lastiklerini belirli bir diş seviyesine geldiğinde yeniletip lastiğe ömür kazandırarak kazançlı çıkıyorlar. Bu manada bilinçli olunursa standartlarda üretim yapan lastik yenileme tesisleri sektöre ciddi manada olumlu etki yapar'' ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber