360 Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı alımı için başvuru kılavuzu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Aralık 2012 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin (düzenleyici ve denetleyici kurumlar hariç) merkez teşkilatlarının strateji geliştirme birimlerinde Genel İdare Hizmetleri sınıfının 6-9 uncu kadro dereceleri ile pozisyonlarında çalıştırılmak üzere özel yarışma sınavı ile 360 mali hizmetler uzman yardımcısı alınacaktır.

T.C. MALİYE BAKANLIĞI MALİ HİZMETLER UZMAN YARDIMCILIĞI ÖZEL YARIŞMA SINAVI BAŞVURU VE TERCİH KILAVUZU

1. GENEL BİLGİLER

1.1. Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin (düzenleyici ve denetleyici kurumlar hariç) merkez teşkilatlarının strateji geliştirme birimlerinde Genel İdare Hizmetleri sınıfının 6?9 uncu kadro dereceleri ile pozisyonlarında çalıştırılmak üzere özel yarışma sınavı ile 360 malî hizmetler uzman yardımcısı alınacaktır.

1.2. Özel yarışma sınavı; Maliye Bakanlığı tarafından Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezine (ÖSYM) yaptırılacak yazılı sınav ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak sözlü sınavdan oluşmaktadır.

1.3. Malî Hizmetler Uzman Yardımcılığı Özel Yarışma Sınavı Başvuru ve Tercih Kılavuzu, Malî Hizmetler Uzman Yardımcısı adaylarında aranan nitelikleri, kamu idarelerinin boş kadro/pozisyonları için yapılacak tercih işlemlerini, Maliye Bakanlığı tarafından ÖSYM'ye yaptırılacak yazılı sınavı, Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak sözlü sınavı, ÖSYM tarafından yapılacak olan yerleştirme esasları ile idarelerce gerçekleştirilecek atama işlemlerini kapsamaktadır.

1.4. Malî hizmetler uzman yardımcısı olarak atananlar, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 60 ıncı maddesi uyarınca, düzenleyici ve denetleyici kurumlar hariç olmak üzere genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin mali hizmetler birimlerinde (strateji geliştirme birimleri) istihdam edilirler. Malî hizmetler uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri ve yeterlik sınavları ile çalışma usul ve esasları Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Malî Hizmetler Uzmanlığı Yönetmeliği ile belirlenmiştir.

1.5. 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 60 ıncı maddesi ile 5436 sayılı Kanunun 15 inci maddesine göre strateji geliştirme birimlerinin görevleri şunlardır:

- İdarenin stratejik plan ve performans programının hazırlanmasını koordine etmek ve sonuçlarının konsolide edilmesi çalışmalarını yürütmek.

- İzleyen iki yılın bütçe tahminlerini de içeren idare bütçesini, stratejik plan ve yıllık performans programına uygun olarak hazırlamak ve idare faaliyetlerinin bunlara uygunluğunu izlemek ve değerlendirmek.

- Mevzuatı uyarınca belirlenecek bütçe ilke ve esasları çerçevesinde, ayrıntılı harcama programı hazırlamak ve hizmet gereksinimleri dikkate alınarak ödeneğin ilgili birimlere gönderilmesini sağlamak.

- Bütçe kayıtlarını tutmak, bütçe uygulama sonuçlarına ilişkin verileri toplamak, değerlendirmek ve bütçe kesin hesabı ile malî istatistikleri hazırlamak.

- İlgili mevzuatı çerçevesinde idare gelirlerini tahakkuk ettirmek, gelir ve alacaklarının takip ve tahsil işlemlerini yürütmek.

- Genel bütçe kapsamı dışında kalan idarelerde muhasebe hizmetlerini yürütmek.

- Harcama birimleri tarafından hazırlanan birim faaliyet raporlarını da esas alarak idarenin faaliyet raporunu hazırlamak.

- İdarenin mülkiyetinde veya kullanımında bulunan taşınır ve taşınmazlara ilişkin icmal cetvellerini düzenlemek.

- İdarenin yatırım programının hazırlanmasını koordine etmek, uygulama sonuçlarını izlemek ve yıllık yatırım değerlendirme raporunu hazırlamak.

- İdarenin, diğer idareler nezdinde takibi gereken malî iş ve işlemlerini yürütmek ve sonuçlandırmak. 2

- Malî kanunlarla ilgili diğer mevzuatın uygulanması konusunda üst yöneticiye ve harcama yetkililerine gerekli bilgileri sağlamak ve danışmanlık yapmak.

- Ön malî kontrol faaliyetini yürütmek.

- İç kontrol sisteminin kurulması, standartlarının uygulanması ve geliştirilmesi konularında çalışmalar yapmak.

- Ulusal kalkınma strateji ve politikaları, yıllık program ve hükümet programı çerçevesinde idarenin orta ve uzun vadeli strateji ve politikalarını belirlemek, amaçlarını oluşturmak üzere gerekli çalışmaları yapmak.

- İdarenin görev alanına giren konularda performans ve kalite ölçütleri geliştirmek ve bu kapsamda verilecek diğer görevleri yerine getirmek.

- İdarenin yönetimi ile hizmetlerin geliştirilmesi ve performansla ilgili bilgi ve verileri toplamak, analiz etmek, yorumlamak.

- İdarenin görev alanına giren konularda, hizmetleri etkileyecek dış faktörleri incelemek, kurum içi kapasite araştırması yapmak, hizmetlerin etkililiğini ve tatmin düzeyini analiz etmek ve genel araştırmalar yapmak.

- Yönetim bilgi sistemlerine ilişkin hizmetleri yerine getirmek.

- İdarede kurulmuşsa Strateji Geliştirme Kurulunun sekretarya hizmetlerini yürütmek.

- Bakan ve/veya üst yönetici tarafından verilecek diğer görevleri yapmak.

1.6. Malî hizmetler uzmanlığı mesleğine özel yarışma sınavı sonucunda uzman yardımcısı olarak girilir. Uzmanlık tezi kabul edilen uzman yardımcıları, atandıkları idarede en az üç yıl fiilen çalışması kaydıyla yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar.

Yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde yapılan yeterlik sınavında başarılı olanlar, uzman yardımcılığı döneminde alınmış, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) asgari (C) düzeyinde veya dil yeterliği bakımından buna denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye sahip olmaları şartıyla idarelerine malî hizmetler uzmanı olarak atanırlar.

1.7. Yeterlik sınavında başarılı olamayanlar veya sınava girmeye hak kazandığı halde geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkını kullanmayanlara, yeterlik sınavından itibaren; geçerli mazeretine istinaden sınava katılamayanlara mazeretlerinin sona ermesinden itibaren, bir yıl içinde ikinci kez sınav hakkı verilir.

1.8. Uzman yardımcılarından;

a) Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler,

b) İkinci yeterlik sınavında da başarı gösteremeyen veya ikinci sınav hakkını kullanmayanlar,

c) Yeterlik sınavından itibaren en geç iki yıl içinde yabancı dil yeterliği şartını yerine getirmeyenler,

idarelerinde durumlarına uygun memur unvanlı kadrolara veya pozisyonlara atanırlar.

1.9. Malî hizmetler uzman ve uzman yardımcılarının görev ve sorumlulukları Yönetmeliğin 22 nci maddesinde aşağıdaki şekilde belirtilmiştir:

a) 5018 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinde sayılan görevlere ilişkin olarak kendilerine verilen iş ve işlemleri yapmak, 3

b) 5436 sayılı Kanunun 15 inci maddesinde sayılan görevlere ilişkin olarak kendilerine verilen iş ve işlemleri yapmak,

c) Kanun, tüzük, yönetmelik ve yönergelerle malî hizmetler birimlerine verilen görevlerden kendilerine verilen diğer iş ve işlemleri yapmak,

d) Görevleriyle ilgili mevzuatın uygulanmasına ilişkin görüş ve önerilerini bildirmek,

e) Görev alanlarıyla ilgili araştırma, inceleme ve etüt yapmak ve bunları raporlamak,

f) İdareleri tarafından yapılacak eğitim programı hazırlık çalışmalarına ve uygulamalarına katılmak,

g) Amirleri tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.

Uzman ve uzman yardımcıları kendilerine verilen görevleri mevzuata, plan ve programlara uygun olarak zamanında ve eksiksiz yerine getirmekten sorumludurlar.

1.10. Malî hizmetler uzman ve uzman yardımcıları, malî hizmetler birimi dışında çalıştırılamaz; uzman ve uzman yardımcılarına Yönetmelikte belirtilen görevler dışında görev verilemez.

1.11. Uzman yardımcıları, uzman yardımcılığı döneminde ve yeterlik sınavı sonrası uzman olarak atandıktan sonra üç yıl süreyle başka bir idarenin aynı unvanlı kadrolarına hiçbir şekilde naklen atanamazlar.

2. BAŞVURU İŞLEMLERİ

2.1. Sınava başvurular, 18?27 Mart 2013 tarihleri arasında elektronik ortamda ÖSYM aracılığıyla alınacaktır.

2.2. Sınava başvuru, sınavın uygulanmasına ilişkin bilgiler, sınav ücreti ve sınav ücretinin yatırılacağı bankalar başvuru tarihinde ÖSYM'nin internet adresinde duyurulacaktır.

2.3. Malî Hizmetler Uzman Yardımcılığı özel yarışma sınavına katılabilmek için;

1 ? 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde belirtilen genel şartları taşımak,

2 ? En az dört yıllık lisans eğitimi veren Hukuk, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurtiçi veya yurtdışı öğretim kurumlarından mezun olmak,

3 ?Sınavın yapıldığı tarihte 35 yaşını doldurmamış olmak, (27 Nisan 1978 tarihinde ve bu tarihten sonra doğanlar)

4 ?ÖSYM tarafından 2011 veya 2012 yıllarında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) KPSSP49 puan türünden yetmiş beş (75) ve üzerinde puan almış olmak,

5 ? Sınav ücretini ÖSYM'nin belirlediği banka hesap numaralarına yatırmış olmak,

6 - Sınava başvuru işlemlerini eksiksiz bir şekilde tamamlamış olmak,

gerekir.

2.4. Özel Yarışma Sınavının yazılı bölümüne, atama yapılacak kadro ve pozisyon sayısının (360) yirmi katı (7200) aday çağırılacaktır. KPSS sınav puanı en yüksek olan adaydan başlamak üzere yapılan sıralama sonucunda son sıradaki aday ile eşit puana sahip diğer adaylar da sınava çağrılacaktır.

3. SINAV

3.1. Yazılı sınav:

3.1.1. Sınav 27 Nisan 2013 Cumartesi günü Ankara'da yapılacaktır. Sınav 09.30'da başlayacaktır.

3.1.2. Sınavda adaylara, çoktan seçmeli İktisat, Maliye, Hukuk ve Muhasebe testleri uygulanacaktır. Testlerin konuları aşağıda belirtilen şekilde olacaktır:

a) İktisat:

1) Makro İktisat ve Mikro İktisat,

2) Uluslararası İktisat,

3) Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Kuruluşlar.

b) Maliye:

1) Kamu Maliyesi (Kamu Gelirleri, Kamu Harcamaları, Bütçe, Kamu Borçları),

2) Maliye Politikası,

3) Türk Vergi Sisteminin Genel Esasları.

c) Hukuk:

1) Anayasa Hukuku,

2) İdare Hukuku (Genel Hükümler-İdari Yargı),

3) Ceza Hukuku (Genel Hükümler),

4) Borçlar Hukuku,

5) Medeni Hukuk (Aile Hukuku hariç),

6) İcra ve İflas Hukuku (Genel Hükümler).

ç) Muhasebe:

1) Genel Muhasebe,

2) Malî Analiz ve Raporlama.

3.1.3. Yazılı sınav sonuçlarının değerlendirilmesi sırasında yalnız doğru cevaplar göz önünde bulundurulacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır.

3.1.4. Yazılı sınav sonuçları ÖSYM'nin internet sayfasından duyurulacak, adayların adresine ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar sınav sonuçlarını ÖSYM'nin http://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile öğrenebileceklerdir.

3.1.5. Yazılı sınav sonucunda yetmiş (70) puandan az olmamak üzere, en yüksek puandan başlanarak giriş sınavı duyurusunda belirtilen kadronun dört katı (1440) aday Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak sözlü sınava çağrılacaktır. 1440 ıncı adayla aynı puanı alanlar da sözlü sınava çağrılacaktır.

3.2. Sözlü Sınav:

3.2.1. Sözlü sınav Maliye Bakanlığında yapılacaktır. Sözlü sınavın yeri, günü ve saati ile sınava katılacakların listesi Bakanlık ilan panolarında asılmak ve http://kontrol.bumko.gov.tr internet adresinde yayımlanmak suretiyle duyurulacaktır.

3.2.2. Sözlü sınav, adayların;

a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,

b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, 5

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,

d) Genel yetenek ve genel kültürü,

e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,

yönlerinden değerlendirilerek, ayrı ayrı puan verilmek suretiyle gerçekleştirilir.

Adaylar, komisyon tarafından (a) bendi için elli (50) puan, (b) ila (e) bentlerinde yazılı özelliklerin her biri için onar(10) puan üzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir. Bunun dışında sözlü sınav ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz.

3.2.3. Sözlü sınavda başarılı sayılmak için, komisyon başkan ve üyelerinin yüz (100) tam puan üzerinden verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az yetmiş (70) olması şarttır.

3.2.4. Sözlü sınavda başarılı olanlar, başarı puanı en yüksek olan adaydan başlanmak suretiyle Bakanlık ilan panolarında asılmak ve http://kontrol.bumko.gov.tr/ internet adresinde yayımlanmak suretiyle duyurulur ve başarı sırasının tespit edilmesi, tercih ve yerleştirme işlemlerine esas olmak üzere ÖSYM'ye yazılı olarak bildirilir.

3.3. Sınav Sonucunun Değerlendirilmesi:

3.3.1. Özel yarışma sınavı puanı, yazılı ve sözlü sınavda başarılı olan adayların, bu sınavlarda aldıkları puanların aritmetik ortalamasıdır.

3.3.2. ÖSYM, özel yarışma sınav puanı en yüksek olandan başlayarak adayların başarı sırasını tespit eder. Özel yarışma sınav puanının eşitliği halinde yazılı sınav puanı yüksek olan adaya, bunların da eşit olması halinde KPSS puanı yüksek olan adaya öncelik verilir. Bu şekilde öncelik alan adayların yazılı sınav puanı ve/veya KPSS puanı listede ayrıca gösterilir.

3.4. Sınav Sonuçlarına İtiraz:

Adaylar gerekçelerini belirtmek suretiyle sınav sonuçlarına yazılı olarak itiraz edebilirler. İtirazlar, yazılı sınav için ÖSYM'ye, sözlü sınav için Bakanlığa yapılır. İtirazların sonuçları yazılı olarak ilgililere bildirilir.

4. TERCİHLERİN YAPILMASI

4.1. Yazılı ve sözlü sınav sonucunda başarılı olan adaylar ekli (I) sayılı Tabloda yer alan kamu idareleri arasından tercih yapmaya hak kazanırlar. Tercihlerin alınması ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yapılacaktır. Sözlü sınav sonuçlarının ilan edilmesinden sonra tercihlerin alınması ve yerleştirme işlemlerine ilişkin hususlar ÖSYM'nin internet adresinde açıklanacaktır.

4.2. Adayların boş kadrolara ve pozisyonlara yerleştirme işlemlerine alınabilmeleri için tercihlerin kurallara uygun olarak yapılması ve yapılan tercihlerin geçerli olması zorunludur.

5. ADAYLARIN YERLEŞTİRİLMESİ VE ATAMA İŞLEMLERİ

5.1. Adaylar, özel yarışma sınavındaki başarı sıraları ve yaptıkları tercihlere göre ÖSYM tarafından idarelerin boş kadro/pozisyonlarına yerleştirilirler.

5.2. Yerleştirme sonuçları, ÖSYM'nin ve Maliye Bakanlığının internet sitelerinden duyurulacaktır.

5.3. Adaylar, yerleştirme sonuçlarına ilişkin itirazlarını, ÖSYM'ye yapacaklardır. ÖSYM yapılan itirazları inceleyerek sonuçlarını adaylara bildirecektir.

5.4. İlgili idarelere yerleştirilen adaylardan, yerleştirme sonuçlarının ÖSYM tarafından açıklandığı tarihten itibaren 10 iş günü içerisinde aşağıda belirtilen belgelerle birlikte yerleştirildikleri idarelere başvuranlar, malî hizmetler uzman yardımcısı olarak atanırlar. Bu süre içerisinde başvurmayanların atama işlemi yapılmaz.

5.5. Adayın atanma talebini içeren dilekçe ekinde idareye aşağıdaki belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir:

a) T.C. kimlik numarası yazılı beyanı,

b)Yükseköğrenim diplomasının veya çıkış belgesinin atamayı yapacak idare tarafından onaylanmış örneği,

c) Mal bildirimi,

ç) Altı adet vesikalık fotoğraf,

Atama talebini içeren dilekçede ilgilinin; mesleğe girişe engel adli sicil kaydının bulunmadığına, görev yapmasına engel bir halin olmadığına ve erkek adaylar için askerlik durumuna dair yazılı beyanına da yer verilmesi gerekmektedir.

5.6. Özel yarışma sınavında başarılı olup herhangi bir idareye yerleştirilemeyen adaylar arasından, yerleştirme yapılamayan boş kadro veya pozisyonlara, Yönetmelikte belirtilen esaslara göre Bakanlık tarafından ÖSYM'ye, yerleştirme sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren üç ay içerisinde ek yerleştirme yaptırılabilir. ÖSYM tarafından yerleştirme sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren 30 (otuz) gün içerisinde ek yerleştirme yapılıp yapılmayacağına dair duyuru http://kontrol.bumko.gov.tr internet adresinde yapılacaktır.

5.7. Yerleştirme yapılan idarelere ek yerleştirme yapılması mümkün olmadığından adayların atama talebinde bulunmayacakları idarelere tercih listelerinde yer vermemeleri önem arz etmektedir.

6. GERÇEĞE AYKIRI BEYAN

Özel yarışma sınavında başarılı olan adaylardan gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin sınavları geçersiz sayılır. Ataması yapılmış olanların ataması iptal edilir. Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenler hiçbir hak talebinde bulunamazlar ve ayrıca haklarında işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.

Atama için öngörülen niteliklere sahip olmayan adaylar, sınavdan ve yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedeceklerdir.

Sınav ilanı için tıklayınız.

Atama yapılacak idare ve kadro-pozisyon sayılıarı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber