Üniversitelerin hazırladığı Yükseköğretim Yasa Taslağı neler getiriyor?

Haber Giriş : 20 Aralık 2003 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversitelerin hazirladigi Yüksekögretim Yasa Taslagi neler getiriyor?

Baskanlik koltuguna oturur oturmaz YÖK Yasa Taslagi'na el koyan Prof. Dr. Erdogan Teziç'in, taslagi hukuk diline uygun hale getirmeye çalistigi belirtildi.

Üniversitelerin hazirladigi Yüksekögretim Yasa Taslagi rötuslaniyor. YÖK Baskanligi koltuguna oturur oturmaz taslaga el koyan Prof. Dr. Erdogan Teziç'in, taslagi hukuk diline uygun hale getirmeye çalistigi belirtildi.

Hukukçu ögretim üyelerinden olusan bir ekip kuran Teziç'in, yasa taslagindaki her maddeyi gerekçeleriyle yazdirdigi ögrenildi. Taslaktaki bazi maddelerin farkli siyasi yorumlara konu olmasini istemeyen Teziç'in, gerekçe yazimina özen gösterdigi kaydedildi.

Öte yandan rektörler tarafindan hazirlanarak Teziç'e sunulan yasa taslagi da üniversitelere gönderilmeye baslandi. Üniversitelerarasi Kurul Baskani Ayhan Alkis'in taslagi öncelikle, içerigini olusturan alt komisyon üyesi rektörlere internet ortamindan ulastirdigi belirtildi. Taslak, 26 Aralik Cuma günü Ankara'da toplanacak olan Rektörler Komitesi'nde tartisilacak.

Rektörler endiseli

Bu arada hazirladiklari yasa taslagini YÖK Baskani Teziç'e sunan rektörlerin, taslagin kamuoyuna açiklanmamasindan rahatsizlik duydugu ögrenildi. Göreve baslamasindan bir gün önce Teziç ile aksam yemegi yiyen rektörler, taslagin kamuoyuna duyurulmasini ve Üniversitelerarasi Kurul'da tartismaya açilmasini istedi. Ancak Teziç bu istegi, taslagin henüz kamuoyuna açiklanacak hale gelmedigi gerekçesiyle geri çevirdi.

TASLAK NE GETIRIYOR?

Rektörlerin Erdogan Teziç'e sundugu taslak, YÖK'ün yetkilerini sinirlarken, üniversitelere idari, mali ve akademik özerklik getiriliyor. Iste taslagin getirdigi önemli degisiklikler:

  • YÖK'ü 16 üyeden olusan tek bir kurul olarak düzenliyor. Yani YÖK Yürütme Kurulu kaldiriliyor.

  • YÖK baskanini cumhurbaskaninin seçmesi hükmü korunurken, YÖK'ün yetkileri yüksekögretimde koordinasyon görevi ile sinirlaniyor. Akademik yetkileri Üniversitelerarasi Kurul ve üniversite yönetim kurullari arasinda paylastiriliyor.

  • Üniversitelerarasi Kurul'un etkinligi artirilirken, kurul üyelerine kendi içinden baskan seçme hakki taniniyor.

  • YÖK'ün rektör seçiminde aday siralamasini degistirme yetkisi kaldiriliyor. Üniversitede en çok oy alan 3 adayin isimlerinin YÖK'e gönderilmesi, YÖK'ün sadece adaylar ile ilgili görüslerini ekleyerek, siralamayi bozmadan Cumhurbaskani'na iletmesi benimseniyor.

  • ÖSS'de mesleki alan sinirlandirmasi korunurken, meslek lisesi mezunlarinin mühendislik fakültelerine girisi önündeki katsayi engeli de kaldiriliyor. Ayrica üniversiteye giriste sinavin agirligini azaltmak amaciyla Agirlikli Orta Ögretim Basari Puani'nin etkisinin en az yüzde 25 olmasi öneriliyor.


Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber