4 ilacın yükü 300 milyon

Yeni jenerasyon ilaçların yüksek maliyetleri sağlık harcamalarını katlıyor. Sadece 4 kalp ilacı 2015 bütçesine 300 milyon lira yük getirecek. Yüksek maliyetlere rağmen sağlık hizmetlerinde kısıtlama olmayacak.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 17 Ekim 2014 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
4 ilacın yükü 300 milyon

CAHİT SARAÇOĞLU

TBMM'ye sunulan 2015 yılı bütçesinin hazırlıkları tamamlanırken, sağlıkta ilave yüklerin bütçede ciddi bir rakam oluşturacağı ortaya çıktı. Sağlık harcamalarında yeni jenerasyon ilaçların yüksek maliyetleri dikkat çeken yetkililer, sadece dört kalp ilacının bütçeye yükünün 300 milyon lira olduğu belirtiyor. Sağlık harcamalarının ilaç ve muayene açısından toplamda 2,5 milyar liralık bir ilave yük getireceği hesap ediliyor. Yüksek maliyetleri düşürme çalışmalarını sürdüren devlet yetkililerinin sağlık hizmetlerinde kesintiye gitmemek adına kararlı tavrını sürdüreecek.

HER YIL BİN İLAÇ SİSTEME GİRİYOR

Türkiye'de günden güne artış görülen kronik hastalıkların da muayene ve ilaç kullanımını artırdığını belirten yetkililer, her yıl ortalama bin kadar ilacın geri ödeme sistemine girdiğini kaydediyor. Bu ilaçlardan bir kısmının sadece mevcut ilaç pazarını kapsadığını geri kalanlarının yeni bir pazar oluşturduğu belirtiliyor. Böylece, bedeli ödenecek ilaçlardaki ilave yükün de bütçe üzerinde 800 milyon lira civarında etkisi olacağı vurgulanıyor. Yetkililer, tüm bu kalemleri tek tek incelediklerinde 2015 bütçesinde sağlıkta ilaç ve muayene bedeli olarak ilave yükün 2,5 milyar lira artacağını hesap ediyor.

GSS'DEN YARARLANANLAR ARTACAK

Türkiye'nin sağlık harcamalarında her geçen yıl ciddi artışlar olduğuna dikkat çekiliyor. Sağlık harcamalarında rutin artışların yanı sıra bir yandan nüfusu arttığı için, bir yandan da nüfusundaki yaşlanma nedeniyle sağlık sistemine yeni yükler giriyor. Bu çerçevede 2015 yılında sağlık harcamalarında bütçeye binecek yükü hesaplayan yetkililer, hangi kalemlerde artış olacağını ortaya koydu. Buna göre ciddi yüklerin başında, ödenmeyen SGK primlerinin ilk taksitinin 2014 sonunda başlamasıyla yeniden yapılandırmadan yararlanacakların sisteme katılması geliyor. Bu da örneğin, Bağ-Kur'lu olup primlerini ödemeyenlerden primlerini yeni düzenleme ile ödenmeye başladıkça, Genel Sağlık Sigortası (GSS) sisteminden de yararlanması anlamına geliyor.

Bürokratlara tam bilgi verilmedi

Türkiye'de son günlerde bedeli ödenmeyen sağlık malzemeleri nedeniyle ameliyatların yapılmadığı yönündeki haberlerin ardında eksik bilgilendirmenin olduğu ortaya çıktı. Sağlık sektörü temsilcilerinin sağlık alanında bilgisi olmayan bürokratları ilaç ve sağlık malzemeleri kullanım yerleri konusunda tam aydınlatmadıkları, bu nedenle geri ödeme programında bir ilacın ya da kullanılan sağlık malzemesinin hastalık üzerindeki tedavi etkisinin bilinmemesi nedeniyle ödeme eksikliğine neden olduğu belirlendi. Durum yapılan toplantılarla giderildi.

İthal ilaç 1 milyar lirayı aştı

Türkiye'nin yerli ilaç üretim sürecini tam olarak başlatamaması nedeniyle birçok hayati önemdeki ilacın Türk Eczacılar Birliği (TEB) üzerinden ithal olarak geldiğine işaret ediliyor. Yıllık 1 milyar lirayı bulan bu kalemin 2015 yılında 1,3 milyar liraya çıkacağı hesap ediliyor.

Sağlıkta hizmet alan sayısı arttı

Sosyal hizmette kesintiye gitmeyen devlet, yeniden yapılandırma düzenlemesiyle bazı kesimlere emeklilik yolunu da açacak. Dolayısıyla Avrupa'da her dört kişinin bir emekliye baktığı ancak, Türkiye'de 1,98 kişinin bir emekliye baktığı aktüeryal sistem sayesinde artık prim alınmayan ancak sağlık hizmetlerinden yararlanacak emekli artışı sisteme ise yeni bir yük getirecek.

Amaç kur farkını gidermek

Sağlık harcamalarındaki artış nedeniyle ilave yüklerin kaçınılmaz olduğuna işaret eden yetkililer, ayrı bir girdi riskinin ise global bütçe uygulamasıyla gelebileceğine işaret ediyor. Yetkililer, 2011 yılında global bütçe uygulamasında Euro'yu 1,9595 olarak belirlediklerini hatırlatıyor. Ancak bugün 2,88 liraya ulaşan Euro nedeniyle firmaların ilaç fiyatlarının güncellenmesi için dava açtıklarını belirtiyor. Davanın ilaç firmaları lehine olması halinde kurlardan doğan ilave yükün de oluşacağına dikkat çekiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber