Üniversiteye girişte 3 ayrı sınav öngören Alt Komisyon raporunda, ÖSS`yi topyekün değiştiren bir dizi yeni düzenleme yer alıyor.

Haber Giriş : 25 Aralık 2003 22:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversiteye girişte 3 ayrı sınav öngören Alt Komisyon raporunda, ÖSS`yi topyekün değiştiren bir dizi yeni düzenleme yer alıyor.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu`nda imam hatip mezunlarının üniversiteye girişini kolaylaştıran düzenlemeler yüzünden çıkan tartışmalar sebebiyle kurulan alt komisyon, raporunu tamamladı.

Üniversiteye girişte 3 ayrı sınav öngören Alt Komisyon raporunda, ÖSS`yi topyekün değiştiren bir dizi yeni düzenleme yer alıyor. Raporda önerilen düzenlemelerin bir bölümü şöyle:

ÜÇ SINAV

Mevcut üniversiteye giriş sınavında öğrenciler 3 saatlik tek bir sınavla geleceğini belirlemek zorunda kalıyor. Bu, gençler açısından çok riskli. Üniversiteye girişte tek sınav değil, 3 yılda ayrı ayrı 3 sınav yapılacak. Üniversiteye giriş sınavları lise 1`de, lise 2`de ve lise 3`te birer defa olmak üzere 3 aşamada yapılacak.

İLİŞKİLENDİRME

Üniversiteye giriş sınavlarında, meslek liselerinde varolan bölümler ile, üniversitelerdeki fakülteler arasında ``ilişkilendirme`` sistemi kurulacak.

İlişkilendirilmiş fakültelere giden öğrencilere artı (+) puan verilebilecek. Kendi alanları dışında bir alana yönelirlerse, diğer öğrencilerle eşit rekabet hakkına sahip olabilecekler, puanlarından kesinti yapılmayacak. Örneğin Sağlık Meslek Lisesi mezunları Tıp Fakültesi, Ticaret Meslek Lisesi mezunları İşletme ile ilişkilendirilecek. Meslek lisesi grubuna giren imam hatip mezunları da alanlarıyla ilgili bölümlerle ilişkilendirilebilecek. Meslek lisesi mezunları şu anda, bir üniversiteye girmek istediğinde, puanları kırılıyor. Bu uygulama, lise mezunları arasında eşitsizliğe yol açıyor.

BAŞARI ÖLÇÜSÜ

Türkiye`nin en önemli problemlerinden birisi, üniversiteye giriş sınavının kendisi. Şu anda üniversiteye girişte 3 ölçüt ele alınıyor. Okul başarı puanı, orta öğretim başarı puanı ve ÖSYM`nin açtığı sınavda alınan puan. Okul ve orta öğretim başarı puanları büyük haksızlıklara sebep oluyor. Okul başarı puanından en az 7-8 puan yararlanıp onbinlerce öğrenciyi geride bırakan öğrenciler olduğu gibi, öğrencisi başarılı olsun diye hak etmediği yüksek puanlarla karne dolduran öğretmenler yüzünden binlerce arkadaşını geride bırakan pekçok öğrenci var.

GİRİŞ PUANI

Öğrencilerin başarısı, lisedeki sınavlarda aldığı notların ortalamasına göre ortaya çıkarılacak. Lise 1`de yüzde 25, lise 2`de yüzde 35, lise 3`teki sınav ise yüzde 40 ağırlık taşıyacak. Bunlara ek olarak, orta öğretim ve okul başarı puanı ile elde edilmek istenen sonuç da daha objektif olarak sağlanacak. Böylece hem orta öğretim, hem de üniversiteye giriş sistemi daha çağdaş şekilde düzenlenmiş olacak. 3 yılda yapılacak sınavlarla, tek sınav riski de ortadan kalkacak.

YÖK KANUNU

Tüm bu öneriler, Alt Komisyon Raporu olarak Milli Eğitim Komisyonu`na sunulacak. Mevcut tasarı üzerinde, alt komisyon raporuna göre değişiklikler yapılabilecek. Hükümet`in, bu değişiklikleri YÖK Kanunu Tasarısı ile birlikte de ele almayı tasarladığı kaydedildi. Düzenlemelerin, yılbaşından sonraya kalabileceği bildirildi.

haber7.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber