İnternet hastaları hastaneye!

Haber Giriş : 02 Nisan 2006 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnternetin gençler üzerinde 'sosyal bağımlılık' yaptığı iddia edildi. Açıklama Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mansur Beyazyürek'ten gelirken, Beyazyürek bu hastalığın tedavi yerlerini ise şöyle sıraladı.

Prof. Dr. Beyazyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanın hayatını, okulunu, işini etkileyen ''her şey ve her tutkunun'' bağımlılık olduğunu bildirdi.
Ailelerin, özellikle uzun süre internet ortamında bulunan çocuklarına dikkat etmelerini öneren Prof. Dr. Beyazyürek, internetin özellikle gençlerde ''sosyal bağımlılık'' yaptığını savundu. Prof. Dr. Beyazyürek, sürekli alkol alınması, kumar, at yarışı, iddaa, sayısal loto gibi şans oyunlarıyla ilgilenmenin yanı sıra uzun süreli televizyon izlenmesi ve internet ortamında bulunulmasının bağımlılık olduğunu söyledi.

Bağımlıların profesyonel yardım almadan bu durumdan kurtulmasının kolay olmadığını ifade eden Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, şu bilgiyi verdi: ''Bağımlıları, 'keş, alkolik, ayyaş, tutkun' gibi kelimelerle rencide etmemeliyiz. Bunların büyük bir bölümü, zevk arayışına girip, o durumdan çıkamayanlardır. Madde bağımlılığına ilave olarak son yıllarda ülkemizde ciddi boyutta internet, televizyon ve talih oyunları bağımlılığı gelişti. Aileler bize gelip, çocuklarının uzun süre bilgisayar başından kalkmadığını, sosyal hayattan koptuğunu, ona ulaşamadıklarını söylüyorlar. Biz bu durumda, hem gence hem de aileye yönelik, profesyonel kişilerden destek programları alınmasını öneriyoruz. Bağımlılık sadece bir kişinin sorunu veya sorumluluğu olamaz. Aile olarak, toplum olarak, bu bizlerin de sorunudur, sorumluluğudur.''

-''BAĞIMLILIK TEDAVİ MERKEZLERİNİN YERLERİ''-

Prof. Dr. Beyazyürek, Türkiye'de bağımlılık tedavi merkezlerinin sürekli olarak ''akıl ve ruh sağlığı hastalıkları hastaneleri'' içinde kurulduğunu, bunun da yanlış bir uygulama olduğunu belirtti. Bağımlı olanların ''biz deli değiliz'' diye bu kurumlara tepki gösterdiğini, akıl hastalarının da ''bağımlıları'' istemediğini ifade eden Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, şunları kaydetti: ''Bağımlılık tedavi merkezleri, diğer kurumlardan bağımsız, özel bir yapıya dönüştürülmek zorundadır. İstanbul'daki bağımlılık tedavi merkezi, Bakırköy Akıl ve Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi'nin içinde bulunuyor. Manisa'da da durum aynı. Bu durumda bağımlılıktan kurtulmanın tedavi süreci hem uzuyor, hem de sonuçlar geç alınıyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber