Yolsuzlukla mücadelede engellerden biri olarak görülen ?ticari sır?, ?devlet sırrı? kavramları yeniden tanımlanıyor.

Haber Giriş : 15 Aralık 2003 15:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yolsuzlukla mücadelede engellerden biri olarak görülen ?ticari sır?, ?devlet sırrı? kavramları yeniden tanımlanıyor.

Askeri istihbarat sırları dışındaki tüm alanlarda sır tanımı yeniden düzenlendi. Tasarıyı hazırlayan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, sermaye kaçışına neden olmamak için ticari sırrın sınırlarını çizmekte zorlandıklarını söyledi. Tasarı yasalaştığında ?çok gizli? ibaresi taşımayan belgeleri mahkemeler ve Meclis komisyonları isteyebilecek.

Adalet Bakanlığı, ?sır? kavramının çerçevesini yeniden belirleyen kanun tasarısına son şeklini vermeye çalışıyor. Yeni tasarıda istihbarat faaliyetleri yine sır olarak kalacak. Adalet Bakanı Cemil Çicek, ?Bütün dünyada her ülkeninde gizli kalması gereken özel bir alanı vardır. Bu askeri sırlardır istihbarat sırlarıdır? dedi.

KONULAR BELİRLENECEK

Tasarı da ?sır? tanımı, ? Yetkili bulunmayan kişilerce hakkında bilgi sahibi olunması halinde, devletin güvenliğini milli varlığı anayasal düzeni, iç ve dış menfaatlerini tehlikeye düşürebilecek her türlü bilgi ve belge olarak? yapıldı.
Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay, Bakanlar Kurulu, MGK ve MİT sır kapsamına giren konuları belirleyebilecek. Çok gizli nitelik taşımayan bilgi ve belgeler mahkemelere ve Meclis komisyonlarına gönderilebilecek.

ABD MODELİNDEN YARARLANILDI

NTV'nin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, tasarı hazırlanırken ABD modelinden yararlandıklarını söyledi. Çiçek, ?ticari sır? kavramının sınırlarını çizerken zorlandıklarını belirterek, şunları söyledi:
?Bir şirketin ticari itibarını sıfırlayacak açıklıkta olmasında ülkenin yararı var mıdır, yok mudur düzenlenmesi en zor alan burası. Burada bıçak sırtında bir durum var. Orta yol bulmaya hala uğraşıyoruz. Bir düzenleme yaparken Türkiye'den sermaye kaçışına imkan verecek bir düzenleme yapmak istemiyoruz. Ettiğimiz hayır ürtüttüğümüz kurbaya da değmesi lazım.?
Tasarı gizli belgelerin bu özelliklerini koruyup korumadığının iki yıllık sürelerde yeniden gözden geçirilmesini de öngörüyor.

ntvmsnbc

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber