İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Türkiye'de kreş sayısının 25 kat artması gerekiyor'

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Oktar, Türkiye'de çocuk nüfusu göz önüne alındığında kreş sayısının 25 kat artması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2018 23:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Türkiye'de kreş sayısının 25 kat artması gerekiyor'

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Danone Türkiye'nin "Çalışan Annelerin İşe Dönüşü Araştırmasının" sonuçlarını sunduğu Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu toplantısı için New York'ta bulunan KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Oktar, 15'inci yaşında olan KAGİDER'in 2011 yılından beri düzenli olarak BM'ye geldiğini belirterek, BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsüne sahip olan KADİGER'in iyi uygulamalarını BM'de anlattığını bildirdi.

Çalışan Annelerin İşe Dönüşü Araştırmasının diğer hükümetlere ve farklı şirketlere örnek teşkil edeceğini ifade eden Oktar, "İyi ki Annem Çalışıyor" kampanyasıyla ilgili bilgiler de paylaştı.

Oktar, Türkiye'de çocuk bakımı için yeterli koşulların sağlanması durumunda, çalışmayı bırakan kadınların yüzde 60'ının işe döneceğini söylediğine dikkati çekerek, "Biz de buna yönelik hükümetlere ve şirketlere çağrıda bulunuyoruz. Diyoruz ki, yeterli bakım koşullarını sağlayın, kreş kapasitesini arttırın. Özel şirketlerin içerisinde çocuk ve emzirme odaları yaygınlaşsın ve kreşler açılsın." dedi.

Buna yönelik Türkiye'de olumlu gelişmeler olduğunu kaydeden Oktar, Türkiye'de geçen hafta çıkan bir yasa sayesinde çocukları 0-6 yaş arasında olan çalışan annelerin aylık 300-500 TL arasında kreş desteği alacağını dile getirdi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Biz KAGİDER olarak 8 yıldır bunun peşindeydik. Dolayısıyla bu gibi çalışmalar farkındalık yaratıyor. Bugün Türkiye'de kreşler ortalama 700-1200 TL arasında. Dolayısıyla, neredeyse yarısından fazlasını hükümet karşılayacak. Ancak uygun kreşlerin sayısının artması gerekiyor ve bunların denetleniyor olması lazım. Hala kapasitenin çok altındayız. Hatta bugün çocuk nüfusuna baktığımızda, toplam kreş sayısını 25 kat artırmamız gerekiyor ki yeterli olsun."

"2015'ten beri 27 milyon insana ulaşıldı"

Danone Türkiye Entegrasyonu Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılında "Çalışan Anneler Araştırması" adlı projeye başladıklarını kaydetti.

Çuhadaroğlu, Danone'un sağlıklı nesiller için çalışan bir şirket olduğunu, ancak sadece gıda yoluyla değil, annenin mutlu olduğu ve ayakları üzerinde durduğu bir evde çok daha sağlıklı bir nesil yetişeceğini düşünerek projeye başlandığını belirtti.

Projenin ilk aşamasında 2015'te bin 700 kişilik ciddi bir kantitatif araştırma yapıldığı bilgisini veren Çuhadaroğlu, çalışmanın ardından Türkiye'de toplam istihdam içinde payı yüzde 28 olan kadınların yüzde 40'ının çocukları olduğu zaman işlerini bırakmak zorunda kaldığının öğrenildiğini ifade etti.

Çuhadaroğlu, projenin ikinci aşamasında, "İyi ki Annem Çalışıyor" kampanyasında ailelere bakıldığını ve babalar ile annelerin neler düşündüklerini anlamanın amaçlandığını dile getirdi.

KAGİDER iş birliği ile "Süt Odası Lüks Değil İhtiyaçtır" adlı farkındalık kampanyasını sayesinde yaklaşık 7 milyon kişiye ulaşıldığının altını çizen Çuhadaroğlu, "İyi ki Annem Çalışıyor" kampanyası dahil 2015'ten beri yapılan projeler kapsamında toplam 27 milyon insana ulaşıldığını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber