Üniversitelerarası Kurul, hazırladığı taslağa son şeklini verirken, MEB kendi taslağını revizyondan geçirerek eleştirilen maddeleri değiştirdi.

Haber Giriş : 26 Aralık 2003 07:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerarası Kurul, hazırladığı taslağa son şeklini verirken, MEB kendi taslağını revizyondan geçirerek eleştirilen maddeleri değiştirdi.

YÖK, Üniversitelerarası Kurul'un hazırladığı taslağa son şeklini verirken, Milli Eğitim Bakanlığı da kendi taslağını revizyondan geçirerek eleştirilen maddeleri değiştirdi. Üniversitelerarası Kurul'un oluşturduğu alt komisyon, 2547 sayılı YÖK Kanunu'nda yapılmasını istediği değişiklikleri bir çerçeve yasa taslağında topladı. Rektörler 38 maddelik bu yasa taslağını YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e sunarken, MEB kendi hazırladığı yasa taslağında eleştirilere hedef olan maddeleri yeniden düzenledi. İşte taslaklardan önemli konu başlıkları:

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU

Rektörlerin taslağında YÖK Başkanı'nı cumhurbaşkanı seçiyor. MEB'in taslağında ise kurul üyelerine kendi başkanını seçme yetkisi veriliyor. Rektörler YÖK üyelerinden 5'ini Cumhurbaşkanı'nın, 5'ini Üniversitelerarası Kurul'un, 4'ünü Bakanlar Kurulu'nun ve 1'ini Genelkurmay Başkanlığı'nın seçmesini istiyor. Bakanlık ise, Bakanlar Kurulu'na 7, Üniversitelerarası Kurul'a 7, Cumhurbaşkanı'na 2 ve Genelkurmay Başkanlığı'na 1 üyeyi seçme hakkı tanıyor.

Rektörlerin taslağında üyelerin görev süresi için '4 yıl ve en çok iki dönem' denilirken, bakanlığın taslağında '5 yıl ve tek dönem' hükmü konuyor.

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ

Bakanlığın taslağında yükseköğretime giriş ile ilgili usul ve esasları belirleme yetkisi MEB'e, rektörlerin taslağında ise YÖK'e veriliyor.

Rektörler üniversiteye girişte ortaöğretim başarı puanının etkisini artırıyor. Taslakta ortaöğretim başarı puanının ÖSS puanının yüzde 25'inden az olamayacağı kuralı getiriliyor. ÖSS'de meslek lisesi mezunlarına uygulanan düşük katsayı sistemini devam ettiren rektörler, bu konuda karar yetkisini YÖK'e bırakıyor. Bakanlığın taslağında, üniversiteye giriş sınavında genel lise-meslek lisesi ayrımı kaldırılarak, her adaya eşit katsayısı uygulanacağı ifade ediliyor. Her iki taslakta da meslek lisesi mezunları için sınavsız geçiş hakkı korunuyor.

DİSİPLİN

Rektörlerin taslağında yükseköğretim kurumlarından atılan öğrencilerin bir daha herhangi bir üniversiteye alınamayacağı kaydediliyor. Bakanlığın taslağında ise öğrencilere yükseköğrenimine başka bir üniversitede devam etme hakkı veriliyor. Rektörlerin taslağında, YÖK Başkanı ve rektörlerin rüşvet ve yolsuzluk kapsamına giren suç işlediği yönündeki iddiaların soruşturulması için bile amirin izni gerekiyor.

AKADEMİK ÜNVAN, LİYAKAT

Bakanlık taslağında torpil ve kayırmaların engellenmesi amacıyla, öğretim görevlileri, okutmanlar ve öğretim yardımcıları üniversitelere ÖSYM'nin yapacağı merkezi bir sınavla yerleştiriliyor. Rektörlerin taslağında ise öğretim görevlilerinin atama şartlarının üniversite senatolarınca çıkarılacak bir yönetmelikle belirleneceği kaydediliyor.

Rektörlerin taslağında doçentliğe rektör atıyor. Bakanlığın taslağında ise doçentliğe atanacakları üniversite yönetim kurulu seçiyor.

ÖSYM

Rektörlerin ÖSYM'yi YÖK'e bağlı ve döner sermayesi olan bir kuruluş olarak tanımlanıyor. Bakanlık ise, ÖSYM'yi kamu tüzel kişiliği olan özel bütçeli bir kuruluşa dönüştürüyor. Her iki taslakta da ÖSYM Başkanı YÖK tarafından seçiliyor.

ÜNİVERSİTELERARASI KURUL

Rektörler, Üniversitelerarası Kurul üyelerinin rektörlerden oluşmasını isterken, Bakanlık, temsiliyetin güçlendirilmesi gerekçesiyle Kurul'da rektörlerin yanısıra üniversitelerin fen, sosyal ve sağlık bölümlerinden seçilen birer üyenin de bulunmasını istiyor. Rektörler ÜAK toplantılarına YÖK Başkanı ve üyelerinin katılabileceğini belirtirken, Milli Eğitim Bakanı'nın katılmasına gerek duymuyor. Bakanlığın taslağında ise toplantılara Milli Eğitim Bakanı'nın da katılabileceği kaydediliyor.

GEÇİCİ MADDE

Bakanlığın taslağında 'tasfiye hareketi' eleştirisine neden olan Geçici 1. Madde değiştirilerek, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sadece ÜAK üyeleri, YÖK Genel Kurulu, YÖK Yürütme Kurulu, YÖK Denetleme Kurulu başkan ve üyelerinin görev sürelerinin sona ereceği bildiriliyor. Ayrıca ikinci dönem rektörlük görevini sürdürenlerin de görev sürelerinin sona ereceği kaydedililiyor. Rektörlerin taslağında bu geçici maddeler bulunmuyor.

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, taslağın gerekçesiyle birlikte ocak ayında tamamlanacağını söyledi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Yükseköğretim Yasa Taslağı ile ilgili çalışmaları ocak ayı içinde tamamlayacaklarını söyledi. Teziç, YÖK Genel Kurulu toplantısına ara verildiği sırada yaptığı açıklamada Üniversitelerarası Kurul'un hazırladığı taslak konusunda ilgili çevrelerin görüşünü almak istediklerini ifade etti. Taslağın gerekçesiyle birlikte hazırlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Teziç, "Gerekçe hazırlamazsak taslak eksik kalmış olur" dedi. Taslak konusunda bilgi sunmak amacıyla Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini hatırlatan Teziç, Cumhurbaşkanı Sezer ile görüşmeyi de planladığını kaydetti. Bu arada YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ve beraberindeki kurul üyeleri, YÖK Genel Kurulu toplantısına ara vererek, Anıtkabir'e ziyarette bulundular. Teziç'in YÖK Başkanlığı'na atanması dolayısıyla gerçekleşen ziyarette Teziç, Atatürk'ün kabrine çelenk koydu ve saygı duruşunda bulunuldu.
 

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber