Özürlü Yönetmeliğinde Neler Değişti?

16.09.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan "Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelik" değiştirildi. 14.03.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişiklik ile yönetmeliğin 13 maddesinde değişiklik yapıldı. Değişikliğe ilişkin dosyamızı görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Mart 2006 00:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapsam 5018 ile uyumlu hale getirildi

2/a bendi değiştirildi

Eski hali
a)Genel ve katma bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kurumlarla fonlar ve kefalet sandıklarına,

Yeni hali
?a) 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (I), (II) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kurumlar ile döner sermayeli kuruluşlar, kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıklarına,?

Yorum: Bütçelerine göre belirlenmiş olan Yönetmelik kapsamının (a) bendi 5018 ile uyumlu hala getirilmiştir.


Özürlü tanımı değiştirildi

4/c maddesi değiştirildi

Eski hali
c)Özürlü: Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerinden en az % 40 oranında yoksun olduğunu, 6/2/1998 tarihli ve 98/10746 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Yürürlüğe konulan Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince, sağlık kuruluşarınca verilecek resmi sağlık kurulu raporu ile belgeleyenleri,

Yeni hali
c) Özürlü:
Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetenekleri bakımından özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranının yüzde kırk ve üzerinde olduğunu, 6/2/1998 tarihli ve 98/10746 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince, sağlık kuruluşlarınca verilecek sağlık kurulu raporu ile belgeleyenleri,?

Özürlü tanımına "tüm vücut fonksiyon kaybı oranının yüzde kırk ve üzerinde olduğu" ibaresi eklenmiştir.


Sadece hizmetli alınmayacak

5 inci maddesine, birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklendi.

Ek fıkra: ?Kurumlar, hizmet gereklerine göre özürlülere tahsis edeceği kadroları, farklı hizmet sınıfları itibarıyla hazırlamak zorundadır.?

Yorum: Yapılan yeni değişiklik ile farklı hizmet sınıflarında özürlü alınması istenmiştir.


Sınavın yapılmasında uyulacak temel usul ve esaslarına iki fıkra daha eklendi

6 ncı maddesine aşağıdaki bentler eklendi.

?f) Sınav kuruluna diğer kamu kurum ve kuruluşlarından konu ile ilgili üye alınabilir.
g) Özürlüler için sınavlar, özür grupları ve ulaşılabilirlikleri göz önüne alınarak uygun ortamlarda yapılır.?


Boş kadroların doldurulması zorunlu kılındı

7. maddesi değiştirildi

Eski hüküm
Kurum ve kuruluşlarca, özürlülere tahsis edilen boş kadrolara, özürlü açığı bulunduğu sürece her yılın Nisan- Mayıs, Temmuz-Ağustos, Ekim-Kasım dönemlerinden bir veya bir kaçında yapılır.

Yeni hüküm
Kamu kurum ve kuruluşlarınca, özürlü açığı bulunduğu sürece, her yılın Nisan-Mayıs, Temmuz-Ağustos, Ekim-Kasım dönemlerinden bir veya birkaçında sınav yapılmak suretiyle, özürlülere tahsis edilen boş kadroların ilgili mevzuatına göre doldurulması zorunludur.?

Yorum: Yüzde 3 oranında boş özürlü kadrolarını doldurmak zorunlu hala getirildi


12 nci maddesinde yer alan ?sınava girebilmek için gerekli şartların mevcut olup olmadığı ile talep edilen görev ve özür durumunun bu göreve uygunluğu açısından incelenir.? ibaresi ?sınav duyurusunda belirtilen şartların mevcut olup olmadığı açısından incelenir.? şeklinde değiştirildi.


Sınav kurullarının oluşumu yeniden belirlendi

13 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları değiştirildi.

Eski hüküm
"Sınavı yapacak olan kurumda bir sınav kurulu kurulur. Bu kurul, kurumun en üst amirinin veya görevlendireceği bir amirin başkanlığında, kurum amirince belirlenecek konularda tecrübe sahibi üç üye ile personel işleri birim amirinden teşekkül eder. Bu kurulu teşkil edenlerin öğrenim seviyeleri sınava gircek olanların öğrenim seviyelerinden aşağı olamaz.
Ancak, kurumların il veya bölge kuruluşlarında yapılacak sınavlar için kurum amiri tarafından sınavın yapılacağı yerde, birinci fıkradaki öğrenim şartına uymak kaydıyla farklı şekilde sınav kurulu teşkil edilebilir."

Yeni hüküm
?Sınavı yapacak olan kurumda bir sınav kurulu oluşturulur. Bu kurul, kurumun en üst amirinin veya görevlendireceği bir amirin başkanlığında, kurumun en üst amirince belirlenecek en az biri özürlülük veya özel eğitim alanında çalışan ya da yetkin olmak üzere üç üye ile personel işleri birim amirinden teşekkül eder. Ayrıca aynı usulle yedek üyeler seçilir. Kurula asıl üyenin katılamadığı durumlarda yedek üye katılır. Bu kurulu teşkil edenlerin öğrenim seviyeleri sınava girecek olanların öğrenim seviyelerinden aşağı olamaz.;
Ancak, kurumların il veya bölge kuruluşlarında yapılacak sınavlar için kurum amiri tarafından sınavın yapılacağı yerde, özürlülük veya özel eğitim alanında çalışan ya da yetkin olan bir üyenin bulunması ve birinci fıkradaki öğrenim şartına uymak kaydıyla farklı şekilde sınav kurulu teşkil edilebilir.?

Yorum: Sınav kurullarına "özürlülük veya özel eğitim alanında çalışan ya da yetkin olan en az bir üye" atanacak.


Sorular ayrı ayrı hazırlanacak

15 inci maddesinin ikinci fıkrası değiştirildi.

Eski hüküm

Özür grupları itibariyle, ilkokul veya ilköğretim (ortaokul) mezunlarına (a) ila (e), lise veya lise dengi mesleki veya teknik okul ile yüksek öğrenim görmüş olanlara (a) ila (f) bentlerinde yer alan konuları kapsayacak, müracaat edenlerin girecekleri sınıf ve kadro için aranan bilgi, yetenek ve becerilerini ölçecek şekilde, ayrıca işitme ve zihinsel özürlülerin müfredat sorumlulukları da dikkate alınmak şartıyla, özel durumları ile başarı değerlendirme teknikleri esas alınmak suretiyle sorular ayrı ayrı hazırlanır.

Yeni hüküm

?Özür grupları itibarıyla, ilkokul veya ilköğretim (ortaokul) mezunlarına (a) ila (e), lise veya lise dengi meslekî veya teknik okul ile yüksek öğrenim görmüş olanlara (a) ila (f) bentlerinde yer alan konuları kapsayacak, müracaat edenlerin girecekleri sınıf ve kadro için aranan bilgi, yetenek ve becerilerini ölçecek şekilde, ayrıca işitme ve/veya dil ve konuşma ile zihinsel özürlüler için öğrenme ve algılama düzeyleri ile dil gelişimleri ve sözel iletişim güçlükleri esas alınmak suretiyle sorular ayrı ayrı hazırlanır.?

Yorum: Sınav soruları, işitme ve/veya dil ve konuşma ile zihinsel özürlüler için öğrenme ve algılama düzeyleri ile dil gelişimleri ve sözel iletişim güçlükleri esas alınmak suretiyle ayrı ayrı hazırlanacak.


Kopye çekilmesi durumu

16 ncı maddesinin ikinci fıkrası değiştirildi.

Eski hüküm
Sınavlarda kopye çekenler veya kopye teşebbüsünde bulunanlar hakkında tutanak düzenlenerek sınavı geçersiz sayılır.

Yeni hüküm
?Sınavlarda kopya çekilmesi, kopya teşebbüsünde bulunulması veya sınava girecek adayın yerine başka bir kişinin sınava girdiğinin anlaşılması halinde, hakkında tutanak düzenlenerek ilgilinin sınavı geçersiz sayılır.?


Sınav değerlendirme usulü değişti

8 inci maddesi değiştirildi.

Eski hüküm

15'inci maddede belirtilen konulara göre hazırlanan sınavlar 100 tam üzerinden değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda en yüksek puandan başlanılarak başarı listesi oluşturulur.

Yeni hüküm

?Madde 18- 15 inci maddede belirtilen konulara göre hazırlanan sınavlar yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Her özür grubu ve öğrenim durumuna göre başarı sıralaması en yüksek puandan başlanarak kendi grubu içinde ek (III)'te yer alan ?Özür Grupları ve Öğrenim Durumları İtibarıyla Başarı Sıralaması Cetveli?ne göre ayrı ayrı düzenlenir. Duyurudaki her unvanlı kadro için talep edilen öğrenim durumları itibarıyla, özür gruplarındaki başarı puanları da dikkate alınmak suretiyle son bir sıralama yapılarak sınav ilanında belirtilen boş kadro sayısı kadar aday başarılı sayılır.

Yapılan başarı sıralamasında puanların eşitliği halinde 22 nci maddede belirtilen kriterler esas alınır. Buna göre bir başarı listesi hazırlanır. Aynı usulle boş kadro sayısı kadar yedek belirlenir. Hazırlanan bu listeler sınav kurulu üyeleri ve başkanı tarafından imzalanır ve kurum amirine teslim edilir.?

Yorum: Sınav sonuçları her özür grubu ve öğrenim durumuna göre ayrı ayrı düzenlenecek, duyurudaki her unvanlı kadro için talep edilen öğrenim durumları itibarıyla, özür gruplarındaki başarı puanları da dikkate alınmak suretiyle son bir sıralama yapılarak sınav ilanında belirtilen boş kadro sayısı kadar aday başarılı sayılacaktır.


22 nci maddesi değiştirildi.

Eski hüküm

Başarı sırasına göre atanma

Madde 2- 20 nci maddede belirtilen süreler içinde müracaat edenlerin atamaları başarı listesindeki sıralaaya göre yapılır. Aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihi itibariyle önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde ise yaşı büyük olana öncelik tanınır. Söz konusu atamalar tamamalandıktan sonra duyuruda yer alan kadrolardan herhangi birinde boşalma olması halinde başarı sırasına göre yeniden atama yapılmaz.

Yeni hüküm
?Madde 22- 20 nci maddede belirtilen süreler içinde müracaat edenlerin atamaları başarı listesindeki sıralamaya göre yapılır. Aynı puanı alan adaylar arasından diploması bir üst öğrenim olana, aynı öğrenim grubunda ise diploma tarihi itibarıyla önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde ise yaşı büyük olana öncelik tanınır. Söz konusu atamalar tamamlandıktan sonra duyuruda yer alan kadrolardan iki yıl içerisinde istifa, ölüm, memuriyetten çekilme ve benzeri bir sebeple boşalma olması halinde veya kontenjan açığı bulunduğu sürece, başarı sıralaması takip edilmek şartıyla yedeklerden atama yapılabilir.?


İşyerlerinin özürlülerin çalışma şartlarına göre düzenlenmesi maddesi yeniden düzenlendi

24 üncü maddesi değiştirildi.

Eski hüküm

"İşyerlerinin özürlülerin çalışma şartlarına göre düzenlenmesi
Madde 24- Özürlü memur çalıştırmak zorunda olan kurum ve kuruluşlar çalışma yerlerini özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak şekilde düzenlemek, gerekli tedbirleri almak ve özürlülerin çalışmaları ile ilgili özel yardımcı ve destekleyici araç- gereçleri temin etmek zorundadır."

Yeni hüküm
?Madde 24- Kamu kurum ve kuruluşları çalışma yerlerini ve eklentilerini, özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirmek, özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak gerekli tedbirleri almak ve özürlülerin görev yaptıkları kadronun gereği olan işleri yapabilmeleri için özür durumlarına göre gerek duyulan yardımcı ve destekleyici araç-gereçleri temin etmek zorundadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber