Başarının merkez üssü Yüksekova

Bir dönem adı terörle anılan Yüksekova'yı 2 yıl önce açılan devlet hastanesi bölgenin çekim merkezi yaptı. İran ve Iraklı hastaların rağbet ettiği hastane, bölge ekonomisine katkı sağlamaya başladı. Ayda 3 bin yabancının tedavi edildiği hastane çevre illerin de adeta sağlık üssü.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2013 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başarının merkez  üssü Yüksekova

ORHAN ORHUN ÜNAL

Günde 2000 hastaya 23 poliklinikle ve son teknoloji tıbbi cihazlarla hizmet veren Yüksekova Devlet Hastanesi, ilçe ekonomisine ciddi bir dinamizm getirdi. İlçedeki sağlık personeli ve çevre illerden gelen hastaların yaptığı harcamalar, ekonomik harekete ve berekete hasret Yüksekova'ya ilaç gibi geldi. Hastane, 2011'den itibaren Kuzey Irak ve İran'lı hasta sayısının artmasına neden olurken, bu yatırım sayesinde satışlarını yüzde 30 arttıran esnaf ise sağlık turizmine yatırım yapmayı planlıyor.

GİDEN DİĞERİNİ GETİRDİ

Zorunlu hizmetini bir yıl uzatan Nöroloji Uzmanı Doktor Tuğrul Aydın, Doğu'daki doktorların 'hizmet bölgesi farkı' alması gibi ekonomik kaygılarla tercih ettiği Yüksekova'daki ekonomik şartları, 'Taştan bir bina, burada çok şey başardı' diyerek anlatıyor. Aydın, çözüm süreciyle ilçede oluşan olumlu havanın doktor sayısına yansımasını şöyle ifade etti: 'Geldiğimde 15 olan doktor sayısı şu an 50 civarında. Giden diğerini getirdi. Sayı size az gibi gelse de, 65 bin nüfuslu ve uzun yıllar sorunlarla anılan bir yer için bu sayı azımsanmayacak büyüklükte. Hizmet süremde Kuzey Irak ve İran'dan gelen hastaların da zamanla buraya geldiğini gördük. Hastane olarak ayda ortalama üç bin yabancı uyruklu hastaya hizmet verdiğimiz oldu.' Aydın ayrıca, bölgedeki gayrimenkul sektörünün bu sürece paralel geliştiğini ifade ederek, 'Çoğu doktor ya çevredeki spotçulardan ucuz yollu eşyalar temin ediyor ya da yasal süresi biten meslektaşlarının evlerini eşyalı olarak kiralıyor. İlçedeki evlerde boş kalmıyor' dedi.

KADER ORTAĞI OLDUK

Zor kış şartlarında esnaf ve doktorların birbirine muhtaç olduğunu söyleyen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Her gün 3-4 doktor taksi ile hastaneye gidip geliyorduk. Çarşı- pazar alışverişi de benzer şekilde. Zamanla berber arkadaşınız, merkezdeki kafenin sahibi Atilla dert ortağınız oldu. Ayrıca, Yüksekovalılar sayesinde de Kürtçe öğrendik.' Daha önce Doğu'yu görmemiş olan Operatör Doktor Mesut Pekmez, 'Doğu bizim ufkumuzu genişletti ve iş fırsatlarını görmemizi sağladı. Bu sayede planlarımızı Doğuyu düşünerek yaptık' dedi. Üroloji Uzmanı Oğuz Yılanoğlu, 'Yüksekovalılarla kader ortağı olduk' dedi. Yılanoğlu ayrıca, şu an Yüksekova'da mecburi görevini tamamlamasına rağmen, tekrar geri dönen 5 doktorun özel muayenehanesi olduğunu dile getirdi.

TAŞTAN BİR BİNA ÇOK ŞEY BAŞARDI

Yüksekçe bir ovada, dikilen taş bir bina ve buraya gelen doktorlar. Hikayenin sonrasında sadece açılan yeni dükkanlar, artan gelirler, boş kalmayan evler yok. Devamında ufku açılan insanlar, birbirini anlayan kesimler ve bir kader ortaklığı var. Bu hastane; mesafeleri kısaltıyor, önemli olanın kafalardaki uzaklık olduğunu hatırlatıyor, 14 ay önce gördüğümüz bölgedeki dinamizmi buraya haber yapmamıza vesile oluyor. Oradaki tüm dostlara 'Mesafe dediğin ne ki, atlar geliriz.', 'Bihar nez e (Önümüz bahar nasılsa)' dedirtiyor...

BİZ HEP BURADAYIZ

Sahibi olduğu giyim mağazasının önemli ölçüde doktorlara bağlı olduğunu anlatan Bedri K., 'ilçedeki mağaza sayısı belki de iki kat arttı doktorlar sayesinde. Süresi dolan gidiyor. Bizse hep buradayız. Yeniler eskiler, hepsiyle anılarımız var. Giden bize kazanç kaybı değil, yeni gelen de yeni ekmek kapısı değil sadece. Birbirimizi anlamaya vesile.' diyerek kamu yatırımlarının sosyolojik anlamda iyileştirme özelliği olduğunu da hatırlatıyor. Yüksekovalı bir girişimci ise, Kuzey Irak ve İran'dan gelen hastalar için bir turizm acentesi kurarak turist sayısını artıracaklarını ifade etti.

CİDDİ BİR DEĞİŞİM VAR

Yüksekova'da bir kafenin ortağı olan Atilla bey ise, hastaneden sonra ilçe yaşamında ciddi değişimler olduğunu ve kazançlarının yüzde 30 oranında arttığını dile getirdi. Bu sayede, iş imkanlarını geliştirdiklerini anlatan Atilla bey, 'Doktorlar ve öğretmenler olmasa, müşterilerimiz yüzde 70 oranında azalırdı. Hastane'den sonra işlerimiz iyileştiği gibi, kafeyi genişletip, yenileme şansımız oldu' dedi.

2011 yılında hizmete giren Yüksekova Devlet Hastanesi, sağlık alanında bir kamu yatırımının ötesine geçerek, ilçe ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor. Devletin yaptığı bir yatırımın, yeni harcamalara neden olarak farklı kesimlerin gelirini arttıracağı şeklinde ifade edilen 'çarpan etkisi' Yüksekova gibi küçük bir ilçede önemli bir ekonomik dinamizm getirmiş durumda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber