MEB'den Danıştay'a gizli by-pass

Haber Giriş : 10 Mart 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim, Danıştay'ın iptaline rağmen gizli yazıyla çoğu imam hatipli olan meslek liselilere çifte diplomayı kazanılmış hak saydı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay'ın imam hatip lisesi öğrencilerine üniversite kapısını kapatan kararını by-pass etti. Bakanlık, Danıştay'tan karar çıkıncaya kadar açıköğretim lisesine kaydını yaptıran öğrencilerin başvurusunu geçerli saydı.

İMAM HATİPLİYE ÇİFTE DİPLOMA
Bakanlığın gizli talimatında "Açıköğretim lisesine başvuran öğrenciler mağdur edilmemeli" denildi. Böylece imam hatipli öğrenciler de, çifte diploma sahibi olarak ÖSS'de avantajlı katsayıdan yararlanacak.

TÜM ÖSS SIRALAMASI DEĞİŞEBİLİR
Hukukçular uyardı: Avantajlı katsayıyla alanı dışında bir bölümü kazanan meslek lisesi öğrencileri, açılabilecek davalarla kazandıkları üniversitelere kayıt hakkını kaybedebilir. Böylece tüm ÖSS sıralaması değişebilir.

İmam hatipliye kazanılmış hak

Milli Eğitim Bakanlığı, gizli yazıyla Danıştay'a rağmen çifte diploma uygulamasını 'aynen' sürdürme talimatı verdi.

Milli Eğitim, başta imam hatip'liler olmak üzere meslek liselilere, üniversiteye girişte avantaj sağlayacak 'çifte diploma' uygulamasını durduran Danıştay'ı by-pass etti. Üniversiteye giriş sisteminde, imam hatipliler başta olmak üzere meslek lisesi öğrencilerinin 'mağdur' olduğunu düşünen Bakanlık, bu mağduriyeti gidermek amacıyla yaptığı yasa düzenlemesi YÖK engeliyle karşılaşınca, sorunu yönetmelikle aşma yoluna gitmişti. Bu çerçevede 'Açık Lise Yönetmeliği' değiştirilmiş, meslek liselilere, açık öğretim lisesinden mezun olup, üniversiteye 'genel lise mezunu' avantajıyla girme yolu açılmıştı. Ancak YÖK, Danıştay'a dava açmış, Danıştay 8. Dairesi de 7 Şubat'ta yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

TARİHSİZ YAZI
Gelişmeler üzerine Bakanlığın Ölçme ve Değerlendirme Öğretim Kurumları Daire Başkanlığı, 1 Mart 2006 tarihinde B.08.0.ETG.0. 21.05.01-530/1082 sayılı yazıyla, Açık Lise Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesinden Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına kadar geçen sürede açık liselere kayıt yaptıran öğrenciler için, nasıl bir yol izleneceğini sordu. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk imzasıyla gönderilen, B.08.0.ETG.0.23.02.01.209.1/ sayı numarası olan, ancak üzerinde tarih bulunmayan yanıt, Danıştay'ın "yürütmeyi durdurma kararlarının, yapılmış tüm işlemleri ortadan kaldıracağı" yönündeki içtihatına, Bakanlığın uymayacağını ortaya koydu. Aktürk, "Açık Lise'ye kayıt yaptırmış öğrencilerin yönetmelik şartlarını yerine getirdikleri, bu dönemdeki yönetmelik hükümlerinin kendi lehinde olması, kazanılmış hak teşkil edecektir. ÖSS başvurusunda bulunacak öğrencilerimizin iş ve işlemlerinde gereğinin ivedilikle yapılmasını önemle rica ederim" dedi.

DAVA AÇILIRSA
Bu arada, ÖSS başvuruları da, önceki gün 10 Mart'tan 14 Mart'a kadar uzatıldı. Alınan bilgiye göre, geçen yıllarda 10 bini geçmediği halde, bu yıl açık liseye 56 bin kayıt yapıldı. Bunlardan çoğu imam hatipli olan 40 bin meslek liseli, bu yıl üniversite sınavına genel liseli avantajıyla girecek. İdare Hukuku Profesörü Metin Günday, SABAH'a şöyle dedi: "Yürütmeyi durdurma kararı, geçmişe yürür. Avantajlı katsayıyla bir öğrenci, alanı dışındaki bir bölüme girerse, açılacak davalar sıralamayı değiştirebilir. O öğrenci yerine, hak eden bir başkası o bölüme girer."

'İRTİCACI' ÖĞRENCİYE AF
Bu arada Yüksek Lisans ve doktora için yurtdışına gönderilen, ancak 28 Şubat döneminde "irticai faaliyetlere katıldıkları" gerekçesiyle YÖK tarafından geri çağrılan akademik personelin üniversitelere dönüşüne olanak sağlayan yasa tasarısı ikinci kez Meclis'e geliyor. Tasarı, 1996 öncesi ve sonrasında yurt dışına gönderilen öğrencilerin yüklü borçlarını geri ödeme ve yurda geri dönmeleri kolaylığı sağlıyor. Öğrenci başına yaklaşık 100 bin doları bulan borcun ana parasına uzun vadeli ödeme kolaylığı, faizin ise düşürülmesi veya sıfırlanması öngörülüyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber