Çift hane sepeti

Yüzde 8.8'e çıkan enflasyonun bu yıl çift haneyi zorlaması bekleniyor. En çok zamlanan içki ve sigaranın tüketici enflasyonu sepetinde ağırlığının % 5'e dayanmasıyla bu ihtimal yükseldi.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 22 Ocak 2016 08:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çift hane sepeti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon sepeti listesinde ve ana harcama gruplarının ağırlığında değişikliğe gitti.

Gıda ve ulaştırmanın payı azalırken, alkollü içecekler ve sigaranın payının 0.16 puan artışla yüzde 5'e dayanması dikkat çekti. Sepete, çiğ köfte, elbise, pizza ve avukatlık ücretleri eklendi. Sepetten, 2000 cc otomobil, bezelye, dikiş ipliği, ilk yardım aletleri, mektup gönderme ücreti, telefon kart ücreti, DVD oynatıcı, yazıcı, müzik CD, boş DVD, özel dershane ücreti ve elektrikli epilasyon aletleri çıkarıldı.

Sigara içenler arttı

TÜİK Başkanı Birol Aydemir, düzenlediği basın toplantısında sepete giren ve çıkan ürünlere değinerek, "Enflasyon hesaplamasını oturduğumuz yerden yapmıyoruz, çarşı, pazar dolaşıyoruz" ifadesini kullandı. Aydemir, alkollü içecek ve tütünün ağırlığındaki artış için de, "Türkiye'de sigara içme oranı tekrar artmaya başladı. Bir iki yıl öncesine kadar kapalı yerlerde kahvelerde veya kafelerde sigara içilmiyordu. Şimdi ise içilmeyen bir yer bulmak zor. Bu da istatistiklerimize yansıdı" dedi.

Nüfusta acayip hareketler yakaladık

Birol Aydemir, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne bakıldığında normal hareketin dışında nüfusta "acayip" hareketler tespit ettiklerini belirtti. Belediyelerin nüfusa göre bütçeden pay alması dolayısıyla bunun görüldüğünü ifade eden Aydemir, diğer aylarda nüfus hareketliliği sınırlıyken kasım ve aralıkta bu oranların çok yüksek oranlara ulaştığını ifade etti. Aydemir, "İlçenin yarı nüfusu kadar nüfusu aralıkta kaydeden ilçeler var. Tespit edip, uyarıyoruz" diye konuştu.

Yeni milli gelir Haziran'da açıklanacak

TÜİK Başkanı Aydemir, milli gelir serisinde yapılacak ana revizyonun sonuçlarını Haziran ayında yayımlamayı planladıklarını ifade ederek, "Yukarı doğru bir revizyon olacağını kesin söyleyebiliriz ama bunun ne kadar olacağını bilmiyoruz, çalışmalar devam ediyor" dedi. Yakın tarihte, 1987 ve 2008'de bu yönde düzenlemeler yapıldığını anımsatan Aydemir, bunların milli gelirde yüzde 35-38 civarında revizyon getirdiğini ifade etti. Orta Vadeli Plan'a göre, 2015'te kişi başına milli gelir 9.286 dolar, 2016 içinse 9.364 dolar olacak. Yeni ekonomik koşullar, metodolojik yenilikler ve kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda revizyon çalışması yaptıklarını anlatan Aydemir, "Artık yıllığı hesaplayabilir hale geliyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber