Engellilere evde diş bakımı

Adıyaman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen uygulamayla engelli çocukların ağız ve diş sağlığı taramaları evlerinde yapılıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2013 09:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Engellilere evde diş bakımı

Adıyaman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen uygulamayla engelli çocukların ağız ve diş sağlığı taramaları evlerinde yapılıyor.

Adıyaman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 'Gülümsemenin engelli olmaz; sen gül ki dünya gülsün' adlı projeyle bir ilki gerçekleştirdi. Adıyaman'da engelli çocukları tespit eden Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi görevlileri, daha sonra bu çocuklara evde ağız ve diş sağlığı tedavisi uygulamaya başladı. Evde engelli çocukla ilgilenen bir ferdi eğiten görevliler, verdikleri elektrikli diş fırçasıyla engelli çocukların dişlerinin her gün fırçalanmasını sağlıyor.

Proje hakkında bilgi veren Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Cahit Gökalp, amaçlarının engelli çocukların ağız ve diş sağlığı taramasını yapıp, tedavi planlaması yapmak olduğunu söyledi.

Cahit Gökalp konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

"Öncelikle engelli çocuklarımızı tespit ettik. Senede bir defa ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretlerimizde ağız içi taramalarımızı yapıp ve bir tedavi planlaması oluşturuyoruz. Daha önceden engelli bireyler dişleri ağrıdığı zaman bizim merkezimize geliyorlardı. Çocukların dişi tamamen çürümeden bize gelmiyordu. Bu dişleri ameliyathane koşullarında genel anestezi altında çekiyoruz. 'Bu çocuklarımıza daha sonra protezlerini kim yapacak?' sorusu aklımıza geldi. Öyle olunca tabii bunlara farklı bir yaklaşım modeli geliştirme ihtiyacı duyduk. Dünya üzerinde bununla ilgili yapılan çalışmaları incelediğimizde bu uygulamayı gördük. Evde ağız içi taramasını yaptık, bir tedavi planlaması oluşturduk. Tedavi planı doğrultusunda bu çocuklarımızı alıyoruz, ameliyathane koşullarında tedavilerini yapıyoruz. Sadece çekim değil ama tedavilerini yapıyoruz. Sonra aileden birini eğitiyoruz. Bu bakıcı olmak zorunda. Bu anne olabilir, baba olabilir, abla olabilir. Bire bir ilgilenen kişiyi eğitiyoruz. Bu çocuğumuzun dişini günde en az bir sefer fırçalayacaksınız, diyoruz. Fırçalaması için de onlara elektrikli diş fırçası veriyoruz. Bu elektrikli diş fırçasının çıkış nedeni de engelli bireyler içindir. Korumak içinde çocukların dişlerinde eğer çürük varsa flor vernik uygulaması yapıyoruz. Türkiye'de ilk defa uygulanıyor. Şu anda 220 çocuğumuza ulaştık. Bu sayı daha fazla olabilir. Tespit edemediğimiz aileler varsa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ne başvurdukları anda onları da bu projeye alırız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber