TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu'nun gündemine aldığı yasa tasarısıyla, üst düzey bürokratların uyacakları etik kuralları belirlemek ve denetlemek için ?Kamu Görevlileri Etik Kurulu? kurulacak.

Haber Giriş : 07 Aralık 2003 08:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu'nun gündemine aldığı yasa tasarısıyla, üst düzey bürokratların uyacakları etik kuralları belirlemek ve denetlemek için ?Kamu Görevlileri Etik Kurulu? kurulacak.

?Etik davranış ilkelerine aykırı davrandıkları? iddiasıyla genel müdür veya eşit seviyedeki kamu görevlilerinden başlamak üzere üst düzeydeki yöneticiler hakkındaki başvurulara bu kurul bakacak. Daha alt seviyedeki görevlilere ilişkin başvurular ise kurumlarının disiplin kurullarınca ele alınacak. Kurulun görev alanı, bütün kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan, yönetim ve denetim kurulu ile kurul, üst kurul başkan ve üyeleri dahil bütün personeli kapsayacak. Cumhurbaşkanı, milletvekilleri ve bakanlar hakkında bu yasa uygulanmayacak. Kamu Görevlileri Etik Kurulu'na, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye'de ikamet eden yabancı gerçek kişiler başvurabilecek. Karalama amacı güden, haklı gerekçe ve yeterli belgelere dayanmayan başvurular dikkate alınmayacak. Bakanlıklar, kurala her türlü bilgi ve belgeyi vermek zorunda olacak. Başvurular üç ay içinde neticelendirilecek. Aykırı işlem ve eylemi tespit edilen görevliler, Resmi Gazete aracılığıyla kamuoyuna duyurulacak.

Kurul, kamu görevlilerinin mal varlıkları ile aldıkları hediyeleri mercek altına alacak. Bu çerçevede, bankalar ve özel finans kuruluşları dahil ilgili kişi ve kuruluşlar, mal bildirimlerindeki bilgilerin doğruluğunun kontrolü amacıyla talep edilen bilgileri 30 gün içinde kurula vermekle yükümlü olacak. Kurul, hediye alma yasağının kapsamını belirleyecek ve en az genel müdür veya eşiti seviyedeki üst düzey kamu görevlilerince alınan hediyelerin listesini gerektiğinde her takvim yılı sonunda bu görevlilerden isteyebilecek.

Kurula asker üye

11 kişi olarak belirlenen Etik Kurul üyelerini Bakanlar Kurulu atayacak. Kurul üyeleri arasında, general ve amiral seviyesinde emekli askerler de yer alabilecek. Üyeler, şu meslek gruplarından seçilecek: ?Bakanlık görevi yapmış olanlardan bir üye; Anayasa Mahkemesi Başkan veya üyeliği, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay başkanlığı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevlerinden emekliye ayrılanlar arasından 3 üye; müsteşarlık, generallik, amirallik, büyükelçilik ve valilik görevlerinde bulunmuş veya bu görevlerden emekliye ayrılmışlar arasından 3 üye, üniversitelerden 3 üye; meslek kuruluşlarında en üst kademe yöneticiliği yapmış olanlardan 1 üye.?

?Siyasi Etik? tartışması, gündemdeki tazeliğini uzun süredir koruyor. Bu yöndeki ilk kanun teklifini Meclis'e, 1997 yılında eski İstanbul Milletvekili ANAP'lı Bülent Akarcalı vermişti. Akarcalı'nın 1999 yılında (21. Dönem'de) yenilediği teklif, Meclis Anayasa Komisyonu'nda reddedildi. Akarcalı, son bir hamleyle bir teklif daha verdi. Bu da, dönemin sona ermesiyle kadük kaldı. TBMM Etik Komisyonu kurulmasına ilişkin kanun teklifi en son CHP tarafından verildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber