ÜYK'nin hazırladığı YÖK Yasa Tasari Taslagi'nda meslek lisesi ögrencilerine uygulanan katsayı probleminin ortadan kalkması gibi konular yine YÖK'ün inisiyatifine bırakılıyor.

Haber Giriş : 20 Aralık 2003 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÜYK'nin hazırladığı YÖK Yasa Tasari Taslagi'nda meslek lisesi ögrencilerine uygulanan katsayı probleminin ortadan kalkması gibi konular yine YÖK'ün inisiyatifine bırakılıyor.

Taslakta önceden yer alan Milli Egitim Bakani'nin gerekli gördügü hallerde kurula baskanlik etme yetkisi de kaldirilirken, Üniversitelerarasi Kurul ?özerk ve kamu tüzel kisiligine sahip yüksekögretim üst kurulusu? olarak tarif ediliyor.

?Medyada tartisilmasin'

YÖK Baskani Erdogan Teziç ve Üniversitelerarasi Kurul Baskani Prof. Dr. Ayhan Alkis, üniversite rektörlerine hazirlanan yasa tasarisi taslagini göndererek 26 Aralik'ta yapilacak rektörler komitesinde konunun tartisilacagini duyurdu. Erdogan Teziç, rektörlerden konunun medyada tartisilmamasini da isteyerek, ?Konuyu tartismak zamansiz olacagi gibi zihinsel karisikliga meydan verebilir? uyarisinda bulundu.

Yüksekögretim Kanun Degisikligi Ile Ilgili Ön Tasari ismini tasiyan ve 38 maddeden olusan tasarida yüksekögretime geçis ile ilgili su ifadeler kullaniliyor: ?YÖK yüksekögretim kurumlarina ögrenci alimlarini belirlerken Üniversitelerarasi Kurul ve Milli Egitim Bakanligi'nin görüsünü alir. Ayrica ortaögretim basari puaninin önemi ve agirligi, adaylarin genel yetenegi ve egilimlerini ölçmeyi ve meslek lisesi mezunlarinin kendi alanlarindaki yüksekögretim programlarina yerlestirilmesinde özendirmeyi dikkate alir. Bu çerçevede gerekli katsayilari karara baglar?. Milli Egitim Bakanligi'nin daha önce hazirladigi tasarida meslek lisesi mezunlari, alan veya bölüm sinirlamasina ugramadan her alana yönelebilecekti. Yeni taslak ise katsayilari belirleme yetkisini yine YÖK'e veriyor ve meslek lisesi mezunlarinin alanlarina özendirilecegini ifade ediyor.

Taslakta YÖK ve Üniversitelerarasi kurulun yapisi da degisiyor. Halen 22 üyesi bulunan YÖK 15 üyeye düsürülüyor. Bu üyelerden 5'ini cumhurbaskani, 4'ünü Bakanlar Kurulu, 5'ini Üniversitelerarasi Kurul ve 1'ini de Genelkurmay Baskanligi seçecek. Cumhurbaskaninin seçtigi 5 üye Üniversitelerarasi Kurul'un önerdigi 10 kisi arasindan atanabilecek. Üniversitelerarasi Kurul'un seçtigi üyeler ise kurul üyesi olamayacak. Genelkurmay Baskanligi ise ancak akademik birimlerde görev alanlardan görevlendirme yapacak. Rektörler Komitesi, bir nevi üniversitelerarasi kurula dönüstürülüyor. Mevcut bütün rektörler kurul üyesi kabul ediliyor ve kurulu 5'i kendi üyeleri arasindan (biri baskan), 4'ü de kurul üyesi olmayan profesörlerden olusacak yürütme kurulu yönetecek. Yeni taslakta üniversite rektörlerinin seçiminde YÖK'ün çok fazla etkisi olmayacak. Üniversitelerde seçimle belirlenen ve en fazla oyu alan iki aday direkt cumhurbaskanina sunulacak ve biri atanacak. YÖK sadece adaylar hakkinda görüs bildirebilecek. Ayrica bugüne kadar mütevelli heyetleri tarafindan atanan vakif üniversitelerinin rektörleri de cumhurbaskani tarafindan atanacak. Vakif üniversiteleri de iki aday bildirecekler. Üniversite rektörleri 4 yilligina iki defa üst üste seçilebilecek, kanun çiktigi zaman rektörler göreve devam edecek. Dekanlar da seçimle belirlenecek. En fazla oyu alan 3 dekan adayini rektörler görüsleriyle beraber YÖK'e bildirecek ve dekanlari YÖK atayacak. Yeni tasarida hükümetin özerklestirmeyi planladigi ÖSYM de özerk olmuyor. Baskani YÖK tarafindan atanacak olan ÖSYM'de 1 baskan, 2 baskan yardimci ve 4 ögretim üyesinden olusan bir yürütme kurulu olusturuluyor ve yönetim bu sekilde saglaniyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber