Çobanlardan kadro talebi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İŞKUR ve TZOB işbirliğiyle çobanlık mesleğini cazip hale getirmek amacıyla başlatılan proje kapsamında açılan "Sürü Yönetimi Elemanı" kursuna katılan çobanlar, sigorta ve kadro talebinde bulundu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2014 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çobanlardan kadro talebi

ÖMER YASİN ERGİN - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) işbirliğiyle başlatılan proje kapsamında açılan "Sürü Yönetimi Elemanı" kursuna katılan çobanlar, sigorta ve kadro talebinde bulundu.

Çobanlık mesleğini cazip hale getirmek amacıyla başlatılan proje kapsamında açılan "Sürü Yönetimi Elemanı" kursunda çobanlara verilen hayvancılık eğitimleri sürüyor.

Kursa katılan ve 520 koyun ve 320 kuzuya çobanlık yapan Mehmet Mehdi Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çobanlık mesleği ile ilgili kursların açılmasını olumlu bulduğunu ifade ederek, çobanlık kursunun teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Çetin, 32 yıldır çobanlık yaptığını dile getirerek, çobanlığın çok zevkli bir iş olduğunu söyledi.

"Eğer çobanlık ile ilgili kurslar açılıyorsa, bu kurslar teşvik edilmeli. Kurslarda eğitim alan çobanlar devlet tarafından güvence altına alınmalıdır" diyen Çetin, çobanlık eğitimlerinin başarıya ulaşması için kursa giden kişilere ilk önce hayvan sevgisinin öğretilmesi gerektiğini dile getirdi.

Çetin, şöyle devam etti:

"Çobanların içinde ilk önce hayvan sevgisinin olması lazım. Öyle her eline ağaç alan beline puşi atan çoban olamaz. Çoban dediğin hayvan hastalandığında, hasta olduğunu anlayacak. Çünkü hayvanların sarılığı, şabı, keçeleşme süreci, doğum süreci vardır. Bunlardan çok iyi anlaması gerekiyor. Eğer bu özellikler çobanda bulunmazsa çoban olamaz ve sürüyü güdemez."

Çobanlık mesleğinin en büyük sorunlarından birinin sosyal güvencelerinin olmayışı olduğunu vurgulayan Çetin, kurslarda verilen eğitimlerin ardından iş imkanı verilmesi ve çobanların sigortalı çalıştırılmasının çobanlığı güzel bir meslek haline getirileceğine dikkati çekti.

Çobanların hiçbir sosyal güvencesinin bulunmadığını anlatan Çetin, "Çobanlık yapan kişinin hayatı garanti altındaysa işini zevkle yapar. Ama çobanın hiçbir güvencesi yoksa, ayağı kırıldığı an onun yerine başkası tutulur ve o çobanın işi elinden gider, hayatı alt üst olur" dedi.

Kursiyerlerden Rıza Karakoç ise 20 yıldır çobanlık mesleği ile uğraştığını, kurslarda düzenli bir eğitim verildiği takdirde iyi çobanların yetişebileceğini belirtti.

Karakoç, "Kurslarda verilen eğitimlerin ardından işe başlayan çobanlara kadro verilmesini istiyoruz. Maaşlarının da sabit olmasını talep ediyoruz. Çünkü bir çoban hastalandığında hemen işine son verip başka bir çoban buluyorlar. Ama belgesi, kadrosu ve sigortası olursa işinden kolay kolay çıkaramazlar" şeklinde konuştu.

Çobanlık maaşlarının Konya, Ankara, Sivas, Bursa gibi illerde yüksek, bölgede ise düşük olduğuna işaret eden Karakoç, kurslarda verilen eğitimlerin ardından çobanlık yapanlara verilen 500 ile 4 bin lira arasında değişen maaş miktarının sabit olmasını, herkese aynı maaşın verilmesi gerektiğini anlattı.

Seyithan Çetin de 15 yaşından itibaren çobanlık yapmaya başladığını, çobanlığın babasından kalma bir meslek olduğunu dile getirdi.

"Çobanlık için hiçbir eğitim almadım, babamdan kalma bir meslektir. Eğer çobanlık ile alakalı bir kurs açılırsa biz de katılırız. Çünkü çobanlığın meslek haline getirilmesi ve sigortalı olması gerekiyor" diyen Çetin, herkesin çoban olamayacağını, koyunu iyi otlatabilen, doğurtabilen, süt sağmasını bilen, koyunun hastalığından iyi anlayan kişilerin çoban olabileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber