Devlet memurlarının izinleri yeniden düzenleniyor.

Haber Giriş : 13 Şubat 2004 15:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet memurlarının izinleri yeniden düzenleniyor.

Devlet Bakanı Güldal Akşit, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'na göre çalışan kadınların doğum izin sürelerinin artırılacağını ve kadınların doğum öncesi ve sonrası ücretli izin sürelerinin 8'er hafta olacağını bildirdi. Akşit, hazırlanan yeni yasa taslağıyla erkeklere de ücretsiz doğum izni hakkı getirileceğini, evlat edinme halinde de doğum izni kullanılabileceğini açıkladı.

Devlet Bakanı Akşit, yazılı bir açıklama yaparak, doğum izinlerinin yeniden düzenlenmesi amacıyla "Devlet Memurları Yasası, İş Yasası ve SSK Yasası'nda Değişiklik yapılmasına Dair Yasa Tasarısı Taslağı" hazırlandığını bildirdi.

Akşit, ülkede farklı sosyal güvenlik kuruluşlarına bağlı olarak çalışan işçi ve memur kadınlar için doğum izinleri konusunda farklı uygulamalar olduğuna dikkat çekti. Akşit, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'na göre kadın memurlara doğum öncesi 3 hafta, doğum sonrası 6 hafta ücretli izin, doğum sonrası ücretli izin hakkının ardından 12 ay ücretsiz izin hakkı ve 6 ay süreyle günde 1,5 saat süt izni hakkı bulunduğunu belirtti. Akşit, İş Yasası'nda ise işçi kadınların doğum öncesi ve doğum sonrası 8'er hafta ücretli izin hakkının ardından 6 ay ücretsiz izin hakkından yararlandıklarını ve 1 yıl süreyle günde 1,5 saat süt izhi hakları bulunduğunu anımsattı. Akşit, yeni hazırlanan yasa taslağında, memurlar ile kadın işçilerin doğum öncesi ve doğum sonrası ücretli izin haklarının 8'er hafta olarak eşitlendiğini bildirdi. Akşit, iki yasada da yer alan günlük 1,5 saatlik süt izni hakkının süresinin de 1 yıl olarak eşitleneceğini kaydetti.

ERKEKLER DE DOĞUM İZNİ KULLANABİLECEK

Akşit, yeni düzenlemeyle doğum sonrası ücretli izin süresinin ardından her iki yasaya göre çalışan ebeveynin (anne-baba) kullanabileceği şekilde 6 ay süreli ücretsiz izin hakkı getirileceğini de bildirdi. Akşit, bakanlığına bağlı Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Doğum İzninin Yeniden Düzenlenmesine ilişkin tasarının temelini oluşturan görüşün, "ebevyn izni" müessesesi ile sorumluluğun paylaşılması olduğunu kaydetti.

Akşit, doğuma bağlı ücretsiz izin kullanma hakkının ihtiyaca göre hem anneye, hem de babaya aynı onda olmamak üzere verilebilmesi ve farklı sosyal güvenlik kurumlarına bağlı olarak çalışanlar arsında eşitliğin sağlanması olduğunu açıkladı.

EVLAT EDİNENLER DE DOĞUM İZNİ KULLANABİLECEK

Akşit, evlat edinme halinde de doğum izinlerinin kullanılabilmesini getirdiklerini bildirdi. Buna göre en fazla iki yaşındaki bir çocuğun evlat edinilmesi halinde geçici bakım sözleşmesinin yapıldığı tarihten itibaren doğum sonrası ücretli ve ücretsiz izin hakkının kullanılabilmesine de imkan sağlanacağını belirtti.

Akşit, tasarıda toplumsal gerçekleri ve bugüne kadar taraf olduğu uluslararası sözleşmeler doğrultusundaki taahhütleri dikkate alınarak hazırlanan taslağın, Bakanlıklar ve ilgili kuruluşlara görüş almak üzere gönderildiğini, gelen görüşler doğrultusunda taslağa son şeklinin verileceğini bildirdi.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber