Rektörlerle Başbakan Erdoğan arasındaki 4 saatlik görüşmenin ayrıntıları

Haber Giriş : 02 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Önce adaletsizlik kalkacak

Meslek liselilerin ÖSS'deki katsayı sorununu çözecek yasa değişikliği, Yükseköğretim Yasa Taslağı'ndan önce TBMM'ye gönderiliyor. Cumhurbaşkanı'nın yasayı veto etme ihtimalini gözönüne alan hükümet katsayı değişikliğine öncelik veriyor.

Meslek liselilerin katsayı sorununu çözecek yasa maddesi, Yükseköğretim Yasa Taslağı'ndan önce TBMM'ye gönderilecek. Haziran ayında yapılacak ÖSS'ye çok az bir süre kalmasını ve Cumhurbaşkanı Sezer'in yasayı veto etmesi durumunda geçecek süreyi gözönüne alan hükümet, 2547 sayılı yasanın 45. maddesinde değişiklik öngören ve meslek liselilere diğer liseliler ile eşit katsayı uygulanmasını içeren bir yasa teklifini bu hafta içinde Meclise gönderiyor.

Erdoğan'la görüşme sürpriz oldu

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in, Yükseköğretim Yasa Taslağı çalışmalarından olaylı geri çekilişinden sonra rektörler, ilk defa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Başbakanlık merkez binada 4 saat süren görüşmeye, Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Ayhan Alkış ve 7 rektör katıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın da hazır bulunduğu görüşmenin ana konusunu Yükseköğretim Yasa Taslağı oluşturdu. Rektörler, Üniversitelerarası Kurul'un geçtiğimiz Aralık ayında hazırlayarak YÖK Başkanı Teziç'e teslim ettiği Yükseköğretim Yasa Taslağı'nı tekrar Başbakan Erdoğan'a sundu. Taslakta, meslek liselerinin ÖSS'deki katsayı sorununa çözüm getiren bir önerinin de yer aldığı öğrenildi.

Rektörler, Başbakan'a meslek liseliler için yeni formül önerdi

Rektörlerin önerisi, meslek liselilerin kendi alanlarıyla ilgili 4 yıllık fakülteleri tercih etmeleri halinde puan katsayılarının 0.3 yerine 0.8 olmasını içeriyor. Meslek liselileri 2 yıllık meslek yüksekokullarına yönlendiren mevcut YÖK sistemini delen bu öneri, meslek liselilerin alanlarıyla ilgili 4 yıllık fakültelere girebilmelerinin önünü açıyor. Rektörlerin önerisine göre, örneğin iletişim meslek lisesi mezunu bir öğrenci iletişim fakültesini tercih ettiğinde puanı 0.8 katsayısı ile çarpılacak. Erdoğan'ın rektörlerin bu önerisi karşılığında "Olabilir, inceleyelim" dediği belirtildi.

Bu arada rektörler, Başbakanlık'ta bekletilen Yükseköğretim Yasa Taslağı'nın bir örneğini istedi. Ancak bu talep taslağın, Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü'nde redakte edildiği gerekçesiyle kabul görmedi. Başbakanlık'taki taslağın üzerinde daha fazla çalışılması gerektiğini belirten rektörler, Teziç'in terkettiği ortak komisyon çalışmalarına devam edilmesini önerdiler. Üniversitelerarası Kurul'un yasa taslağı çalışmaları için kendilerine yetki verdiğini hatırlatan rektörler, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen komisyon çalışmalarını kaldığı yerden sürdürmeyi teklif ettiler. Görüşmede ayrıca rektörlerin, üniversitelerin kadro, bütçe, öğrenci bursları gibi sorunlarını dile getirdikleri bildirildi.

Teziç bugün neden çekildiğini anlatacak

Rektörler Komitesi'nin bugün yapacağı olağanüstü toplantının öncelikli gündemi Yükseköğretim Yasa Taslağı'nın "Üniversiteye Giriş" ile ilgili maddesi olacak. YÖK binasında yapılacak toplantıda, meslek liselilerin katsayı sorunu ile ilgili hükümetin ve rektörlerin önerdiği çözüm seçenekleri tartışılacak. Toplantı öncesinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof.Dr. Savaş Küçükyavuz, ÖSS'de meslek liselilere farklı katsayı uygulanmasının gerekçeleri hakkında bilgi verecek. YÖK Başkanı Teziç ise, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttükleri yasa taslağı çalışmalarından geri çekilmesinin gerekçelerini açıklayacak.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber