Başbakanlığa 402 kadro ihdası tartışma çıkardı

Başbakanlık bünyesindeki Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi'ne, verilen bir önergeyle 402 kadro ihdas edilmesi tartışıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2014 16:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Başbakanlığa 402 kadro ihdası tartışma çıkardı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki, "torba tasarının" görüşmelerinde, 2011 yılında kurulan Başbakanlık bünyesindeki Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi'ne, verilen bir önergeyle 402 kadro ihdas edilmesi tartışıldı.

Düzenleme hakkında bilgi veren Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, 2011 yılında KHK ile kurulan Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi'nin; ekonomi, tarım, enerji, sosyal politika, adalet, güvenlik, eğitim, kültür, bilim, teknoloji, iletişim, ulaştırma, çevre, şehircilik ve uluslararası ilişkiler alanlarında Başbakanlık'a danışmanlık yapacağını söyledi.

Tasarıyla getirilen değişiklik önergesiyle, bu birime 402 kadro ihdas edileceğini belirten Ağbal, bu birimde, bakanlıklarda çalışan tecrübeli uzmanların atama ile görevlendirileceğini söyledi. Ağbal, "Bu kadrolar ilk kez ihdas ediliyor. Daha sonra verilecek bir önergeyle de bu kadrolara atanacak kişilerin hangi özelliklere sahip olacağı ve özlük hakları düzenlenecek" dedi.

Ağbal, birime atanacak kişilerin ilk kez atanacak kişilerden oluşmayacağını, bakanlıklarda kariyer meslek denilen mesleklere sahip olanların bu kadrolara atanacağını söyleyerek, bakanlıklarda 400 kişinin boşalttığı yerlere atama yapılmayacağı için kamuya ek bir yük de gelmeyeceğini kaydetti.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, bu kuruma karşı çıkarak, "Bu, siyasi bir oluşumdur. 400 kadroyu niye veriyorsunuz, ne yapacaksınız? O zaman Başbakan, bakanlıkları kapatsın" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi'nin esas görevinin danışmanlık olacağını söyledi. Işık, Günal'ın, "Bu birim 2011'de kurulmuş, bugüne kadar bu kadrolara ihtiyaç duyulmadı mı da bugün getiriyorsunuz bu düzenlemeyi?" eleştirisine, "Bugüne kadar çalışma yapıldı ama daha iyisinin yapılması için, daha güçlü koordinasyon için Başbakanlık buna ihtiyaç duyuyor" yanıtını verdi.

Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Özer Kontoğlu da önerge ile yapılan değişiklik hakkında bilgi verdi.

Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi'ni müşavirler eliyle çalıştırmayı düşündüklerini, ancak bunun yeterli olmayacağını düşündükleri için bu kadro ihtiyacının hasıl olduğunu belirten Kontoğlu, "Bugüne kadar teknik çalışmaları yaptık ama görevlendirme yapılmadı. Altı boş olduğu için görevlendirme yapmadık. 3 yıldır da bu birim çalışmıyor" diye konuştu.

Günal, bunun üzerine, "Başbakan, Cumhurbaşkanı olamayacağını gördüğü için Başbakanlık'a geri gelecek ve bunun için kadrolarını hazırlıyor. Cumhurbaşkanı olamayacağını anladığı için, Başbakanlık'a dönüp, yarı başkanlık sistemini oluşturmaya çalışıyor" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli de birime alınacak kişilerin sınavla alınıp alınmayacağını sordu. Türeli, "Başbakanlık bir taraftan 'ben tamamen koordinasyon kurumu olayım' diyor, buna uygun bir devlet yapılanması içine giriyor ama öbür taraftan hizmet bakanlıklarının yapacağı kadrolara sahip olmak istiyor. Böyle bir durumu ve bu kadroları anlamış değiliz" sözlerini sarfetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber