Okulların temzilik işleri nasıl yapılıyor, biliyor musunuz?

Haber Giriş : 14 Kasım 2005 14:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
OKULLARIN TEMİZLİK İŞLERİ NASIL YAPILIYOR?

Milli eğitim bakanlığına bağlı okullarda temizlik işleri nasıl gidiyor?

Okullarda yeterli hizmetli var mı?

Okullara temizlik işleri için para gönderiliyor mu?

Okulların kaloriferlerini kimler yakıyor?

Bu işler için veliler okullara para vermeye mecbur mu?

Okul müdürleri velilerden para istemeli mi?

Veliler para vermeye mecbur mu?

Anayasanın 42.maddesi devlet okullarında eğitim parasız demiyor mu?

Okul müdürleri öğrencilere temizlik işi yaptırabilir mi?

Okul müdürleri öğrencilere odun,kömür taşıtabilir mi?

Yukarıdaki sorularla her gün muhatap olan birisi olarak bıktım artık bu tür sorulardan.Malatya'da olan olay eğer medyanın eline düşmemiş olsaydı kim bu kadar ilgi duyacaktı? Okulların temizlik işleri de çok vahim beyler. İlla Tv lerin haber yapması mı gerekiyor?

Sabah sevip okşayarak pırıl pırıl okullara gönderdiğimiz çocuklarımıza sorun bakalım: Okulların tuvaletlerini kullana biliyorlar mı? Okulların suyunu içebiliyorlar mı?Her yıl yüzlerce okul açılıyor ama bu okullara hizmetli verilmiyor. Bazı okullarda hizmetli olsa bile verimli çalıştırmak imkansız hale gelmiş. Bakanlık kadrolu hizmetli almıyor.Çokta doğru yapıyor.Hizmetlilerin çoğunluğu kendi memleketlerinde çalışıyor.Ek işler yapıyorlar,okulda temizlik yapmayı zul görüyorlar.Bir çok okul müdürü hizmetlisi ile kavga etmiştir.Bazen bu kavgaya bağlı olarak okul müdürü okuldan gitmek zorunda kalmıştır.MEB yerinde bir kararla YİBO ve PİO larda hizmet satın alınması yoluna gitmeye başlamıştır.Bu uygulama doğru sonuçlar vermiştir, bir eksikle. Hizmet alımları ihale edilerek şirketlere verilmektedir.Şirketlerin yaptığı hiçbir şey yoktur.Sadece asgari ücretle çalışacak adam bulmaktadırlar.Bir de çalışanların sigortasını yapmaktadırlar.Eğer asgari ücretle işçi çalıştırma yetkisi okul müdürlerine verilirse okul müdürleri birkaç personel daha çalıştırabilir.Bu hizmet alımı uygulaması tüm okullara yaygınlaştırılmalıdır.

Mevcut durumda bir çok okulda temizlik işleri okul aile birliğinin çalıştırdığı gündelikçilerle yapılmaktadır.Okul aile birlikleri adına okul müdürleri öğrenciden para talep etmekte,bunada bağış demektedirler.İşin özünü anlayan veli gerekeni yapmakta,okul ile işbirliğine gitmekte,hem okula para vermekte hemde verilen parayı denetleyebilmektedir.Anadolu'nun bir çok yerinde ise durum tam bir keşmekeş dir.Okulda hiç hizmetli yoktur.Okul müdürü ne yapsın?Okulun temizlik işleri için veliden para talep eder veli itirazını yapıştırır:MEB bakanı para isteyen müdürü bana bildirin dedi. Siz ne parası istiyorsunuz?Anlat anlatabilirsen.Yani okul müdürü iki arada bir derede.Valiler,kaymakamlar okulların temizliğini beğenmez,konuyu anlatmaya kalksan;bana mazeret üretme,mazeret üretmek zayıflıktır der lafı ağzında koyar.Bakanlığın üst düzey bürokratları sesimizi hiç duymaz.Ortalık süt liman mış gibi .

Kısacası durum vahim beyler.Okulların temizliği yeterli yapılmıyor, yapılamıyor.

Veli para vermezse okullara pislikten girilmez. Ya bu yasal hale getirilmeli, anayasanın 42. maddesi değiştirilmeli yada acilen tüm okullara hizmet satın almak için ödenek gönderilmeli.

Ancak kadrolu hizmetli asla düşünülmemeli.

Haber Gönder yoluyla yazan: öğretmen

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber