FETÖ'den kopma mı korkma mı?

FETÖ Almanya'da 24 okul, 300 dernek ve 150 kurs üzerinden faaliyet gösteriyordu. Daha önce yaklaşık 150 bin üyesi olan bu derneklerden 80 bin kişi ayrıldı

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 30 Haziran 2017 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
FETÖ'den kopma mı korkma mı?

Ünsal Ergel

Son dönemlerde FETÖ'ye yönelik yurtiçi ve yurtdışında kapsamlı bir mücadele yürütülüyor. Ülkemizde bu zorlu sürecin meyveleri alınırken Almanya'da bu kendini göstermeye başladı. FETÖ Almanya'da 24 okul, 300 dernek ve 150 kurs üzerinden faaliyet gösteriyordu. Yaşanan bunca olaydan sonra FETÖ terör örgütünün gerçek yüzünü gören gurbetçiler, kanlı örgütten kopmaya başladı. Daha önce yaklaşık 150 bin üyesi olan bu derneklerden 80 bin kişi ayrıldı. Bu kopuş sonrası akılara kopma mı, korkma mı soruları getirdi.

GERÇEK YÜZÜNÜ GÖRÜYOR

Bu ülkedeki terör örgütünün faaliyetlerini takip eden istihbarat yetkilileri, FETÖ'cülerin peşini bırakmıyor. Ancak Almanya'nın örgüte yönelik yaklaşımında bir değişiklik olmuyor. Sadece Türkiye'deki yapılan çalışmaları takip eden gurbetçiler, örgütün gerçek yüzünü gördükçe hızla uzaklaşıyor. Bu kapsamda örgüte çalışan derneklerin üye sayısı 1 yıl içinde Almanya'da yarıdan fazla eriyerek 150 binden 70 bine kadar geriledi.

SIĞINMA İSTİYORLAR

Öte yandan, Almanya'da özellikle eğitim, medya ve diyalog dernekleri üzerinden faaliyetlerini sürdüren FETÖ'nün Türkiye'den kaçan elemanları da bu ülkeye sığınmaya devam ediyor. Kanlı darbe girişiminin ardından çeşitli yöntemlerle Almanya'ya kaçan FETÖ'cü hainler, Türkiye'de yargılanmaktan kurtulmak için bu ülkede vatandaşlık talebinde bulunuyor. Almanya Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi'nin kayıtlarına göre Temmuz 2016-Mayıs 2017 tarihleri arasında 8 bin 400 Türk, iltica başvurusunda bulundu.

FETÖ'YE BİLGİ VERİYORLAR

Türkiye'nin dışında en fazla Türk'ün bulunduğu ülke olan Almanya'da FETÖ'nün 1990 yılından itibaren kurumsallaştığı da ifade ediliyor. Türk istihbarat yetkilileri, özellikle eğitim, yardım kuruluşları ve medya üzerinde güç oluşturmaya çalışan örgüte yönelik yapılan çalışmaların Alman meslektaşlarınca muhataplarına iletildiği de belirtiliyor. Türk güvenlik güçlerinin yakalanması için oluşturduğu FETÖ irtibatlı kişilere ilişkin suç dosyalarının Alman mevkidaşlarınca şüphelilere iletildiği de söyleniyor. FETÖ'cüler ile irtibata geçen Alman istihbaratçılar "Türkiye seninle ilgili bilgi topluyor. Seninle ilgili şu bilgiler var" diyerek teröristlerin izlerini kaybettirmeleri için yardım ediyor.

ÖRGÜTÜN ALMANYA'DAKİ YAPILANMASI

Terör örgütü FETÖ'nün Almanya yapılanmasını Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) deşifre etmişti. SETA'nın yaptığı araştırmada örgütün Almanya yapılanması şöyle açıklanmıştı:

"Örgütün kurumsallaşma çabaları çerçevesinde diyalog derneklerinin bir kısmının bir araya gelmesiyle Alman Diyalog Kurumları Birliği (Bund Deutscher Dialog Institutionen) oluşturulmuştur. Diyalog dernekleri için bir nevi çatı örgütü niteliğinde olan bu birlik 2013 yılından beri Alman Diyalog Ödülü adı altında Alman toplumunun önde gelen simalarına diyalog ödülleri dağıtmaktadır

2013 Aralık ayından beri ise FETÖ'nün Almanya'daki kritik isimlerinden Ercan Karakoyun'un Diyalog ve Eğitim Vakfı (Stiftung Dialog und Bildung) Almanya'daki örgütün halkla ilişkiler sorumlusu şeklinde hareket etmekte olup örgüt ile ilgili Alman toplumunda bulunan soru işaretlerini gidermeye yönelik çalışmaktadır.

Örgüt 'Pangea Matematik Olimpiyatları' adı altında yarışmalar ile 'Alman-Türk Kültür Olimpiyatları' düzenlemekte ve 'kültürlerarası diyalog' alanında başarı gösterdiğini düşündüğü insanlara ödüller vermektedir.

FETÖ'nün Almanya'daki medya ayağının amiral gemisi Offenbach merkezli World Media Group AG'dir. Grup çatısı altında çok sayıda televizyon, gazete ve internet haber sitesi faaliyet göstermekteydi. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında örgütün Türkiye'de zayıflaması bu faaliyetlerinin bir kısmını durdurmasına, geriye kalanları ise azaltmasına yol açmıştır.

FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen esnaf, küçük ve orta ölçekli şirketlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan dernekler 2009 yılında Girişimciler Derneği Federal Birliği (Bundesverband der Unternehmervereinigung, BUV) isimli çatı örgütünün altında birleşmişlerdir. 20 derneğin üye olduğu BUV, 3 binden fazla işletmeyi temsil ettiğini iddia etmektedir.

Almanya yapılanmasının başında Almanya imamı Hayrettin Özkul yer almakta olup onun emri altında eyalet imamları ve onların da altında bölge imamları yer almaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber