Yabancı 2,5 milyar dolarla geldi

Seçim öncesi lobilerin yurt dışında Türkiye'nin itibarına yönelik saldırılarına, yabancılar yatırımla yanıt verdi. Sadece dün Suudi Arabistan, Katar ve ABD'den dört şirket ve fon Türkiye'ye toplam 2.5 milyar dolarlık yatırım kararını açıkladı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 30 Nisan 2015 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yabancı 2,5 milyar dolarla geldi

7 Haziran seçimleri öncesi yurt dışında Türkiye'ye karşı algı operasyonu yapan lobilere, yabancılar yatırım kararlarıyla sert yanıt verdi. Her gün bir yabancı şirket veya fon Türkiye'de yatırım kararı açıklanırken, sadece dün açıklanan yatırım tutarı 2.5 milyar doları aştı. Dün İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Yatırım Zirvesi'nde Körfez sermayesinin toplam büyüklüğü 1.5 trilyon doları aşan yatırım fonları ve Türkiye'ye yatırım yapmış uluslararası şirketlerin üst düzey yöneticileri buluştu. Zirveye katılan Suudi Arabistan merkezli Albassam Group CEO'su Ziad Albassam, gazetecilere yaptığı açıklamada, Albassam Group ve Sumou Holding'in Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapmak için Suudi Arabistan'da 1 milyar dolar büyüklükte yeni bir fon kuracağını söyledi.

Amerikalı iki şirket

Dün diğer bir yatırım açıklaması da Katarlılar'dan geldi. İtalyan moda markası Valentino'nun da sahibi olan Katarlı Mayhoola For Investments, Boyner Perakende ve Tekstil Yatırımları'nın yüzde 30.7'lik bölümüne 885 milyon lira ile ortak olacağı açıklandı. Yabancı yatırımcının Türkiye'ye güvenini gösterdiği yatırımlardan ikisi de ABD'den geldi. ABD'li enerji şirketi New Generation Power International (NGPI), Türkiye'de yaklaşık 400 milyon dolar yatırımla, 100 megavat kapasiteli jeotermal santrali kuracak. Dünyanın en büyük medikal kompleksi olan ABD'nin Texas eyaletindeki Texas Medical Center'in kurucu ortaklarından Houston Methodist, kamu-özel ortaklığıyla hayata geçirilecek 2.2 milyar liralık Başakşehir Sağlık Kampüsü Projesi'nde EMSAŞ ile işbirliğine imza attı.

VALENTINO'NUN SAHİBİ KATARLILAR BOYNER'E ORTAK OLDU

İtalyan moda markası Valentino'nun da sahibi olan Katarlı Mayhoola For Investments, Boyner Perakende ve Tekstil Yatırımları'nda sermaye artışı yoluyla yüzde 30.7 pay sahibi olurken, Mayhoola söz konusu pay için 885 milyon lira ödeyecek. Şirket, Valentino'dan sonraki en büyük moda ve perakende yatırımını Boyner'e yapmış olacak. Boyner Grup tarafından yapılan açıklamada, Boyner Perakende'nin 40 milyon lira olan çıkarılmış sermayesinin 57.7 milyon liraya yükseltileceği ve sermaye artışının mevcut hissedarların rüçhan hakları kısıtlanarak tamamının Mayhoola tarafından karşılanacağı belirtildi. Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Cem Boyner, Grubun 3 yıl önce belirlediği uzun vadeli stratejisini sistematik bir şekilde uyguladığını belirterek, şunları kaydetti: "Mayhoola for Investments' ortaklığı ile özkaynak yapımızı güçlü büyüme hedeflerimizi destekleyecek hale getirdik.

Yeni nesil perakende planlanıyor

Ortaklığımızın perakende şirketlerimizin Türkiye'deki lider konumlarını güçlendirirken, uluslararası yatırımlar açısından da gelecek stratejilerimize büyük katkı sunacağına inanıyorum. 2015 ve sonrası sektörümüz için heyecan verici yıllar olacak. Müşterilerimizden aldığımız ilham ve güçlenen finansal yapımızla yeni nesil perakendede dünyaya örnek olacak ve ses getirecek yatırımlar planlıyoruz." "Mayhoola for Investments" adına yapılan açıklamada, "Türkiye'de moda ve perakende pazarına girmek konusunda çok istekliyiz. Boyner Grup'un bu amacımıza ulaşmak için en doğru yatırım olduğunu düşünüyoruz. Boyner markalarının Türkiye'de daha da büyümesini ve küresel pazarlara açılmasını görmek için sabırsızlanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Katar merkezli özel bir yatırım şirketi olan "Mayhoola for Investments"ın lüks tüketim ve perakende sektörlerinde global ölçekte yatırımları buluyor. Daha önce İtalyan moda devi Valentino'yu satın alması ile adını duyuran şirketin yine ünlü İtalyan erkek giyim markası 'Pal Zileri' ve İngiliz çanta üreticisi 'Anya Hindmarch'ta da yatırımları bulunuyor.

SUUDİ ALBASSAM'DAN EMLAK YATIRIMI İÇİN 1 MİLYAR DOLARLIK FON

Suudi Arabistan merkezli Al Bassam Group ve Sumou Holding, Türkiye gayrimenkul sektöründe yatırım yapmak için 1 milyar dolarlık bir fon oluşturduklarını açıkladı. Uluslararası Yatırım Zirvesi'ndeki Körfez İşbirliği başlıklı özel oturumda konuşan Al Bassam Group CEO'su Ziad Al Bassam "Türkiye'de gayrimenkul sektörüne yatırım yapmak için Sumou Holding ile Suudi Arabistan'da yeni bir fon kurma kararı aldık. Toplam büyüklüğü 1 milyar doları bulacak olan bu fonla, Türkiye'deki bazı kamu şirketleri ile işbirliği yaparak çeşitli gayrimenkul yatırımları gerçekleştireceğiz" dedi. Suudi Arabistanlı şirketlerin Türk şirketleriyle daha fazla işbirliğine imza atmak istediğini vurgulayan Al Bassam, gayrimenkulün yanı sıra petrokimya ve enerji sektörlerinde de büyük yatırım fırsatları olduğunu sözlerine ekledi. Suudi Arabistan merkezli Sumou Holding'i temsilen aynı panelde konuşan İbrahim Al Assaf ise Türkiye'nin enerji ve gayrimenkul sektörlerine yönelik olarak üç yıldır çeşitli fizibilite çalışmaları yaptıklarını belirtti. Al Assaf "Çok sayıda projeyi inceledik. Araştırmalar yaptık. Türkiye'nin en cazip yatırım ülkelerinden biri olduğunu düşünüyoruz. Özellikle İstanbul ve bölgesinde inşaat ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgileniyoruz. Türk yatırımcıları Suudi Arabistan'a da bekliyoruz" diye konuştu.

ABD'DEN ENERJİYE 400 MİLYON DOLAR

ABD'li enerji şirketi New Generation Power International (NGPI), Türkiye'de yaklaşık 400 milyon dolar yatırımla,100 megavat kapasiteli jeotermal santrali kuracak. Şirketin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren NGPI, Türkiye'de de bu alanda yatırım yapacak. Yılsan Holding, Mineks International ve DCM Energy ile ortaklık kuran şirket, üç aşamalı inşa edilecek ve toplam kapasitesi 100 megavat olacak jeotermal santrali kuracak. Santralin 10 megavatlık birinci aşaması 2015, 40 megavatlık ikinci aşaması 2016 ve 50 megavatlık kısmı da 2017 sonunda işletmeye alınacak. Kullanım ömrü 20 yıl olarak planlanan söz konusu santralin toplam maliyetinin 400 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Chirinjeev Kathuria, Türkiye'de doğal kaynakların 20 yıl içerisinde elektrik üretiminde kullanılması için ciddi bir potansiyelin olduğunu belirtti.

2.2 MİLYAR TL'LİK SAĞLIK KOMPLEKSİ

EMSAŞ ve Houston Methodist, kamu-özel ortaklığıyla hayata geçirilecek 2.2 milyar liralık Başakşehir Sağlık Kampüsü Projesi'nde işbirliğine gitti. Üç yıl sonunda açılması beklenen Başakşehir Entegre Sağlık Kampüsü, 2.682 yatak kapasitesiyle ve 817 bin m2'lik alanıyla Türkiye'nin ilk üç sağlık projelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Kampüs, bölgedeki birçok sağlık kampüsünden daha büyük olacak. EMSAŞ Başkanı Ali Rıza Arslan "Biz Başakşehir Entegre Sağlık Kampüsü ile sadece Türkiye'nin sağlık ihtiyaçlarına büyük bir katkı sağlamayı değil, aynı zamanda yerel ekonomi için de önemli bir istihdam yaratmayı ve hastaların konforunu amaçlıyoruz" dedi. Arslan "Yatırım aşamasında olan kompleks inşaat aşamasında ayda yaklaşık 6.000 kişilik istihdam yaratmış olacak. Kampüs operasyona başladıktan sonra da Sağlık Bakanlığı 4.300 sağlık personeli istihdam edecek. EMSAŞ'ın yaklaşık 3.500 kişilik destek hizmetler personeli ile toplamda 7.800 kişilik istihdama ulaşılacak" dedi. Dünyanın tıbbi kilometre taşlarından olan ve 90 yılı aşkın bir geçmişe sahip Houston Methodist Küresel Sağlık Hizmetleri, dünyanın en büyük medikal kompleksi olan ABD'nin Texas eyaletindeki Texas Medical Center'in kurucu ortaklarından biri.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber