Çözüm sürecine eğitim yatırımı

Çözüm süreci Güneydoğu'daki eğitim yatırımlarını artırdı. Bahçeşehir Koleji en büyük kampusunu Batman'da açacak. Başkan Enver Yücel, bölgede 120 milyon liralık yatırım yapacaklarını söyledi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 19 Mart 2015 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çözüm sürecine eğitim yatırımı

CEYDA KARAASLAN

Türkiye'de 30 yıldır süren çatışma ortamı yerine barış ve refahı getirmek için başlatılan çözüm süreci bölgedeki eğitim yatırımlarını da artırdı. Türkiye'nin dört bir yanında okulları olan Bahçeşehir Koleji en büyük kampusunu Batman'da inşa etti. 23 Mayıs 2015'te açılışı yapılacak okul 2015-2016 eğitim- öğretim yılında faaliyete geçecek. Batman'ın yanı sıra Siirt 2017'de, Muş ve Yüksekova'da ise önümüzdeki yıllarda okullar açılacak. Diyabakır'daki kampüs sayısı ise bu yıl dörde çıkarılacak. Kampuslarda farklı dallara yönelik spor kompleksleri, inovasyon laboratuvarları ve bilim müzeleri yer alacak. TOPLAM 120 MİLYON LİRA

Bahçeşehir Kolejleri Kurucusu ve Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, çözüm süreciyle birlikte bugüne kadar 120 milyon TL'ye yakın yatırım yaptıklarını, yeni okullarla birlikte bu rakamın ikiye katlanacağını söyledi. SABAH'a konuşan Yücel "Çözüm sürecine en büyük katkı eğitimle olur. Anaokulundan itibaren oradaki çocuklarımıza sıcak bir yuva sağlıyoruz. Herkesle eşit okuyorlar, eşit büyüyorlar" dedi. Eğitimde küresel bir marka olmak istediklerini söyleyen Yücel, bu kapsamdaki iki önemli projenin detaylarını da SABAH'a anlattı. Bunlardan ABD'nin ardından İngiltere'de başlayan "charter school" uygulamasında yer almak. Bu modelde devlet, okulları özel işletmelere devrediyor. Devlet, okulu denetlemeye devam ediyor ancak öğrenci başına ödediği parayı işletmeye veriyor.

İNGİLİZ OKULLARINA TALİPLER

Özel işletmelere devredilecek İngiliz okullarından 4'ünü almak için Bahçeşehir Koleji de girişimlerde bulundu. Bu modelin en önemli avantajı maddi sıkıntısı olan öğrencilerin de özel okullara gitmesine olanak sağlaması. Benzer bir sistemim Türkiye'de de uygulanması gerektiğini söyleyen Yücel "Böylece dar gelirli çocukların da kaliteli eğitim alması sağlanır. İngiltere'deki bu okulları alırsak dünyada da başarılı olacağımızı söyleyebilirim. İngiltere'de deniliyor ki, kar amacını gütmeyeceksin, ben şu parayı veriyorum, eğitimi siz yürüteceksiniz. Özel sektörün burada devreye girmesi lazım" dedi. Bahçeşehir Koleji'nin ikinci projesi ise Türkiye'deki Suriyeliler için Ortadoğu Barış Üniversite açmak. İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 2 milyon göçmenin yüzde 70'inin geri dönmeyeceği öngörülüyor. Bu nedenle göçmen çocukların mutlaka eğitilmesi gerektiğini savunan Yücel, Hatay'da teması barış olan bir üniversite kurmak için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Projeye UNESCO'nun da destek verdiğini söyleten Yücel "Bu çocukları Suriye kökenli Türkler yapmalıyız" diye konuştu.

HEDEFİNDE AFRİKA PAZARI VAR

Eğitim hizmeti adı altında bulunduğu ülkelerde casusluk faaliyeti yürüten paralel okulların yerine gerçek Türk okulları açılması için hükümetin başlattığı çalışmaya Bahçeşehir Üniversitesi de destek veriyor. Bu kapsamda Afrika'ya açıldıklarını anlatan Yücel, "Fas ve Tunus'ta çalışmalarımız var. Buna Cibuti dahil oldu. Ortak bir teknik üniversite kuracağız. Devlet bizden mühendislik fakültesi kurmamızı istedi. Gürcistan Batum'da bir üniversite kuruyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber