MEB, özellikle yerleşik demokrasi bilincinin oluşması ve oy kullanma kültürünün aşılanması amacıyla Türkiye Öğrenci Meclisi'ne kadar varacak "Okul Meclisleri Projesi" geliştirdi.

Haber Giriş : 16 Aralık 2003 14:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB, özellikle yerleşik demokrasi bilincinin oluşması ve oy kullanma kültürünün aşılanması amacıyla Türkiye Öğrenci Meclisi'ne kadar varacak "Okul Meclisleri Projesi" geliştirdi.

MEB'in taslak halini tamamladığı proje Türkiye'de her okulda, "Okul Öğrenci Meclisleri"nin oluşturulması ile başlayacak. Okul Öğrenci Meclisleri, yeteri kadar temsilciden oluşacak ve her okul meclisi, öğrenciler tarafından seçilen başkan tarafından yönetilip temsil edilecek.

Projenin ikinci aşaması ise "Şehir Öğrenci Meclisleri" adı altında devam ettirilecek. Okullarda belirlenen başkanlar, okulu bir üst yönetim birimi olan şehir öğrenci meclisinde temsil edecek.

Şehir öğrenci meclisi de kendi içinde bir başkan seçerek Milli Egemenlik Haftası içinde belirlenen bir günde TBMM'de yapılacak "Türkiye Öğrenci Meclisi" toplantısında ilindeki tüm öğrencileri temsil edecek.

TBMM'DE TOPLANTI YAPILACAK

81 ilin şehir öğrenci meclisi başkanlarının yer alacağı Türkiye öğrenci meclisleri toplantısı sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumda yapılacak.

Sabah oturumunu TBMM Başkanı yönetecek. Burada Başkanlık Divanı ve Türkiye öğrenci meclisi başkanı belirlenecek, mazbatalar hazırlanacak ve dağıtılacak. Öğleden sonraki oturumu Türkiye öğrenci meclisi başkanı yönetecek.

OKULLARDA SANDIKLAR KURULACAK

Projenin, yerleşik bir demokrasi bilincinin oluşturulması, demokrasi, seçme-seçilme, oy kullanma kültürünün aşılanması amacıyla geliştirildiği belirtilirken, okul, şehir ve Türkiye öğrenci meclislerinin oluşturulmasında seçim yöntemi kullanılacak.

Projenin hazırlık ve uygulama döneminde Meclis ve bakanlık bazı çalışmalarda bulunacak. Okullarda eğitsel kol etkinlikleri sırasında, demokrasi, seçme seçilme hakkı, halk idaresi konularında öğrenciler bilgilendirilecek ve seçim işlemleri bu etkinliklerle ilişkili olarak yapılacak.

Tüm seçim işlemleri, öğretmenler tarafından oluşturulacak sandık kurulları tarafından yapılacak, gerekirse Yüksek Seçim Kurulu'ndan destek alınacak. Seçimlere yönelik afiş ve döviz kullanma yöntemleriyle propaganda dönemide yaşanacak.

MECLİS TV DE KULLANILABİLECEK

Propaganda döneminde "Meclis TV" de öğrencilere yönelik ve öğrencilerin propagandalarını yapacağı bir yayın organı konumunda olacak. TBMM, "Öğrenci Meclisleri Tüzüğü" ile "Seçim Usul ve Esasları" başlıklı yayınlar hazırlatıp çoğaltarak öğrencilere dağıtacak. Milletvekilleri kendi seçim bölgesinde proje kapsamında yapılacak seçim işlemlerinde gözlemci olarak yer alacak. TBMM ve bakanlık, okul ve illerdeki seçim çalışmalarına gözlemci gönderecek.

PİLOT UYGULAMA LİSELERDE

Proje, pilot uygulama ile başlatılacak. Pilot uygulama, tür ve farkı gözetmeksizin tüm liseler arasında belirli sayıda okulun tesbit edilmesiyle başlayacak. Daha sonra da kademeli olarak tüm liseler ile ilköğretim okullarına yaygınlaştırılacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber