Liselilere 'dar' eğitim

Haber Giriş : 07 Aralık 2005 01:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42



İlköğretim için yapılan binada, tuvaletlerle masa ve sandalyeler de küçücük. Liseli gençler, kullanımda zorlanıyor.

850 öğrencili Gürpınar 80. Yıl Lisesi, üç yıldır, 480 kişilik ilköğretim binasında eğitim veriyor. Öğrenci arttıkça, etkinlik odaları ve koridorlar sınıfa dönüşüyor

Beylikdüzü'ndeki Gürpınar 80. Yıl Lisesi, üç yıldır, ilköğretim binası olarak inşa edilen bir okulda eğitim veriyor. Lisenin ilköğretim binasından taşınıp daha iyi şartlara kavuşması ise beldede altı yıl önce yapımına başlanan, ancak hâlâ bitirilemeyen okulun tamamlanmasına bağlı.

Bina altı yıldır bitmedi
Gürpınar Belediyesi, 1999 yılında meydana gelen depremden önce ilçede 62 derslikli bir lisenin yapımına başladı. Ancak depremden sonra inşaat durduruldu. Belediye de sonunda okulu Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) devretti.

Devrin üzerinden tam altı yıl geçti, okul bir türlü tamamlanamadı. Üç yıl önce, ilköğretim için yapılan binada eğitime başlayan Gürpınar 80. Yıl Lisesi, vaat edilen yeni lise binasına bir türlü taşınamadı. 480 öğrenci kapasiteli okulda şu an 850 kişi öğretim görüyor. Okul yönetimi, her sene öğrenci sayısı arttıkça, çareyi etkinlik odalarını sınıfa dönüştürmekte buldu. Sınıfların mevcudunun ortalama 45 olduğu okul, sonradan eklenen yedi sınıfla birlikte 23 dersliğe yükseldi.


Seneye ikili eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri hedeflerinin, Türkiye genelinde okulların tekli eğitime geçmesi olduğunu sık sık dile getiriyor. Ancak tekli eğitim yapan bu lise, seneye yer darlığı nedeniyle ikili eğitime geçmek zorunda kalacak.

Veliler de durumdan çok şikâyetçi. Okul aile birliği üyeleri durumu yıllardır il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirdiklerini, ancak sürekli, 'En kısa zamanda tamamlanacak' cevabını aldıklarını söylüyor. Veliler, yazdıkları dilekçelerin yıl sonunda dosyalanıp arşivlere kalktığından yakınıyor.

Okulda üç çocuğu bulunan Şerife İsaoğlu, uyuşturucu gibi bazı konularda öğrenci ve velilere yönelik konferanslar düzenlemek istediklerini, ancak okulda uygun bir salon olmadığını söylüyor. Bir diğer veli Dilek Uzunali de, kızının müzik odasından bozarak yapılan sınıfta ders gördüğünü açıklıyor. Uzunali, "Müzik odası olduğu için, kızım akustikten çok şikâyetçi. Öğretmeni tam dinleyemiyor. Koridor bölünerek yapılan sınıfın da ısınma sorunu var. Ayrıca camla bölündüğü için ses sorunu da oluyor" diyor. Veli Demet Kahveciler de şikâyetçi: "Bir lise öğrencisi için sosyal bir ortam yok. Spor salonu yok mesela. Tuvaletler ilköğretim öğrencileri için yapılmış. Küçücük."


Balıbey: Programa alındı
İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, okulun tamamlanmasının Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2006 programına alındığını söyledi. Balıbey, şu bilgileri verdi: "Gürpınar Belediyesi, önce okul yapımı için protokol yaptı. Ancak sonra inşaatı yarım bıraktı ve Milli Eğitim Bakanlığı'na devretti. Depremden sonra Bayındırlık ve İskân Bakanlığı zemini ve binayı inceledi.

Bina için, yıkılıp yeniden mi yapılsın yoksa kuvvetlendirme mi yapılsın diye bir karar verilecekti. Sonunda binaya güçlendirme yapılmasına karar verildi. Biz de bu arada okulu tamamlayacak bir hayırsever aradık. Ancak okul çok büyük olduğu için niyetlenen hayırsever, 'Benim gücüm buna yetmez' diyerek vazgeçti. İl Bayırdırlık Müdürlüğü deprem analizlerini bitirdi. Okul Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2006 yılı programına dahil edildi."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber