Spekülasyonu önlemek için lisanslı depoculuk önerisi

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, son zamanlarda gıda fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığını, bunun da enflasyon rakamlarına yansıdığını belirterek, dolayısıyla halkın bütçesinin olumsuz yönde etkilendiğini söyledi. Kopuz, "Arz kontrolünü sağlamak ve bazı spekülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla, lisanslı depoculuk sisteminin aktif olarak devreye sokulması gerekir" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mayıs 2015 11:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Spekülasyonu önlemek için lisanslı depoculuk önerisi

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Kopuz basın açıklaması yaparak "Arz kontrolünü sağlamak ve bazı spekülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla, lisanslı depoculuk sisteminin aktif olarak devreye sokulması gerekir. Lisanslı depoculuk yerleşmediği sürece, spekülatif artışları önlemek oldukça zor olacaktır. Gıda fiyatlarındaki artış ve enflasyona etkisi kamuoyunda tartışılırken, bu durumun çözümü için pazarlama zincirindeki aracı sayısının azaltılması ve lisanslı depoculuk sisteminin geliştirilmesi öneriliyor" dedi.

Kopuz, son zamanlarda gıda fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığını, bunun da enflasyon rakamlarına yansıdığını belirterek, dolayısıyla halkın bütçesinin olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.

Son 20 yıldır küresel ısınma ve mevsimlerde yaşanan değişimin tüm dünyayı etkilediğini, Türkiye'de de kuraklık ve don olaylarının sebze ve meyve üretimine doğrudan yansıdığını aktaran Kopuz, "Bu ürün düşüşlerine rağmen, genel olarak hububat ürünleri başta olmak üzere bitkisel üretimimizde bir artış gerçekleşeceğine inanıyoruz.

Bizim tahminlerimize göre yaz aylarında tarımsal rekolte sezonunun başlamasıyla gıda emtia fiyatları düşüşe geçecektir" diye konuştu.

Kopuz, iklimsel değişikliklerin gelecek yıllarda da Türkiye ve dünyanın gündeminde olacağını kaydederek, bu nedenle köklü tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.

Gıda fiyatlarındaki artışı yakından izlemek ve gereken önlemleri almak amacıyla Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi ile Tarım Bakanlığı bünyesinde Tarım Ürünleri Piyasası İzleme Koordinasyon Birimi kurulduğunu anlatan Kopuz, şunları kaydetti: "Bu kurulların önemli vazifeleri var. Üreticiden ucuza ürün alıp, fahiş fiyatla satan aracılara yaptırım uygulamak bunların başında geliyor. Dolayısıyla yakın zaman içinde, fahiş fiyatla satış yapan aracılara çeşitli müeyyideler uygulanacağını söyleyebiliriz. Kurulun tarla fiyatı ile market-pazar fiyatı arasındaki farkı düşürecek önlemleri de kısa zaman içinde alması gerek. Bunların yanı sıra gıda sektöründe yapısal bir sorunla da karşı karşıyayız. Bu da tarımsal emtia ticaretinde hem aracıların fazla olması, hem de komisyon miktarlarının yüksek olmasıdır. Bu noktada hem üreticiyi, hem de tüketiciyi zarara uğratan gereksiz ve rantçı aracılar ortadan kaldırılmalıdır. Bunların yerine, kooperatifler toptancı hallerinde doğrudan işlem yapmaya başlamalıdır. Ayrıca arz kontrolünü sağlamak ve bazı spekülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla lisanslı depoculuk sisteminin aktif olarak devreye sokulması gerekir. Lisanslı depoculuk yerleşmediği sürece, spekülatif artışları önlemek oldukça zor olacaktır."

Ali Kopuz, bölgesel maliyet farklılıklarının da gıda fiyatlarını etkilediğine de değinerek, "Bunu önlemenin yolu da lojistik altyapıyı geliştirmektir. Lojistiğe yatırımın karşılığı gıda fiyatlarının düşmesi, yani gıda enflasyonunun azalmasıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber