HSYK teklifinde 46. maddeye gelindi

TBMM Adalet Komisyonu, teklifi 26. maddeden görüşmeye başladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ocak 2014 23:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
HSYK teklifinde 46. maddeye gelindi

HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifi

- TBMM Adalet Komisyonu, teklifin 46 maddesi üzerindeki görüşmeleri tamamladı
- HSYK üyeleri hakkındaki disiplin ve suç kovuşturması işlemleri yetkisinin HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı yerine HSYK Genel Kurulu'na verilmesine ilişkin önerge kabul edildi
- Teklifin görüşülmesine yarın devam edilecek

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifindeki, HSYK üyelerinin disiplin ve suç kovuşturması işlemleri yetkisinin Kurul Başkanı olan Adalet Bakanı yerine HSYK Genel Kurulu'na verilmesine ilişkin önerge kabul edildi.

TBMM Adalet Komisyonu, HSYK'nın yapısında değişiklik de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşülmesini 47. maddeye kadar tamamladı.

Görüşmelerde teklifin bazı maddeleri, değişiklik önergeleriyle kabul edildi.

Buna göre, HSYK dairelerinin gündeminde değişiklik yapılması için, ivedi ve süreli işlerin ortaya çıkması halinde toplantı gününden en az bir gün önce daire başkanı veya üyelerden birinin yazılı talebi ve üye tamsayısının salt çoğunluğunun kararı gerekecek. Herhangi bir konuyu görüşmek üzere dairenin toplantıya çağrılmasında da ayı şartlar aranacak.

HSYK'nın seçimle gelen üyeleri hakkındaki disiplin ve görevleriyle kişisel suçları hakkındaki soruşturma ve kovuşturma yetkisini HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı'na veren yetkide AK Parti'nin önergesiyle değişikliğe gidildi.

Kurulun seçimle gelen üyeleri hakkındaki soruşturma işlemlerini HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı, kovuşturma işlemlerini Genel Kurul yürütecek.

Soruşturma ve kovuşturmanın görüşüleceği Genel Kurul toplantılarına, HSYK Başkanı ve hakkında işlem yapılan üye katılamayacak. Soruşturma kurulu üyeleri toplantılara katılabilecek, ancak oy kullanamayacak.

HSYK Genel Sekreteri, genel sekreter yardımcıları, tetkik hakimleri ve kurul müfettişlerinin tekrar hakimlik ya da savcılığa atanmasını öngören madde de teklif metninden çıkarıldı.

Komisyon Başkanvekili Hakkı Köylü, teklifin görüşülmesine yarın saat 14.15'te devam edilmek üzere toplantıyı kapattı.


HSYK'nın yapısında değişiklik yapan teklifle ilgili görüşmelerini 5 gündür aralıksız sürdüren TBMM Adalet Komisyonu, bugünkü çalışmalarına Başkanvekili Hakkı Köylü başkanlığında başladı.

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, 26. maddeden önce teklife madde eklenmesi için önerge verdi. Kabul edilen önergeye göre, kurul müfettişi tanımından, teftiş kurulu başkan ve yardımcıları çıkarılacak.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun, "komisyon üyelerinin 3'te 1'inin, komisyonun toplanarak bu teklifi tali komisyon olarak görüşmesi talebini" kabul etmemesini eleştirdi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, teklifin geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, 27. madde üzerinde önerge verdi. Kabul edilen önergeye göre, HSYK Başkanı, ilgili dairenin teklifi üzerine hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma yapılması işlemlerinde olur vermenin yanısıra; araştırma, inceleme ve soruşturma yapılmasına yer olmadığına ilişkin işlemlere de olur verecek. HSYK Başkanı, mevcut düzenlemede olduğu gibi dairelerin çalışmalarına katılamayacak.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, teklifle, Adalet Bakanı'nın istemediği işlemi yapan hakimin başının belaya gireceğini iddia ederek, "Bu teklifle, totaliter rejime doğru gidiyoruz" dedi.

-"Yargı yoluna açılacaktır"

Milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, teklifle, HSYK Genel Kurulu'na verilen yetkilerden birisinin HSYK Başkanı'na verilmediğini, sadece kanunla daha önce kurula verilen yetkilerin başkana verildiğini söyleyerek, "Kurul Anayasa ve yasalara aykırı yönetmelik veya genelge çıkardığı takdirde, bu kesin ve yargı yolu kapalı olduğu için, yasama organında olmayan bir düzenleme yetkisi kurulda olacaktı. Şimdi bu değişiklikle, başkana ilgili dairelerin de görüşünü alarak, sadece kurulun görev alanı ile sınırlı olmak kaydıyla, yönetmelik ve genelge çıkarma yetkisi veriliyor. Şimdi bu yargı yoluna da açılacaktır. Yargı eğer Anayasa ve yasalara aykırılık varsa verecektir" dedi.

Teftiş Kurulu Başkanı, Başkan yardımcıları ve genel sekreter yardımcılarını atama yetkisinin, Anayasa ile HSYK Başkanı'na verilen görevler arasında olduğunu ifade eden Bozdağ, bu teklifle buna uygun düzenleme yapıldığını bildirdi.

Bozdağ, getirilen değişikliğin, kamuoyunda yapılan eleştiriler dikkate alınarak düzenlendiğini belirterek, "Çünkü Kurul Başkanı'nın inceleme ve soruşturmayı başlatıp daha sonra ceza şeklinde karar vermesi çok büyük eleştiri aldı. Bu çerçevede sadece inceleme ve soruşturmayı başlatan bir noktaya geliyor. Kurul üyelerinin herhangi bir suçla suçlandığı zaman, bunlara ilişkin idari ve adli birtakım işlemlerin yapılması tamamen kendi kararına bağlı. Yani kendi kendini denetleyen ve kendi hakkında karar veren bir kurul" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber