Memurlar doğum izninin uzatılmasını talep ediyor

Haber Giriş : 07 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Türkiye'de kadınlara doğum sonrası uygulanan izinlerin yetersiz olduğunu ve bu sürenin uzatılmasını isteyerek, kadının kariyer uğruna anne olmayı ertelediğini belirtii. Türkiye'de ilk evlenme yaşında gittikçe yükselme olduğunu belirten Ahmet Aksu, ilk evlenme yaşının 25-29 yaş grubundaki kadınlarda 20.4'e çıktığını kaydetti.

Almanya'da 3 yıl

Kadınlara doğum sonrası AB ülkelerinde bazı ayrıcalıklar tanındığına dikkat çeken Aksu, Almanya'nın kadına doğumdan sonra 3 yıl süre verdiğini, bu sürenin İngiltere'de 12, İsviçre'de ise 16 ay olduğunu açıkladı. Türkiye'de ise doğum sonrası iznin 42 gün olduğunu hatırlatan Aksu şunları söyledi; ?Her yıl 1.5 milyon dolayında doğum olmaktadır. Doğum sonrası kadına verilecek izin süresi AB ülkeleriyle aynı seviyeye çekilmeli. Çünkü çocuk gelişiminde anne faktörü çok önemli. Diğer taraftan kamu çalışanı kadınlar, kariyer uğruna ve ekonomik zorluklar sebebiyle anne olmayı sürekli erteliyor.?

Evlenme yaşı yükseliyor

AKSU, DİE verilerine göre 1970'li yıllarda genel olarak 15-19 yaş arasındaki evlilikler çoğunluktayken, 1980'lerden sonra evlenme yaşının 19-24 yaş aralığına, üniversite mezunları arasında ise 20-26 yaş aralığına kaydığını söyledi. En son yapılan araştırmada ise 25-29 yaş aralığındaki evliliklere daha çok rastlanıldığını belirten Aksu, 30-34 yaş arasındaki evlenmelerde de önemli miktarda artış olduğunu kaydetti.

Geç anne olmak tehlikeli

Ahmet Aksu, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sosyo-kültürel gelişmeye bağlı olarak kadınlarda çocuk sahibi olma yaşının eski dönemlere göre daha ileri yaşlara kaydığını vurguladı. Bu durumun bazı genetik hastalıklar açısından risk oluşturduğuna dikkat çeken Aksu sözlerini şöyle sürdürdü: ?İleri anne yaşı ile trizomi sendromlu çocuk doğurma riski arttı. Bu durum, özellikle halk arasında mongol olarak bilinen down sendromunda gözlenmektedir. 35 yaş üzeri kadınların erken doğum yapma ihtimalleri daha yüksektir. Ayrıca kronik yüksek tansiyon ve şeker hastalığı geçirmeleri, hamilelik esnasında kanama olaylarının olması da daha muhtemeldir. 35 yaş üzerinde doğurganlık fark edilir ölçüde azalmakta ve anormal bir bebek doğurma riski artmaktadır.

?En az 24 hafta verilmeli?

Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Necla Güler ise Türkiye'de çalışan işçi kadınlara doğum öncesi ve sonrası 16 hafta izin verilmesinin yetersiz olduğunu söyledi. Güler, ?Halen memur kadınların doğum öncesi 3, doğum sonrası ise 6 hafta izin kullanmaları bir handikaptır. Doğum öncesi bebeğin anne karnındaki gelişimi bebeğin sonraki yaşamı için çok önemlidir. Bebeğin bu süre içinde sağlıklı bir şekilde gelişmesi için annenin 3 hafta izin kullanması çok kısadır. Bir de kadınların bedensel olarak ağır işlerde çalışan kesimine baktığımızda bu çok feci bir durumdur? diye konuştu. Güler, UNİCEF'in uluslararası emzirme projesi programı dahilinde bütün annelere en az 4 ile 6 ay anne sütünün dışında hiçbir gıdanın verilmemesi tavsiyesinin yer aldığını hatırlattı. Bebeğini en az 4 ay emzirmesi gereken bir anneden sadece 42 gün ile yetinmesinin istenmesini eleştiren Güler, ?Bizim teklifimiz, doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası ise 16 hafta olmak üzere toplam 24 hafta ücretli izin verilmesidir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber