İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kamu yönetimi reformuna yönelik Anayasa'ya aykırılık eleştirileri hükümeti zorluyor.

Haber Giriş : 20 Kasım 2003 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu yönetimi reformuna yönelik Anayasa'ya aykırılık eleştirileri hükümeti zorluyor.

Tasarının Meclis'e sevkini bayram sonrasına bırakan hükümet, denetimle ilgili maddelerden de geri adım atmak üzere. İç denetimin, eskiden olduğu gibi teftiş kurullarınca yürütülmesine yönelik değişiklikler hazırlanıyor. Tasarıya ilişkin eleştiriler şu noktalarda yoğunlaşıyor:

Tasarı, tüm yönetim sistemi için geçerli olan hiyerarşi ilkesini 'yetki devri'ni ön plana çıkararak esnetiyor. İllerin anayasal yönetim ilkesi olan 'yetki genişliği' ilkesini 'görevler ayrılığı' sistemiyle etkisiz kılıyor.

Anayasa'ya göre Türkiye'de illerin idaresi 'yetki genişliği' esasına dayanır. Anayasa, illerin yönetiminde 'görevler ayrılığı' esasını benimsemez.

Personel, taşınır ve taşınmaz mallar ve bütçenin yönetimi merkezi yönetim kurallarına göre değil, yerel yönetim dünyasının hukuk kurallarına bağlanacak.

İdarenin bütünlüğü ilkesinde 'genel yetki' merkezi yönetimindir. Yerel yönetimlerin yetkileri, görevlerin sayılıp sınırlandırılmasıyla belirlenir. Buna karşın yerellik ilkesinde 'genel yetki' yerel yönetimlere aittir.

Cumhurbaşkanı ve CHP endişesi
Tasarının, idari yapının yeniden şekillendirilmesi ve yetki devri gibi yaklaşık 14 maddede Anayasa ile çeliştiğine ilişkin görüşler yoğunluk kazanıyor. Hükümet, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP'nin, Anayasa'ya aykırılık iddialarını dikkate alarak yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmesinden korkuyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber