Usta öğreticilere işletmelerde meslek eğitimi dersi verilmelidir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Kasım 2005 13:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE GÖREVLİ USTA ÖĞRETİCİLERE İŞLETMELERDE MESLEK EĞİTİMİ DERSİ VERİLEBİLİR Mİ?

Mesleki eğitim merkezlerinde ders ücreti karşılığı görevlendirilen usta öğreticilere, işletmelerde meslek eğitimi dersinin verilip verilmeyeceği bir tartışma konusudur. Okul yönetimleri bu kişilere işletmelerde meslek eğitimi dersini vermemekte veya bir yerde yazılı bir ifade olsa seve seve veririm ama sonra hepimize zimmet çıkar aldığınız paraları geri verirsiniz gibi ifadeler kullanmaktadırlar.

Bu yazımızda Mesleki eğitim merkezlerinde ücret karşılığı görevlendirilen usta öğreticilere işletmelerde meslek eğitimi dersi verilip verilmeyeceği üzerine ilgili yorumlar yapacağız.

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen ve yöneticilerinin ders ve ek ders saatlerine ilişkin esasların ilgili maddelerine bakarak konuyu açıklık getirmeye çalışacağız.

Öncelikle şunların bilinmesi konunun aydınlatılması açısından önemlidir.

1- Milli eğitim bakanlığı öğretmen ve yöneticilerinin ders ve ek ders saatlerine ilişkin esasların 15. maddesinin ikinci paragrafında işletmelerde meslek eğitiminin bir ders olduğu ve aynı maddenin birinci paragrafında da bu dersin ek ders görevi şeklinde değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

2- Milli eğitim bakanlığı öğretmen ve yöneticilerinin ders ve ek ders saatlerine ilişkin esasların 4/e maddesinde ?Öğretmen; her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, kurs ve seminerlerde eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütenler? olarak tanımlanmıştır.

3- Milli eğitim bakanlığı öğretmen ve yöneticilerinin ders ve ek ders saatlerine ilişkin esasların 9-b/2 .maddesi gereği, resmi görevi bulunmayanlara haftada 40 saate kadar okul öncesi mesleki ve teknik öğretim ile çıraklık ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders görevi verilebilmektedir.

4- Anayasamızın 42. maddesinde kimse eğitim öğretim hakkından yoksun bırakılamaz denilmektedir.

Ücret karşılığı görevlendirilen usta öğreticilere işletmelerde meslek eğitimi dersinin verilmemesinin nedeni ders ve ek ders saatlerine ilişkin esasların 15. maddesinin birinci paragrafında yer alan ?İşletmelerde meslek eğitimi yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin öğrenci, çırak ve aday çırakların iş yerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin işyerindeki işlerliğini sağlamak mesleki rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları bu görevler ek ders sayılır.? hükmüdür.

Okul yöneticileri bu hükümden yola çıkarak işletmelerde meslek eğitimi dersinin öğretmen ve yöneticilere verilebilecek bir ders olduğunu, yukarıda bilgilerinize sunulan hüküm içerisinde usta öğretici bulunmadığından da, ücret karşılığı çalışan usta öğreticilere işletmelerde meslek eğitimi dersinin verilemeyeceğini belirtmektedirler.

Öncelikle konunun açıklığa kavuşturulması için şu sorunun cevabının bilinmesi gerekir. Mesleki eğitim merkezlerinde neden ücret karşılığı usta öğretici çalıştırılmaktadır? Mesleki eğitim merkezlerinde yaklaşık 110 civarında meslek alanı ile ilgili eğitim yapılmaktadır. Bu alanların bir kısmının ülkemizde hiç öğretmeni bulunmamaktadır. Bazı meslek alanlarının ise öğretmen sayısı Türkiye genelinde yeter düzeyde değildir. Örneğin kuaförlük öğretmeni gibi. Böyle olunca kurumlar derslerin boş geçmemesi adına mesleki eğitim merkezlerinde ücret karşılığı usta öğreticiler istihdam etmektedirler.

Mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim gören kişiler teorik olarak haftada bir gün 10 saat okulda ve 5 günde çalıştıkları iş yerlerinde pratik eğitim yapmaktadırlar.

Okul yöneticileri ücret karşılığı çalışan usta öğreticilere okulda bulunan teorik derslerde görev verirken, işyerlerinde çırakların pratik eğitimlerindeki işletmelerde meslek eğitimi dersi için görevlendirmemektedirler. Bu nedenle de Çırakların pratik eğitimlerinin denetimi eksik kalmaktadır. Çocuklarımız pratik eğitimleri süresince okulda dersine girdiği usta öğreticiden pratik eğitim yaparken yararlanamamaktadırlar. Pratik eğitimleri eksik kalmaktadır. Bu durum ise Anayasamızın yukarıda bilgileri sunduğumuz 42.maddesine aykırı bir durum oluşturmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen ve yöneticilerinin ders ve ek ders saatlerine ilişkin esasların 4/e maddesindeki öğretmen tanımının iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu tanım gereği ücret karşılığı ders görevi yürüten usta öğreticilerde eğitim ve öğretim hizmetlerini yürüten kişiler olduğuna göre kurumlardaki görevleri süresince öğretmen statüsünde olduğu tartışma götürmez bir gerçektir.

Bu nedenle de yukarıda bilgilerinize sunduğum hükümler birlikte değerlendirildiğinde ücret karşılığı görevlendirilen usta öğreticilere işletmelerde meslek eğitimi dersinin verilmesi bir anayasal bir zorunluluktur.

Okul yöneticilerinin ücret karşılığı görevlendirilen usta öğreticilerimizden işletmelerde meslek eğitimi derslerinde de yararlandığı günlerin gelmesi dileğiyle?

"Haber Gönder" yoluyla yazan: Ulaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber