Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK tartışmalarının altında bir yılda 50 adet projeyi hayata geçirmeyi başardı. Projeleri görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 31 Aralık 2003 22:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK tartışmalarının altında bir yılda 50 adet projeyi hayata geçirmeyi başardı. Projeleri görmek için tıklayın.

İHA muhabirinin Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarından derlediği bilgilere göre, yıllardan beri biriken ve çözümsüzlük noktasına gelen eğitim sorunları için iddialı bir şekilde çalışmaların başlandığı Bakanlığın bir yıllık 'karnesi' şöyle gerçekleşti:

''Özel sektörün eğitime katkısını artırmak ve özendirmek ve bu sektörde yatırım yapmasını sağlamak için Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanunları'nda yapılan düzenleme ile bu alandaki harcamalarının tamamını yıllık beyanname ile bildirecekleri gelirlerden indirebilmelerine imkan sağlayan 4842 sayılı Kanun çıkarılarak, 24.04.2003 tarihinden itibaren yürürlüğe kondu.


EĞİTİME YÜZDE 100 DESTEK KAMPANYASI

Eğitimin sorunlarının sırf devlet kaynakları ile çözülümeyeceği noktasından hareketle sivil toplum örgütlerinin, hayırseverlerin 'eğitim seferberliği'ne davet edilmesine, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile birlikte 11 Eylül 2003 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katıldığı bir törenle start verildi. Seferberlik yurt genelinde çığ gibi büyüdü. Yaklaşık 3.5 aylık bir sürede seferberlik çerçevesinde, 184 protokol ile 162 okul (2538 derslik, 76.140 öğrenci kapasitelik), 6 laboratuvar, 4 spor salonu, 3 mesleki eğitim merkezi, 8 pansiyon, 2 çok amaçlı salon, 1 adet 5 katlı bina, 3 adet arsa (17.601 metrekare), 1 öğretmenevi yapılması için bakanlık ile sivil toplum kuruluşları ve hayırsever vatandaşlar arasında protokol imzalandı. Bunun yanısıra 1.5 trilyon TL ve 220.000 EURO bağış yapıldı. 3. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Desteği İMKB ile yapılan protokol çerçevesinde 450 trilyon TL. karşılığı 139 okul ( 2912 derslik 91 928 öğrenci kapasiteli) 4 spor salonu, 4 öğrenci pansiyonu, 1 atölye ve bir okul onarımı yaptırılmasına karar verildi.


40 BİN OKULA İNTERNET BAĞLANTISI VE OKUL SATIŞI

3 bin okula bilgi teknolojisi sınıfının kurulması ile ilgili tüm hazırlıklar tamamlanarak, Telekom'la internet bağlantısı anlaşması imzalandı. Her okul birbiriyle olabileceği gibi okullar merkeze ihtiyaç taleplerini ve bilgi akışlarını artık hızlı bir şekilde internet aracılıyla yapacak. Bu proje ile diğer kamu kuruluşlarında yaşanan kırtasiye israfı ve bürokrasi, 'internet' karşısında tarihin derin sayfalarında yer almaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı, 2003 yılı sonuna kadar 26 bin 276 okula, 51 bin 465 bilgisayar dağıtmayı palanladı ve dağıtımlara başladı. Ayrıca 2003 yılı sonuna kadar yine 17 bin tepegöz ve 6 bin 255 projeksiyon makinesinin de dağıtılması kararı aldı.

Okul Vasfını Kaybeden Okulların Satışı ile ilgili olarak 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle, çevresi ile birlikte eğitim ortamı olma niteliklerini kaybetmiş okul, eğitim kurumu ve tesislerinin satılması, bu okul ve tesislerin satışından elde edilecek gelirlerle, daha çağdaş yapılı okullar yapılması, öğrencilere daha nitelikli bir ortamda daha iyi bir eğitim verilmesinin sağlanması amacıyla söz konusu okullar satılacak.


EĞİTİM PORTALI OLUŞTURULMASI

Bakanlık, iletişimi sağlamak için eğitim portalı oluşturdu, sanal ağ ile okullar ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında bilgi paylaşımı ve aktarımı sağlanacak. Tüm öğretmenlere 'e-mail' hizmetleri verilecek. Avrupa ülkeleri ile yapılan resmi bilgi paylaşımı anlaşması çerçevesinde öğrencilerin Avrupa Birliğindeki öğrencilerle de bilgi ve proje paylaşımını gerçekleştirecek. 50 bin öğretmene bilgisayar 'okur yazarlığı' eğitiminin verilmesi ile ilgili çalışmalara başlandı. Yolava, Van ve Ankara'da Bilgisiyar Eğitim Enstitüleri açıldı. Öğretmen adaylarının müracaatları bu yıl ilk defa adaylara hiçbir kırtasiye ve diğer masraflar yaptırılmadan elektronik ortamda alındı. Adaylar bu sistemle kuyruk çilesinden kurtuldu.


FEN EDEBİYAT BÖLÜMÜ MEZUNLARININ ÇİLESİ

Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarına kendi branşlarında öğretmen olabilmelerine ilişkin düzenleme yapılarak, atamalara ilişkin geçmişteki haksızlıkları bu yıl yapılan atamalarda önlendi. Söz konusu fakülte mezunları kendi branşlarında öğretmenlik hakkı verildiği gibi özel öğretim kurumlarında da öğretmenlik yapmaları sağlandı. Kamulaştırma ile ilgili sorunları azaltmak ve okul yeri için arsa teminini kolaylaştırmak amacıyla özel kişilere ait taşınmazların Hazine arazileri ile takas edilmesi çalışmalarına başlanarak devam ediyor. İmar Kanunu'nun 18. maddesi yeniden düzenlendi. Düzenleme ile ortaklık paylarında okul yerinin de ayrılması sağlandı ve daha önce yüzde 35 düzenleme ortaklık payı, yüzde 40'a yükseltilmesiyle ilgili tasarı kanunlaştı. AB'ye üye ülkeler, EFTA/EEA (Avrupa Serbest Ticaret Alanı / Avrupa Ekonomik Alanı) ülkeleri ve aday ülkelerin katılım ve destek sağladığı, karşılaştırmalı eğitim göstergelerine ilişkin bilgiler Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (EUROSTAT) tarafından toplanıyor. UOE veri tabanı (UNESCO-UIS/OECD/EUROSTAT) bilgileri ve EUROSTAT'ın topladığı bilgiler ışığında, ülkelerin eğitim sistemlerinin ve eğitime finansman sağlama yollarının hem ülkeler arasında hem de ülkelerin kendi içlerinde karşılaştırmalarıyla ilgili teknik çalışmalar ilk defa 2003 yılı Temmuz ayı itibariyle başlatıldı.


OKULLARDA DEPREM GÜVENLİĞİ

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 05.05.2003 tarihinde deprem hasarlarının önlenmesine ilişkin bir genelge yayımlayarak, tüm okullara depreme dayanıklılık testi yaptırılmasını istedi. Valilikler ve üniversitelerle de işbirliği yapılarak bu çalışmayı tüm okullarda başlatıldı. Bugüne kadar 1797 okulun depreme karşı güvenlik testi, 162 okula da depreme karşı güçlendirmesi yaptırıldı. Çelik, hatası kusuru bulunan müteahhitlerin bir daha milli eğitimden ihale almasını yasakladı. Depremde birinci derecede riskli illerde bulunan 190 Yatılı İlköğretim Bölge Okulu ve Pansiyonlu İlköğretim Okulu ve müştemilatlarının depreme karşı güvenlik testlerinin yapılması ve test sonucunda güçlendirilmesi gerekenlerin ''Okullarımız Yıkılmasın Kampanyası'' kapsamında Milli Eğitim Vakfı, Hürriyet Gazetesi, üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde güçlendirme çalışmalarına başlandı ve söz konusu proje devam ediyor. Okullarda sigara, alkol, madde bağımlılığı ve şiddet olayları gibi zararlı alışkanlıklarla mücadelede okul rehberlik servislerinin etkin hale getirilmesi, bu konularda eğitimcilerinde bilgilendirilmesi hususlarında Milli Eğitim bir genelge yayımladı. Bu genelge ile illerdeki Rehberlik Araştırma Merkezleri ve İl Gençlik Komisyonları daha aktif hale getiriliyor.


MEB-RTÜK İŞBİRLİĞİ

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile yapılan protokol çerçevesinde yayını durdurulan programların yerine, aynı yayın kuşağında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına üst kurulca hazırlattırılacak eğitim, kültür, trafik, kadın ve çocuk hakları, gençlerin fiziksel ve ahlaki gelişimi, uyuşturucu ve zararlı alışkanlıklarla mücadele, Türk dilinin güzel kullanımı ve çevre eğitimi konularında programlar yayımlanması sağlandı. Milli Eğitim Bakanlığı, hakim, savcı ve asker eşlerine yönelik, 3797 sayılı Kanunda değişiklik yapan 4855 sayılı Kanunla her ilin öğretmen norm kadro sayısının yüzde 5'ini geçmemek üzere il mill3 eğitim müdürlüklerine boş öğretmen kadrosu tahsis etti.


HAYDİ KIZLAR OKULA KAMPANYASI

Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF işbirliği ile Devlet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sivil Toplum örgütlerinin destekleriyle ''Kız Çocuklarının Okullaşmasına Destek Kampanyası'' 17 Haziran 2003 tarihinde Van'da başlatıldı. Bu sayede ailesi tarafından okula genderilmemiş olan kız çocukları hem topluma hem de eğitime kazandırılmış oldu. Eğitim müfredatlarının günümüz şartlarında yeniden düzenlenmesi ile ilgili başlatılan çalışmalar çerçevesinde, 16 Haziran 2003 tarihinde Başkent Öğretmen evinde çeşitli üniversitelerden davet edilen bilim adamlarının da katılımıyla müfredat yenileme Konseyi'nin toplantısı yapıldı. Bakanlık 2004 yılında hayata geçirecek olan yeni müfredat ile öğrenci merkezli ve ezbercilikten uzak bir öğretim sistemini amaçlıyor.


ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN KADEMELENDİRMESİ

Öğretmenlik mesleğine dinamizm kazandırmak amacıyla, öğretmenlik mesleğini üç kariyer basamağına dönüştürmeye dönük olarak 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 43'üncü maddesine bir fıkra eklenmesi hakkındaki düzenleme yapılarak ilgili kurumların görüşüne sunuldi. Öğretmenler stajyer, öğretmen, uzman ve başöğretmen olarak rütbelenecek. Bu kademelendirme öğretmenlerin maaşlarını da değiştirecek. Hükümet Programı ve Acil Eylem Planında öngörülen ve çıkarılacak olan Kamunun Yeniden Yapılandırılması Kanunu çalışmalarına bağlı olarak Milli Eğitim Bakanlığının yeniden yapılandırılmasına temel teşkil edecek Sürekli Kurum Geliştirme Projesi başlatılmış ve TÜSSİDE ile yapılan protokol gereği eğitim ve danışmanlık alımı devam ediyor.


ÜCRETSİZ DERS KİTABI DAĞITIMI

2003-2004 öğretim yılında ilköğretim okulu öğrencilerinin tamamına ders kitapları (76.855.250 adet kitap, kitapların yaklaşık maliyeti 152 trilyon TL'dir.) ücretsiz olarak dağıtıldı. Uzun süredir çıkartılamayan İlköğretim Kurumları Yönetmeliği çağın gereklerine göre yeniden hazırlanıp, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İlköğretim okulu öğrencilerinin ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin belirlenmesi ve uygun programlara yöneltilmesi amacıyla ''İlköğretimde Yöneltme Yönergesi'' Tebliğler Dergisinde yayımlandı. Çeşitli nedenlerle kapalı bulunan 1200 ilköğretim okulu 2003-2004 öğretim yılında yeniden öğretime açıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliği 11.06.2003 tarih ve 25135 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Daha önceki hükümetler döneminde görevde yükselme sınavına giren ve başarılı olan ancak atamaları yapılmayan 91 şube müdürünün ataması yapılarak, elde edilen hak sahiplerine iade edildi.


İLK SOSYAL BİLİMLER LİSESİ AÇILDI

Sosyal Bilimler Lisesi 2003-2004 eğitim öğretim yılında, sosyal bilimler ve edebiyat alanında da ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynak teşkil etmesi ve sanat ve kültür birikimlerimizi anlayıp yorumlayabilecek, bu konuda toplumsal kalkınma için yeni bilgi ve projeler üretebilecek bireyler yetiştirilmesi amacıyla İstanbul'da Sosyal Bilimler Lisesi açıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Okulları Çerçeve yönetmeliği ve Özel Eğitim Kurumları Tip Yönetmeliği Kurul Kararı ile Kabul edildi. Yardımcı ders kitaplarının Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığından onaylanmadan okullarda okutulmasına izin veren yasal düzenleme yapıldı. Daha önceleri günlerce ve aylarca bekletilen eş, sağlık ve öğrenim durumu gibi özür grubu içinde değerlendirilen öğretmenlerin atamaları bekletilmeden kısa süre içinde yapıldı. İl dışı öğretmen atamaları hizmet puanı üstünlüğüne göre bilgisayar ortamında yapıldı


DEPO ÖĞRETMENLER

Daha önce depolarda bekletilen binlerce öğretmen, öğretmen ihtiyacı olan okullara dağıtılarak, derslerin boş geçmesi önlendi. Ancak depolarda bekleyen öğretmenler eritilemedi. Milli Eğitim Avrupa Birliği projeleri kapsamında; Temel Eğitimin Desteklenmesi Projesi, Mesleki ve Teknik Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi, Mesleki ve Teknik Eğitimin Modernizasyonu Projesini gerçekleştirdi. Avrupa Yatırım Bankası Avrupa Yatırım Bankasından sağlanan 100 milyon Euro kredi ile okullarımıza 1400 Bilgi Teknolojisi Sınıfları kurulacaktır. Temel Eğitim I.Faz Temel Eğitim II.Faz, Rehabilitasyon ve Ek Derslik İnşaatları kapsamında; - 200 Kırsal Kesim Okulu Onarımı, - 200 Taşımalı Okul Onarımı,- 210 YİBO/PİO Onarımı, - 210 Gecekondu Bölgesi Okulu Onarımı ve Ek Derslik Yapımı, - 40 Özel Eğitim Okulu Onarımı, - 20 Özel Eğitim Okuluna Ek Tesis Yapımı, - 300 Okul Öncesi Sınıf Yapımı gerçekleştirilecek. Bilgi Teknolojisi Yatırımları, - 3000 İlköğretim Okuluna 3000 Bilgi İletişim Teknolojisi (BİT) Sınıfı Kurulması, - 5802 BİT Sınıfı için Eğitim Yazılımı Alımı, - 40000 civarında Okula İnternet Bağlantısı, - MEB Eğitim Portalı Oluşturulması, - 70 Özel Eğitim Okuluna Bilgi İletişim Teknolojisi (BİT) Sınıfı Kurulması, - 40 Hastane Okuluna Bilgisayar ve Ekipmanı Alımı, işleri planlandı. Eğitim Metaryali ve Donatım Malzemesi, - Hizmet-içi Eğitim Faaliyetleri için Destekleyici Eğitim Materyalleri Alımı, - 800 Anaokulu için Eğitim Materyalleri, - 4000 İlköğretim Okuluna Eğitim Materyalleri, - 1340 Özel Eğitim Okuluna Eğitim Materyalleri, - 5-6 Yaş Grubu Anne ve Çocuk Eğitimi için Materyal Basımı, - 20 Özel Eğitim okulunun ve 300 ana sınıfının donatımı, - Engelliler için 65 Grup İşitme Cihazı ve 900 Braille Daktilosu Alımı planlandı.


DERS KİTAPLARININ DEĞİŞTİRİLMESİ

Yeni programa göre ders kitapları değiştirilerek öğrencilere 2004-2005 öğretim yılında yeni ders kitabı dağıtılacak. Öğrencilerin ve diğer vatandaşların neden okumadıklarına ilişkin bir araştırma çalışması başlatıldı. Çalışmanın sonuçları kamuoyuna açıklanacak. Üniversitelerarası Kurul ile birlikte YÖK Yasası, çağın gereklerine göre yeniden düzenlenmesi için çalışma başlatıldı. ÜAK hazırladığı raporu yeni YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e sundu. Teziç, taslak üzerinde değişikliklerin olacağını belirterek, hükümetten süre istedi. Bakanlığın hazırladığı taslak ise şimdilik rafta bekliyor. 1992 yılından bugüne kadar göstergesi 400 olan öğrenci burslarının göstergesi 600'e çıkarılarak burs miktarlarında yüzde 50'lik bir artış sağlandı. 61 bin öğrenciye burs veriliyor. Daha önce 13 milyon 700 bin olan burs ücretleri Ekim ayından itibaren 20 milyon 500 bin TL'ye yükseltildi. Tüm öğrencilere eğitimde aynı fırsat ve imkanların sağlanması ve eğitim kurumlarında İngilizce ve bilgisayar öğretmeni ihtiyacının karşılanması amacıyla Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesi (c) bendi kapsamında geçici personel konumunda 5000 İngilizce Dil Öğreticisi ve 4000 Bilgisayar Öğreticisi istihdamına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı 29/11/2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ve Bağımsız ve Hansa Şehri Hamburg, Eğitim ve Spor Bakanlığı arasında 11 Eylül 2003 tarihinde ilk protokol imzalandı. Bu protokolle Lammersiecht ve Henrich- Wolgast-Schule adlı devlet okullarında, 2003/2004 eğitim öğretim yılından itibaren, 1. sınıftan başlamak üzere iki dilli Almanca-Türkçe dersleri verilecek. İki dilli ve iki kültürlü çalışma yönteminin başarılı olabilmesi için dersler, Alman ve Türk öğretmenler tarafından verilmesinin gerekli olduğu, her ülkenin kendi öğretmenlerini bu okullara atayacağı belirtildi. ''Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim ve Çalışmalarının Planlı Yürütülmesine İlişkin Yönerge'' yayımlandı ve ''Ünitelendirilmış Yıllık Plan'' uygulamaya konuldu. Öğretmenler kendi el yazıları ile günlük, haftalık ve yıllık plan yapmaktan kurtuldu.

Serebral Palsili (Beyin Felci) çocukların normal hayatın bir parçası olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri ve çalışma hayatına hazırlanabilmeleri için kendilerine sağlıklı ve çağdaş eğitim imkanı sağlamak üzere Ankara Valiliği, Milli Eğitim Vakfı ve Serebral Palsili Çocuklar Derneğinin işbirliği ile bir eğitim tesisi yaptırılmasına karar verildi. Özel öğretim kurumlarının açılmasını ve yaygınlaştırılmasını kolaylaştırmak amacıyla İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle ''Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin, okul binalarından kapıdan kapıya en az 100 metre uzaklıkta bulunması zorunluluğu getirildi. (Bu mesafe daha önce kanunda 200 metre olarak yer almıştı.)


NORM KADRO YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

MEB'e Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapılarak yönetici sayısında büyük bir tasarrufa gidildi. Çağın şartlarına ve gereklerine göre Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTK) Yönetmeliğinde düzenleme yapıldı. Eğitim yatırımı ihtiyaçlarının sürekli, güncel ve gerçek verilerle elektronik ortamda, iller, ilçeler ve okullar bazında tespit edilmesi ve maliyetlerinin hesaplanması ve eğitime sağlanan kaynakların önceliği olan yerleşim birimlerinde kullanılarak optimum yatırımlara dönüştürülmesi ve atıl yatırım yapılmasının önlenmesi amacıyla hazırlanan projenin hazırlık çalışmaları tamamlanmak üzere. Yüksek öğretimde okuyan öğrencilere verilen 65 milyon TL'lik kredi, 2004 yılında yaklaşık yüzde 40 oranında artırılarak 90 milyon TL'ye çıkarıldı''.

Habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber