Emekli imam, 47'sinden sonra hattat oldu, şimdi turistlere ücretsiz ders veriyor

Kalemin dili' olarak bilinen ve geçmişi 6. yüzyıllara kadar uzanan hat sanatı, günümüzde sayılı ustanın ellerinde var olma mücadelesi veriyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2012 14:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçmişte dönemin karakteristik özelliklerini taşıyan hat sanatı, günümüzde hediyelik eşya olmaktan öteye geçemiyor. Öğrenme döneminde verilen eğitimlerin zor olduğu gerekçesi ile yeni sanatçıların yetişmesinde güçlük çekiliyor.

Eskişehir'de eğitimini 7 yılda tamamlayan emekli imam, 47 yaşından sonra hattat olmayı başardı. Yaptığı eserlerle büyük beğeni toplayan hattat, Eskişehir'e gelen turistlerin ve misafirlerin ilgi odağı haline geldi. Yıllar sonra öğrendiği sanatı insanlara da anlatmak isteyen hattat Eskişehir'in Kurşunlu Külliyesi'nde bulunan atölyesinde ücretsiz eğitim veriyor.

Eskişehir'de emekli olduktan sonra köşesine çekilmeyen 47 yaşındaki imam Halil Karaca, yapabileceği işler hakkın araştırmalar yaptı. Bir vesile ile hat sanatı ile tanışan Karaca, 2003 yılında başladığı eğitimler neticesinde sanatını geliştirerek 7 yıl sonra ustasından icazet alarak hat eserleri yapmaya başladı. Eskişehir'in tarihi Kurşunlu Külliyesi'nde bulunan eski Mevlevihane odasında atölye kuran Karaca, burada hem hat sanatını devam ettirmeye hem de mesleğe yeni sanatçılar kazandırmaya karar verdi. 10 metrekarelik odasında yaptığı hat eserler vatandaşlar tarafından büyük beğeni toplayan Karaca, mesleğe ilgi duyanlara ücretsiz eğitimler vermeye başladı.

Hat sanatının sabır gerektiren bir uğraş olduğunu belirten Karaca, yeni kuşakların bu sanata ilgi duymadıklarından şikayetçi. ?Ben 47 yaşında öğrendikten sonra herkes bu sanatı öğrenebilir.? diyen imam Karaca, hat sanatının öğretilmesinde gelen vatandaşlara her türlü imkanı sağladıklarını ifade etti. Karaca, ?Günde 10 kişi bize sorar bu sanatı nasıl öğrenebilirim diye ama ayda 2 kişi ancak gelip kayıt olur. Yahut da bizden hat sanatı öğrenmek için başvuruda bulunur. Biz bunları illa ki ücretsiz olarak insanlarımıza öğretmek için gayret ediyoruz. Öğrenilecek bir sanattır. Gençlerimiz buna ilgi göstersinler.? dedi.

Mesleğinin inceliklerini anlatan Karaca, hat sanatını, 'kamış kalemle ruha hitap edecek işler çıkarmaktır' olarak tanımladı. Kağıda çizilen her bir çizginin ayrı bir anlamı olduğuna değinen Karaca, insanların hat sanatı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığına dikkat çekti.

Karaca şöyle devam etti: ?Vav'daki bir duruş insanın anne karnındaki cenin halidir. Yahut da teslim olmuş insanın teslim olmuş halidir. Vav olarak insan hayata başlar. Sonra dünyaya geldiği zamanda elif olarak hayata devam eder. Yaratılışının farkına varan insan tekrar vavlaşır. Yani secdeye kapanır. Sonra hayatın sonunda insan tekrar mezara elif olarak girer. Velhasıl insan vavla elif arasında gidip gelen bir varlıktır.?

Hattat Halil Karaca'nın verdiği ücretsiz eğitimlere katılan öğrenciler de mesleğin sabır gerektirdiğini söyledi. Gençler tarafından çok merak edilmesine rağmen incelikleri bilinmediği için zor olduğu düşünüldüğünü ifade eden öğrenciler, kararlıkla yapıldığından güzel eserlerin ortaya çıktığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber