İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Arınç, RTÜK'ün 2013 yılı bütçesini anlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2012 21:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, RTÜK tarafından Ocak-Eylül 2012 döneminde 892 müeyyide kararı alındığını, bu kararlarının yüzde 81'inin sadece reklam ihlalleri hakkında olduğunu belirterek, ''Bu ihlallerin büyük bir bölümü ise ilaç gibi iyileştirici etkileri olduğu iddiasıyla televizyonlarda tanıtımı yapılan ürünlerle ilgili'' dedi.

Arınç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ile RTÜK'ün 2013 yılı bütçelerinin sunumu yaptı.

Arınç, reyting ölçümleri ile ilgili hazırlanan yeni yönetmelikle araştırma yapacak kuruluşlar için bildirim yükümlülüğü getirildiğini, ISO 20252 belgesine sahip olma şartı ile Üst Kurul denetiminin öngörüldüğünü kaydetti.

Arınç, örneklemin Türkiye genelini kapsaması şartı getirildiğini, ölçümlerin tüm Türkiye'yi kapsaması ve örneklemin Türkiye genelini temsil etmesi için 20 bin olan nüfus barajının tamamen ortadan kaldırıldığını anımsattı.

Uydu, kablo ve karasal ortamdan alınan yaklaşık 110 televizyon ve 80 radyo yayınının 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz olarak Radyo Televizyon Üst Kurulu tarafından izlenip analiz edildiğini ifade eden Arınç, bunlara ilaveten 173 yerel televizyon yayınının da Ankara'ya aktarılarak izlenip, kaydedildiğini söyledi.

Sistemin kavram tanıma modülünün geliştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini, bu modülün tamamen devreye girmesiyle sistemin şiddet unsuru içeren bir yayını kendiliğinden seçip ayırt edebileceğini bildiren Arınç, Üst Kurulun yayınlara önceden müdahale etmediğini, programların yayınlandıktan sonra denetlenebildiğini hatırlattı. Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ocak-Eylül 2012 döneminde 892 müeyyide kararı almıştır. Bu müeyyide kararlarının 724'ü, yani yüzde 81'i sadece reklam ihlalleri hakkındadır. Reklamlarla ilgili Üst Kurul müeyyidelerinin büyük bir bölümü, gıda takviyesi niteliğinde olduğu halde, ilaç gibi iyileştirici etkileri olduğu iddiasıyla televizyonlarda tanıtımı yapılan ürünler hakkındadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ve Üst Kurulun ortak çalışmaları sonucunda tedavi edici oldukları iddiasıyla tanıtılan ve izleyicileri yanıltıcı nitelikteki ürün ve markalar tespit edilerek, hem tanıtımları durdurulmuş hem de bu marka ve ürünler kamuoyuna ilan edilmiştir. Buna rağmen devam eden tanıtımlarla ilgili ise gerekli yasal önlemler alınmaktadır.

RTÜK İletişim Merkezine 2012 yılının 9 aylık döneminde ise 55 bin 884 bildirim ulaşmıştır. 2010 yılında ulaşan bildirimlerin yüzde 52'si, 2011 yılında yüzde 29'u ve 2012 yılının 9 aylık döneminde yüzde 34'ü dizi filmlerle ilgilidir. İzleyicilerin yayınlarla ilgili şikayetlerinde en fazla belirttikleri sebep, yayınların genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırılığıdır.

Vatandaşlardan gelen bildirimlerde çoğunlukla bu yayınlara neden izin verildiği şikayet edilmekte ve eleştirilen programların yayından kaldırılması talep edilmektedir.''

Arınç, bugüne kadar 2,5 milyon öğrencinin medya okuryazarlığı dersi aldığını, dersin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

-Vakıflar Genel Müdürlüğü-

Türkiye'nin, en ücra köşelerine kadar vakıf taşınmaz kültür varlıklarıyla dolu olduğunu, Anadolu'nun, dünyanın hiçbir yeri ile kıyaslanamayacak kadar çok sayıda tarihi zenginlik barındırdığını kaydeden Arınç, ''Hedefimiz, ülkemizde tespit, tescil ve projesi yapılmamış hiçbir eserin kalmaması ve metruk vaziyette bir tek vakıf eserinin bırakılmamasıdır'' dedi.

Bu amaç doğrultusunda 2003-2012 yılları arasında 3 bin 750 eserin proje ve onarımı tamamlandığını, 2013 yılında da eski eserlerin proje ve onarımlarının yapılmasına devam edileceğini belirten Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülen restorasyon çalışmalarının süratle devam ettiğini ifade etti.

Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğünce vakfiyelerde yer alan hayır şartlarının yerine getirilmesi amacıyla her ay, 15 kalemden oluşan kuru gıda paketleri 81 il merkezinde 20 bin 215 ihtiyaç sahibi ailenin adresine teslim edildiğini, İstanbul Eyüp İmaretinden 2 bin kişiye her gün bir öğün sıcak yemek hizmeti verildiğini bildirdi.

2013 yılı için tahsis edilen muhtaç kontenjanının 5 bin, 2012-2013 öğretim yılı burs kontenjanının da 15 bin öğrenci olduğunu belirten Arınç, şunları söyledi:

''Vakıflar Genel Müdürlüğü, ülke kalkınmasında büyük payı olan vakıfların, sosyal hizmetlerinin devam etmesi için daha çok gelir sağlamak suretiyle yönettiği 42 bin mazbut vakfın akarlarını en verimli şekilde değerlendirmekte, ülkemiz ekonomisine bu kanalla katkıda bulunmakta, çağdaş yatırımlar yapmakta, binlerce vatandaşımıza iş ve aş olanağı yaratmakta, elde ettiği gelirleri de Genel Müdürlük faaliyetlerine harcamaktadır.

Genel Müdürlüğe ait 425 adet taşınmaz kat karşılığı yöntemiyle değerlendirilmiş olup, daire, dükkan, büro, villa, apart daire ve özel okul olmak üzere toplam 3 bin 787 bağımsız bölüm Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne kalmıştır.

Genel Müdürlüğe ait aralarında Formula 1 arazisinin de bulunduğu 160 adet taşınmaz yapım karşılığı uzun süreli kiralama modeline göre turizm kültür, eğitim, sağlık, sosyal, ticari tesis olarak değerlendirilmiştir.

Genel Müdürlüğe ait vakıf eski eserlerinden 158 adedine Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyon veya Onarım Karşılığı Uzun Süreli Kiralama Modeline göre yine turistik tesis, eğitim tesisi, sosyal tesis, kültürel ve ticari tesis olarak işlev kazandırılmıştır.

2003-2012 yıllarında gerçekleştirilen yatırım çalışmaları sonucunda, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce toplam 2 milyar 600 milyon TL yatırım yapılarak, 70 bin kişiye istihdam sağlanmıştır.''

Arınç, 2012 yılının ilk 10 aylık diliminde toplam 205 milyon 812 bin 380 TL kira geliri elde edildiğini bildirdi.

-Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü-

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün, Türkiye'nin dünyaya daha iyi tanıtılması, ülke dışında yaşanan bütün gelişmelerin karar vericilere zamanında ve doğru şekilde yansıtılması, yerli ve yabancı basın mensuplarının ülke içerisindeki gelişmeleri daha etkin bir şekilde takip edebilmesi bakımından önemli fonksiyonlar üstlendiğini belirten Arınç, 21 dilde haber taramasının yapıldığını, 92 ülkenin bin 700'e yakın gazetesinin ilk baskılarının yer aldığı internet sitesinin, 3 yerli 25 yabancı haber ajansının, 3 yabancı radyonun, 40 yabancı televizyon kanalının ve 350 internet haber portalının her gün takip edildiğini kaydetti.

Böylece haber kaynaklarının çeşitlenerek arttığını ve dünya üzerinde daha geniş bir coğrafyadan sürekli haberdar olma imkanı elde edildiğini dile getiren Arınç, ''Sistemde günde 4 bin 500-5 bin civarında haber toplanmakta ve işlenmektedir. Son yıllarda haber girişinde meydana gelen artışla haber veri tabanı yaklaşık 16 milyona ulaşmıştır'' dedi.

2011 yılında Genel Müdürlüğe gelen haber/yorum/program sayısının 1 milyon 798 bin 555 olduğunu, bu haber havuzundan yapılan değerlendirme sonucunda ilgili kurumlara ve kuruluşlara 2011 yılında 38 bin 712, 2012 yılının ilk 9 ayında da 30 bin 508 haber iletildiğini ve performans hedefine büyük ölçüde ulaşıldığını bildiren Arınç, ''Enformasyon hizmetleri kapsamında Türkiye'nin haklı davalarının anlatılması ve dünya medyasıyla ilişkiler kurarak ülkemizin bölgesinde ve dünyada medya üssü olması için çalışmalarını sürdürmektedir'' diye konuştu.

Türkiye'de faaliyet gösteren mevcut yerleşik yabancı basın mensubu 2000'li yıllarda 30-40 kişi iken, 2011 yılında bu sayının 323'ü bulduğunu, kendi imkanları ile gelen ve ağırlanan basın mensubu sayısının ise 2012 yılının ilk 9 ayında bin 290'a ulaştığını kaydeden Arınç, Genel Müdürlüğün, yerel basının güçlendirilmesi amacıyla yurdun değişik bölgelerinde haber, fotoğraf, sayfa düzeni, röportaj teknikleri gibi mesleki konuların yanı sıra medya alanındaki mevzuat, yerel medyanın sorunları ve çözüm önerileri gibi konularında görüşüldüğü toplantılar düzenlediğini aktardı.

Arınç, Genel Müdürlüğün, Türkiye'yi tanıtıcı ve kamuoyu oluşturucu çeşitli dillerde güncel yayınlar ve bültenler çıkardığını, internet üzerinden haber yayını yaptığını belirtti.

Arınç, Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi'nin çalışmalarıyla da ilgili bilgiler verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber