YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, 26 Aralık Cuma günü YÖK yasa taslağı için Rektörler Komitesi'ni toplama kararı aldı.

Haber Giriş : 18 Aralık 2003 06:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Baskani Erdogan Teziç, 26 Aralik Cuma günü YÖK yasa taslagi için Rektörler Komitesi'ni toplama karari aldi.

Taslagi üniversitelere göndermeye basladiklarini belirten Teziç, rektörler komitesinin ardindan da egitim üyeleri dernekleri ve ögrenci konseylerini Ankara'ya davet ederek toplantilar yapacagini söyledi.
YÖK taslaginin henüz bir ön metin niteliginde oldugunu belirten Teziç, söyle konustu:
"Gönderilen metin komisyonun metni. Kamuoyunda benimsenen bir metin degil. O nedenle bu süreçlerin uygulanmasi lazim. Herkes görüsünü sereserpe söylemeli. Benim ortaklarim çogaldigi zaman ben güçlü olurum. Cumhurbaskani, hükümet, ögrenciler, üniversitelerin hepsinin bir bütünlük içinde onaylayacagi bir metin çikmasi lazim. Bu süreçler yapilmazsa
ölü dogan bir metin ortaya çikar."
Milli Egitim Bakanligi bürokratlari, taslagin kendilerine gönderilmemesini elestirerek, "Bu, bir taslaktir. Biz de hemen alip Meclis'e sunmayacagiz" derken, YÖK Baskani Teziç, "Bakanliga niye göndereyim? Henüz tamamlanmis, konsensüs saglanmis bir metin yok. Süreç bittikten sonra Cumhurbaskani, Basbakan ve bakanliga metni gönderecegim" diye konustu.

Taslakta neler var?
Üniversitelerarasi Kurul'un (ÜAK) hazirladigi yasa taslagi, YÖK'ün yetkilerini tirpanliyor. YÖK koordinasyon kurumu olarak kalacak. YÖK'ün akademik yetkilerini ÜAK ve üniversite yönetim kurullari paylasacak. YÖK Genel Kurulu'nun yapisi degistirilecek. Genel kurulun bes üyesini Bakanlar Kurulu, bes üyesini Cumhurbaskani, bes üyesini ÜAK, bir üyesini Genelkurmay atayacak.
ÜAK üyelerine kendi baskanini seçme hakki taniniyor. Her dönem Cumhurbaskanligi ile YÖK arasinda gerilime neden olan rektör atamalarinda da YÖK'ün yetkisi sinirlandiriliyor. YÖK, üniversitelerin seçtigi üç rektör adayinin sirasini degistirmeden Kösk'e yollayacak. Dekanlik seçiminde Rektör, en çok oy alan dekani sadece görüsünü belirterek YÖK'e iletecek. Üniversite yönetim kurullarinda ögrencilere firsat taninacak. Kurullarda oy hakkina sahip bir ögrenci olacak. Üniversitelere mali özerklik taninacak.

Imam-hatip sorunu
Hükümet, imam-hatip lisesi mezunlarinin üniversiteye girisini kolaylastiracak düzenlemeyi TBMM Milli Egitim alt komisyonunda bekletirken, ÜAK taslaginda konu 'yumusak' sekilde geçti. Taslakta, "Her meslek lisesi, fark derslerini vermek kosuluyla kendisiyle ilgili bölüme girebilir" denildi. Imam hatip mezunlari ilahiyat fakültelerine, elektronik lisesi mezunlari elektronik mühendisligine geçebilecek. ÜAK üyeleri, imam-hatip lisesi mezunlarinin yalniz ilahiyat fakültelerine girecegini belirtti.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber