Başbakan Erdoğan, taşkınların önlenmesi için genelge yayımladı...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Eylül 2006 12:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakanlık, can ve mal kaybına yol açan dere yataklarında meydana gelen taşkınlara karşı önlem alınması için genelge yayımlandı. Genelgeye göre, çeşitli kullanım alanları oluşturmak amacıyla zorunlu durumlarda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden (DSİ) alınacak izinler hariç derelerin üzeri kesinlikle kapatılamayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan genelgede, yurdun değişik yörelerinde meydana gelen ve can, mal kayıplarının yanı sıra her türlü ekonomik ve ticari faaliyetleri olumsuz etkileyen taşkınların önlenmesi, yol açtığı kayıpların giderilmesi için çeşitli tedbirler alınması istendi.

Genelgeye göre, il, ilçe, belde ve her türlü yerleşim birimleri imar planlarının düzenlenmesinde DSİ'nin tedbir ve tavsiyelerine titizlikle uyacak.

Çeşitli kullanım alanları oluşturmak amacıyla derelerin üzeri, zorunlu haller kapsamında DSİ'nin izni alındıktan sonra gerçekleştirilecek işlemler dışında kesinlikle kapatılamayacak. Bunun dışında dere yataklarında gerçekleştirilecek her türlü yapılar, ilgili kurum veya kuruluşlarca onaylı projeye dayandırılacak.

Dere yatakları üzerine her ne sebeple olursa olsun yapılacak köprü ve menfez gibi sanat yapıları ile dere yatakları üzerinden veya sınırından geçirilecek enerji nakil hattı, yol, petrol-dogalgaz boru hattı, telefon hattı, içme suyu, kanalizasyon gibi çeşitli kuruluşlarca değişik maksatlı yapılar, inşa edilmeden önce DSİ'nin bölge müdürlüklerinden mutlaka görüş alındıktan sonra bu görüşe uygun inşa edilecek. DSİ tarafından 30 gün içerisinde cevap verilmezse uygun görüş verilmiş sayılacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca köprü altındaki su akış kesitinin daralmasına yol açan ve su akışını engelleyen yapılar yapılmayacak. Özel ve tüzel kişilerin bu tür yapılarına kesinlikle ruhsat verilmeyecek. Denetimler sonucu su akış kesitinin daralmasına sebebiyet veren yapılar mülki amirlerin sorumluğunda ilgili belediye veya özel idare tarafından derhal kaldırılacak.

Dere yatağından alınacak malzeme yerleri, köprüye göre tercihen memba tarafından olacak ve hiçbir şekilde köprüye 750 metreden daha yakın mesafede olamayacak. Malzemenin alınması derenin rejimini ve akış doğrultusunu değiştirmeyecek şekilde olacaktır.

Dere ıslah çalışmaları esnasında, kamu kurum ve kuruluşların sorumluluğundaki yol, köprü gibi yapıların zarar görmemesi için ilgili kuruluşlarla koordinasyon sağlanarak tedbir alınacak.

Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğundaki bölgelerde yapılacak olan yol ve sanat yapılarının projeleri için karayolları bölge müdürlüklerinden görüş alınacak ve genel müdürlük standartlarına uygun yapılacak.

KUM OCAKLARI VE ATIKLAR

Dere yatağı içerisinde veya dere yatağına bitişik alanlarda yapılan kum, çakıl ve stabilize malzeme ocağı işletme faaliyetleri DSİ'nin görüşleri doğrultusunda yapılacak. Usule aykırı ocakların izinleri ruhsat veren idare tarafından iptal edilecek.

Genelgede pek çok yörede hafriyat moloz ve çeşitli atıkların düzensiz şekilde yollara, havzalara ve dere yataklarına boşaltıldığı, boşaltılan katı atıkların dere yataklarının kapasitelerini fevkalade azaltarak taşkın riskini artırdığı belirtilerek, dere yataklarına atık malzeme dökülmesinin mülki amir veya mahalli idareler tarafından sürekli kontrol altında tutularak önlenmesi istendi.

Dere yataklarının muhtemel taşkının boyutunu artırmasına sebep olabilecek ağaçlar ilgili idare tarafından temizlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber