KESK: Tasarı, CHP olmadan ve tartışılmadan çıkarılmaya çalışılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2006 14:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın, "CHP'nin de olmadığı bir ortamda, yangından mal kaçırırcasına, tartışılmadan çıkarılmaya çalışıldığını" söyledi.

KESK Genel Başkanı Tombul, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Seren ve Türk Tabipleri Birliği (TTB)
Merkez Konseyi İkinci Başkanı Metin Bakkalcı, TMMOB Genel Merkezi'nde, dün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası konusunda basın toplantısı düzenledi.

Tombul, tasarıya ilişkin olarak düzenledikleri "referandumla" halkın görüşünü sorduklarını hatırlattı. Halkın tasarıyı istemediğini dile getirdiğini kaydeden Tombul, ancak, hükümetin, halkın tercihini dikkate almadığını ifade etti.

"Tasarının, CHP'nin de olmadığı bir ortamda, yangından mal kaçırırcasına, tartışılmadan çıkarılmaya çalışıldığını" söyleyen Tombul, tasarının, toplumsal meşruiyetini yitirdiğini savundu.

Tasarının, "temel yasa" olarak görüşülmesini eleştiren Tombul, "böylece, tasarının toplumun gözünden kaçırılmaya çalışıldığını" öne sürdü.

Tasarının yasalaşması durumunda mücadelelerinin devam edeceğini belirten Tombul, yasanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından değerlendirileceğini, CHP'nin de Anayasa Mahkemesi'ne başvurabileceğini ifade etti. İsmail Hakkı Tombul, "Tasarıya Fransız kalmayacağız ama Fransa halkı, Fransa örneği gibi yasanın geri çekilmesi için çağrımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

"Bireysel hak mağduriyetlerinin giderilmesi için binlerce dava açacaklarını" bildiren Tombul, tüm kesimleri tasarıya karşı mücadele etmeye çağırdı.

Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'na yönelik eleştirilerde de bulunan Tombul, "hükümetin toplumsal muhalefete ve aykırı seslere tahammül edemediğini" savundu.

Tasarının, "hak arayan kesimleri terörist olarak nitelediğini" ileri süren Tombul, "Nerede uyum yasaları?

Bütün bunların makyaj olduğu ortaya çıkmıştır" dedi.

TTB Merkez Konseyi İkinci Başkanı Bakkalcı da toplam yüzde 55 oy alan DSP-ANAP-MHP koalisyonunun, 2002'deki seçimlerde toplam yüzde 15 oy alabildiğini anlattı. Bunun en büyük nedenlerinden birinin, 1999'daki "sosyal güvenlik reformu" olduğunu ifade eden Bakkalcı, "O günlerde, Abdullah Gül, hükümete, 'Mezarda emeklilik sizin sonunuz olacak' demişti" diye konuştu.

"Hükümetin, kendi sonunu hazırladığını" söyleyen Bakkalcı, tasarıya karşı mücadelelerinin devam edeceğini bildirdi.

SOĞANCI VE SEREN'İN SÖZLERİ

TMMOB Başkanı Soğancı ise tasarının yasalaşması durumunda, "mezarda bile değil, ancak bir hayal ortamında" emekli olunabileceğini söyledi. TMMOB üyelerinin hak kayıplarını engellemek için yurtiçinde ve yurtdışındaki mahkemelere başvuracaklarını bildiren Soğancı, partileri ve sivil toplum örgütlerini tasarıya karşı mücadeleye çağırdı.

DİSK Genel Başkan Yardımcısı Seren de esnek çalışan kişilerin emekli olmalarının tasarının yasalaşması durumunda daha da zorlaşacağına dikkati çekerek, bazı belediyelerdeki uygulamaları buna örnek gösterdi. Seren, birçok belediyede işçilerin yılın 6 ayı çalıştığını ve bu durumda 180 gün primlerinin ödendiğini anlatarak, bu şekilde, tasarının öngördüğü prim gün sayılarının doldurulmasının mümkün olmadığını kaydetti.

SORULAR

Bir gazetecinin, CHP'li milletvekillerinin tasarının TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerine katılmamalarını nasıl değerlendirdiğini sormaları üzerine, KESK Genel Başkanı Tombul, "Bu kendilerinin tercihidir. Ama yasanın meşruiyetinin tartışılmasına önemli bir katkı sağlamıştır" dedi.

TTB Merkez Konseyi İkinci Başkanı Bakkalcı ise "ortada bir genel kurul oturumu bile bulunmadığını" söyleyerek, "tasarıdaki her madde için ortalama 28 saniye ayrıldığını" kaydetti.

"Tasarının hiç olumlu bir tarafı yok mu?" sorusunu yanıtlayan Tombul, "Tasarının ruhuna, esasına, neyi amaçladığına bakılır. Bazı maddelerinin olumlu olması, yasanın olumlu olduğunu ortaya çıkarmıyor.

Bu tasarının temelinde bir tercih farklılığı var. Ne kadar para, o kadar sağlık..." dedi.

Tombul, bir süre önce AK Parti'nin bir il örgütünü ziyaret ettiklerini bildirerek, "Anlattıklarımız üzerine o ilin iki milletvekili, 'Yasa böyle miymiş? Eğer böyleyse biz de karşı çıkalım' dediler" diye konuştu.

Tombul, bir başka soru üzerine, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den tasarıya ilişkin görüşlerini aktarmak üzere randevu talep edeceklerini, bunun mümkün olmaması durumunda, Sezer'e görüşlerini yazılı olarak ileteceklerini bildirdi.

İsmail Hakkı Tombul, tasarıya karşı bir dizi eylem planladıklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber