Çifte maaşa Yargıtay'dan onay

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 26 Eylül 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, birçok emekli yakınını yakından ilgilendiren 'çift maaş' konusunu kesin karara bağladı Buna göre, eşi ölen kadın eşinin ve babasının emekli maaşlarını alabilecek

YARGITAY, ölen eşinin emekli maaşını alan kadının, babasının emeklilik aylığından da hak talep edebileceğine karar verdi.

Birçok emekli yakınını ilgilendiren karar, kadının kocası öldükten sonra babasının emekli aylığını alabilmek için yaptığı başvuru üzerine alındı. Dosyada yer alan bilgiye göre, Emine isimli bir kadın, kocası öldükten sonra Sosyal Sigortalar Kurumu'na başvurarak babasından aldığı yetim aylığının yeniden bağlanması talebinde bulundu. Kurum, önce aylığı bağlayıp ardından da kesince konu yargının gündemine yansıdı.

Emine, SSK'ya dava açarak, babası Müslüm'den aldığı yetim aylığının kesildiği tarihten itibaren yeniden bağlanmasını talep etti. Emine, yerel mahkemeye verdiği dava dilekçesinde, eşinin 4 Mart 2003'te öldüğünü belirterek, SSK sigortalısı olan babasının maaşını almaya hak kazandığını savundu. Bu nedenle SSK'dan kendisine 1 Nisan 2003 tarihinden geçerli olmak üzere aylık bağlandığını, ancak Bağ-Kur sigortalısı olan eşinin maaşını da aldığı öğrenilince babasının aylığının kesildiğini belirtti. Davayı inceleyen yerel mahkeme, Emine'nin talebini reddedince, dosya bu kez Yargıtay'ın gündemine geldi.

Dosyadaki delilleri inceleyen Yargıtay 10'uncu Hukuk Dairesi, öncelikle ölüm sigortası kolundan çocuklara aylık bağlanmasına ilişkin 506 sayılı Yasa'nın 68. maddesinde yer alan hükme şöyle atıfta bulundu:

'Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, sonradan boşanan, dul kalan, SSK'ya veya Emekli Sandığı'na tabi bir işte çalışmayan, kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanacağı öngörülmüştür.'

Kararda, Bağ-Kur sigortalısı eşinin ölümü nedeniyle buradan aylık aldığı belirtilen davacının, SSK'dan bağlanan aylığının kesilemeyeceğine hükmedildi. Davanın yerel mahkeme tarafından kabul edilmesi gerekirken, reddedilmesini yasaya ve usule aykırı bulan Yargıtay, dosyanın yeniden incelenmesi için yerel mahkemeye gönderdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber