Devlet, makam aracında ?rent a car'a yöneldi

Haber Giriş : 03 Kasım 2005 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, kamudaki taşımacılık işini ?rent a car' sistemiyle özel sektöre devretmeye hazırlanırken, bazı bakanlıklar şimdiden uygulamaya geçti. Ulaştırma ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile birlikte DSİ, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Telekom'da makam ve hizmet aracı gereksinimi bu yolla karşılanıyor. Milli Eğitim'de 26, Ulaştırma'da 15 araç kiralanıp ?havuz' oluşturuldu.

HÜKÜMET, kamudaki bütün taşımacılık hizmetlerini ?rent a car' sistemiyle özel sektöre devretmeye hazırlanırken, bazı bakanlıkların ise şimdiden bu uygulamaya geçtiği ortaya çıktı. Hürriyet'in araştırması, ilk Ulaştırma Bakanlığı'nda başlatılan ?rent a car' sisteminin, Milli Eğitim Bakanlığı, DSİ, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Telekom'da da ?kısmen' de olsa uygulanmaya başlandığını ortaya koydu.

HAVUZ KURULDU:

Milli Eğitim'de bakan dışında, müsteşar ve genel müdürler de dahil bütün makam araçları ?rent a car' sistemiyle kiralanmaya başlanırken, Ulaştırma'da ise bakan ve müsteşar dışındaki makam araçları kiralandı. Milli Eğitim'de 26, Ulaştırma'da da 15 araç bu yolla kiralanarak ?havuz' sistemi oluşturuldu. Üst düzey yöneticiler de dahil bakanlık görevlilerinin araç gereksinimleri bu havuzdan karşılanmaya başlandı.

MÜSTEŞARA DA KİRALIK ARAÇ:

Milli Eğitim Bakanlığı'nda, bakana ait makam araçları dışındaki 26 makam ve hizmet aracı özel sektörden kiralama yoluyla sağlandı. Bu araçlardan biri bakanlık müsteşarına tahsis edilirken, kalan araçlar için bir ?havuz' oluşturuldu. Müsteşar yardımcıları ve genel müdürler de dahil bakanlık yöneticileri araç gereksinimlerini bu havuzdan sağlamaya başladı. Bakanlıkta daha önce makam ve hizmet aracı olarak kullanılan ve çok eski model oldukları için bakım maliyetleri çok pahalı olduğu belirtilen 26 araç ise satış için Maliye Bakanlığı Tasfiye İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredildi.

İLK ULAŞTIRMA'DA BAŞLADI:

Uygulamayı ilk kez başlatan Ulaştırma'da sadece bakan ile müsteşara devletin sağladığı makam aracı tahsis edildi. Bakan ve müsteşarın dışındaki, işletme ile bakım masrafları giderek artan 17 eski makam ve hizmet aracı satılırken, bağlı kurulşlara ait olan bakanlığın kullanımındaki 6 araç da 7 şöförüyle birlikte asli görevlerine iade edildi. Satılan araçların yerlerine de özel sektörden kiralama yoluyla 15 araç alındı. Bu araçlar için bir ?havuz' oluşturulurken, müsteşar yardımcıları ve genel müdürler de dahil bütün bakanlık yönetici ve görevlilerinin araç gereksinimleri bu havuzdan karşılanmaya başlandı. Araçların satılmasıyla boşa çıkan 13 şoför de gereksinim duyulan birimlerde görevlendirildi.

KİRALIK ARAÇ GİDEREK YAYILIYOR:

DSİ ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü ile birlikte Telekom'da da ?kısmen' de olsa ?rent a car' sistemine geçildiği belirlenirken, bir çok kurumun da uygulamaya geçiş için kolları sıvadığı saptandı. DSİ'nin merkezde 2-3 aracının yanı sıra özellikle binek araç sıkıntısı çekilen bölge müdürlüklerinde araç kiralama yoluna gittiği belirtilirken, Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün de merkezdeki az sayıda binek araç gereksinimi yine bu yolla karşıladığı bildirildi.

Ulaştırma Bakanlığı 360 bin YTL tasarruf edecek

ULAŞTIRMA Bakanlığı, uygulamaya geçtiği ?rent a car' sistemiyle aylık 30 bin YTL üzerinden yıllık 360 bin YTL tasaruf yapmayı hesaplıyor. Kurumların bu yola başvurmasında, hükümetin yeni makam aracı alımları için ciddi sınırlamalar getirmesinn etkili olduğu belirtildi. Hükümet kaynakları, daha ekonomik olması nedeniyle araç kiralama yönteminin zaten teşvik edildiği bilgisini de verdiler.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber