Gıda Kanunu Tasarının, TBMM daimi komisyonunda yapılan görüşmelerinde, bazı değişikliklerle ilk 21 maddesi kabul edildi.

Haber Giriş : 09 Ocak 2004 01:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gıda Kanunu Tasarının, TBMM daimi komisyonunda yapılan görüşmelerinde, bazı değişikliklerle ilk 21 maddesi kabul edildi.

Türkiye'nin tarımsal ürünleri ve gıdaları sağlıklı şartlarda üretmesinin hayati önemi bulunduğuna işaret eden Güçlü, AB sürecinde de bu konuda Türkiye'nin yükümlülükleri bulunduğunu hatırlattı.

Gıdaların üretimi konusunda hazırlanan tasarı için sivil toplum örgütleri ile ilgili meslek kuruluşlarının da görüşü alındığını anlatan Güçlü, gıdalar konusunda denetim mekanizmalarının daha etkili bir hale getirileceğini anlattı.

Güçlü, tasarı ile Tarım Bakanlığı'nın sadece çiftçilere yönelik bir bakanlık olmaktan kurtulduğunu ve tüm toplum kesimini kapsayan bir bakanlığa dönüşeceğini söyledi. Güçlü, tasarı ile sorumluluklarının arttığını ifade ederek, ''artık mazeretimiz olamaz'' dedi. Daha sonra tasarının maddelerine geçilerek, bazı değişikliklerle ilk 21 maddesi kabul edildi.

-''SUUDİ PARLAMENTOSU DEĞİL''-

Tasarının gıda kodeksini düzenleyen maddesinde AK Parti ve CHP milletvekilleri üniversiteler ve özel kuruluşlardan da görüş alınmasına yönelik bir önerge verdiler. Önergeye bürokratlar, çalışmayı geciktireceği gerekçesiyle karşı çıktılar.

Tartışmalar sırasında AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, 'hin-i hacet (ihtiyaç ortaya çıkınca) görüş istenebileceği eklenebilir'' dedi.

Bunun üzeri CHP Muğla Milletvekili Fahrettin Üstün, ''Burası Suudi parlamentosu değil, burası Türkiye Büyük Millet Meclisi'' diye karşılık verdi.

Eker de ''Fahrettin nece?'' diye sordu. Üstün ise ''Fahrettin'i herkes anlıyor ama o kelimeyi kimse anlamaz'' dedi.

-BÜROTRATLAR ANLAŞAMADI-

Tasarının maddeleri görüşülürken, görüş açıklayan Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, AB Genel Sekreterliği temsilcileri arasında görüş ayrılıkları ortaya çıktı. Görevliler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kendi görüş ve önerilerini dikkate almadıklarını öne sürdüler. Tasarının 21 maddesi kabul edildikten sonra Komisyon Başkanı İlyas Aslan, çalışmalara gelecek hafta devam edileceğini bildirerek, toplantıyı kapattı.

-TASARI-

Tasarı ile gıda üretimi, pazarlanması ve satışı ile ilgili izin ve denetimi konularında tüm yetkiler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde toplanıyor.

Tasarıya göre, AB mevzuatlarına ve gelişen teknolojiye uyum sağlamak için tanımlar yeniden yapıldı. ''Türk gıda mevzuatı'', ''depo'', ''gıda hijyeni'', ''gıda ile temasta bulunan ambalaj madde ve malzemeleri'', ''gıda güvenliği'', ''sorumlu yönetici'', ''günlük ve/veya servis dozu belirlenmiş bitki ekstraktlarından oluşan ürünler'' ve ''özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar'' ile ilgili yeni tanımlar getirildi.

Yeni düzenlemede ''kalite kontrolü'', ''teknoloji kontrolü'' ve ''sağlık kontrolü'' tanımları da yeniden yapılıyor.Ayrıca daha önce vergi kanunlarında değişiklik yapan yasaya eklenen ''Gıda Bankası'' tanımı da tasarıya eklendi.

-YETKİLER TEK ELDE-

Gıda maddeleri ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üreten işyerlerinin çalışma izni, sicil ve tescil işleri tek bir bakanlıktan yürütülecek. Buna göre yetkili bakanlık, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olacak.

Yapılacak düzenleme ile bürokratik işlemler azalacak, dolayısıyla ödenen harç miktarı azalacak, zaman tasarrufu sağlanacak. Yeni düzenlemede, üretim izini veren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu işyerlerinin denetiminin yanısıra satış yerlerinin denetimini de yapacak.

-DİYET GIDALAR-

Günlük ve/veya servis dozu belirlenmiş bitki ekstraktlarından oluşan ürünler ile özel tıbbi amaçlı diyet gıdalarla ilgili yeni hükümler getiriliyor. Buna göre, bu ürünler gıda olmadığından sağlık ve tedavi ile ilgili olması nedeniyle söz konusu ürünlerin üretim, ihracat ve ithalat ile ilgili denetim yetkisi Sağlık Bakanlığı'na veriliyor.

Yeni düzenleme ile sorumlu yöneticilere de cezai hükümler getiriliyor. Yöneticilik görevini gereği gibi yerine getirmeyen sorumlu yöneticiye para cezası verilecek ve bu cezanın tekrarı halinde ceza ikiye katlanacak. Suçun üçüncü tekrarı halinde ise sorumlu yönetici 6 ay süreyle sorumlu yöneticilikten men edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber