İFP'lere ilişkin hükümlerde içeren "Kamu Bankalarına ilişkin Kanun Tasarısı"nın metni

Haber Giriş : 30 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki Kanun Metni Memurlar.NET Forumundan alınmıştır. Kanun tasarısı BÇS tarafından Foruma aktarılmıştır.

Gerek 4603 sayılı Kanunda değişiklik yapılması gerekse yeni düzenlemeler getirmeyi amaçlayan Kamu Bankalarına ilişkin Kanun Tasarısı bugün itibariyle TBMM'ye sunulmuş olup, personele ilişkin hükümler aşağıda bilginize sunulmuştur. Bu konuya ilişkin detaylı açıklama Platform'un diğer üyeleriyle de görüşüldükten sonra yapılacaktır.
BÇS Yönetim Kurulu


Personele ilişkin hükümler

Madde 5- 15/11/2000 tarihli 4603 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanuna tabi bankalarda çalışanlar ile Pamukbank'tan Halkbank'a devrolunacak personelden; tabi oldukları sosyal güvenlik kuruluşlarına bakılmaksızın, emeklilik hakkını kazanmış olanlara, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde talep etmeleri halinde emekli ikramiyeleri veya İş Kanunu hükümlerine göre hesaplanacak kıdem tazminatları % 20 fazlasıyla ödenir. Bu süreyi üç ay daha uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu kapsamda emekli olan personel bu bankalar ile kamu kurum ve kuruluşlarında yeniden istihdam edilemez.

Bu Kanunun 3 üncü maddesi gereğince devir işleminin tamamlanması ile birlikte; Halkbank'ın, 15/11/2000 tarihli ve 4603 sayılı Kanun ile belirlenen, çağdaş bankacılığın ve uluslar arası rekabetin gereklerine göre çalışmasını ve özelleştirmeye hazırlanmasını sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılması amacı gözetilerek oluşturulacak plan çerçevesinde, hedeflenen şube sayısı ve norm kadro ile ekonomik, teknolojik ve organizasyon değişikliği sonucu doğabilecek benzeri nedenlerle personelin mevcut iş sözleşmelerini feshetmeye Halkbank Yönetim Kurulu yetkilidir.

Halkbank Yönetim Kurulu, bu yetkilerini 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine istinaden diğer organlarına devredebilir.

İkinci fıkra kapsamında yapılacak fesih işlemleri hakkında 4857 sayılı İş Kanununun 29 uncu maddesinde yer alan bildirimlere ilişkin hüküm uygulanmaz.

Madde 6- 24/12/2003 tarihli ve 5027 sayılı 2004 Mali Yılı Bütçe Kanununun 25 inci maddesinin (e) fıkrasında yer alan ? % 1'ine? ibaresi ? % 3'üne? olarak değiştirilmiştir.

Madde 7- A. 15/11/2000 tarihli ve 4603 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanunun;
a)1 inci maddesinin (5) numaralı fıkrasına ?bankalar hakkında uygulanmaz? ibaresinden önce gelmek üzere ?4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu ve 195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun? ibareleri eklenmiştir.

b)2 nci maddesinin (2) numaralı fıkrasında yer alan ?üç yıl? ibaresi ?beş yıl? olarak değiştirilmiştir.

c)2 nci maddesinin (3) numaralı fıkrasında yer alan ?ile ücret ve sair mali hakları? ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?4. Bu Kanun kapsamındaki bankaların yönetim, denetim ve tasfiye kurulu üyeleri dahil özel hukuk hükümlerine tabi tüm personelin mali ve sosyal hakları; personelin eğitim durumu, unvanı, hizmet yılı, yapılan görevin önemi, sorumluluğu, güçlüğü ve iş riski, ilgili bankanın kar/zarar durumu ve özel sektör bankalarında çalışan emsali personelin ücret seviyesi gibi kriterler dikkate alınarak, bankaların genel kurullarınca tespit olunur. Kapsama dahil personel için belirlenecek her türlü maaş, aylık, ücret, ek ücret, prim, zam, tazminat, ikramiye, fazla mesai, kar payı ve her ne ad altında olursa olsun yapılan diğer mali ödemeler ile sosyal hak kapsamında yapılan bütün ayni ve nakdi ödemelerin tümünün altı aylık net ortalaması toplamı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi en yüksek Devlet memuruna her ne ad altında olursa olsun fiilen yapılan mali ve sosyal hak niteliğindeki her türlü ödemeler dahil bulunacak toplamının 6 aylık net ortalamasının üç katını geçemez.?

d)3 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?5. Özel hukuk hükümlerine tabi olan bu bankalar kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili düzenlemelere tabi değildir. Bankalarda 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak çalışanlarla bankalar arasında çıkacak ihtilaflarda İş mahkemeleri görevlidir.?

e)Geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesine ?kanuni takibe intikal etmiş alacaklar? ibaresinden sonra gelmek üzere ?,memur maaşına ve TÜFE'ye endeksli yuva kredileri? ibaresi eklenmiştir.

f)Geçici 6 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname statüsüne tabi olmakla birlikte halen bankalarda çalışmakta olup başka kurumlara nakli sağlanamayan personel, bu Kanunun geçici 1 inci maddesinin (3) numaralı fıkrası uyarınca işlem tesis edilmek üzere Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilir.?

B. 4603 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

?Geçici Madde 8- Bu Kanuna tabi bankalar tarafından, gerek 4743 sayılı Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ve gerekse bankacılık usul ve mevzuatı çerçevesinde, kredi alacaklarının yeniden yapılandırılması veya itfa planına bağlanması halinde, ayrıca sorumlular hakkında tazminat davası açılabileceği gibi açılmış olan tazminat davalarına da devam edilir. Sorumlular hakkında açılmış veya açılacak davalarda bankalar lehine verilen ilamların icrasına ilişkin zamanaşımı süreleri, yeniden yapılandırılmanın veya itfa planının borçlular tarafından ihlal edildiği tarihte başlar.?


TASARIYA İLİŞKİN FORUM ZİYARETÇİLERİNİN GÖRÜŞLERİ

Kanun Tasarısıyla yapılamk istenen düzenlemeler kısaca özetlemek gerekirse;

1- Kamu Bankalarının özelleştirilmesi için verilen üç yıllık süre 25 Kasım 2003 Tarihinde sona ermişti. Bu sürenin 2 yıl daha, yani 25 Kasım 2005 tarihine kadar uzatılması,
2-Pamukbankın personelinin Halkbanka devri,
3-Halen çalışan personelden emekliliğini hak edenlerin (pamukbankın personeli de dahil) yüzde 20 fazla tazminat ödenerek emekli edilmeleri,
4-İFP ye ilişkin süre sınırlamasının kaldırılarak 25 Kasım 2005 tarihine kadar Yönetim Kurullarına yetki verilmesi,
5-Kamu Bankalarında yapılan işlemlere ilişkin açılacak davala İŞ MAHKEMELERİNİN bakması,
6-Halen çalışan personele (yönetim kurulları dahil) Başabakanlık Müsteşarı maaşının 3 katı (yaklaşık 12 Milyar) maaş ödenmesi,

gibi düzenlemeler getirilmek istenmektedir.

hakkim


Kanun tasarısında dikkati çeken maddeler:
1) İkinci fıkra kapsamında yapılacak fesih işlemleri hakkında 4857 sayılı İş Kanununun 29 uncu maddesinde yer alan bildirimlere ilişkin hüküm uygulanmaz.
Bu madde hükmü ?toplu işçi çıkarma? içermektedir. Bir kamu bankası olmadığını iddia eden kamu bankaları yönetimi, toplu olarak iş akdini fesh edebileceklerini ancak, bu fesihleri bölge müdürlüklerine ve Türkiye İş Kurumuna bildirmeyeceklerini deklere etmektedirler. Aynı yasanın 29 maddesi 18,19,20 ve 21 maddelerine gönderme yaparak işveren tarafından fesh edilen hizmet sözleşmelerinin gerekçeleride saklı tutulacaktır.
4857 Sayılı İş Kanunu'nun özüne aykırı olan bu madde ile anti demokratik ülkelerde dahi olmayan, ben yaptım oldu anlayışını ortaya koyan zihniyeti meclise sunmaktır. ILO sözleşme hükümlerine aykırılık ihtiva eden bu madde ile ziraat ve halk bankası personeline zenci muamelelesi yapılmak istenmektedir.
Eğer bir kamu bankası değilsen Neden? İş akdinin feshini bölge müdürlüklerine ve Türkiye işçi kurumuna bildirmiyorsun.

2) 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu ve 195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun? ibareleri eklenmiştir.
4046 Sayılı Özelleştirme Kanuna tabi diğer kurumlara hiç birine bu haklar verilmemiştir. Kamu bankalarının özelliği diğer özelleştirmeye tabi kurumlarından farklımıdır?

3) 2 nci maddesinin (2) numaralı fıkrasında yer alan ?üç yıl? ibaresi ?beş yıl? olarak değiştirilmiştir.
Yeniden yapılandırma 30.06.2002 tarihinde tamamlanmıştır. Neden yeniden yapılandırma 2 yıl daha uzatılmaktadır. Uzatılması gereken özelleştirmeye hazırlık safhası olması gerekir.

4) özel sektör bankalarında çalışan emsali personelin ücret seviyesi gibi kriterler dikkate alınarak, bankaların genel kurullarınca tespit olunur.
Özel sektörde maaş ortalamaları $6500, kamu bankalarında bu oran $12000, Personelin kriterlerini yok sayarak İstihdam fazlası olarak belirlediği ve ücretleri dondurulan eski bankacıların $5500'dır. Özel sektör ortalamasından yüksek olan maaşlar hala yüksetilmek mi isteniyor?

5) Özel hukuk hükümlerine tabi olan bu bankalar kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili düzenlemelere tabi değildir. Bankalarda 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak çalışanlarla bankalar arasında çıkacak ihtilaflarda İş mahkemeleri görevlidir.
4046 Sayılı Yasa'ya göre halen %50'si kamuya ait kurumlar kamu hüviyetini korumaktadır. Bu yasa hükümlerine göre itilafların çözüm yeri olduğuna ilişkin uyuşmazlık mahkeme kararları bulunmaktadır. Halen %100 sermayesi kamuya ait olan Kamu bankaları bu özel kanun diğer özelleştirmeye tabi olan kurumlar arasında bir ayrıcalık mı? Getiriliyor? Bu hüküm Anayasa ve Uyuşmazlık mahkeme kararlarına aykırıdır.

6) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname statüsüne tabi olmakla birlikte halen bankalarda çalışmakta olup başka kurumlara nakli sağlanamayan personel, bu Kanunun geçici 1 inci maddesinin (3) numaralı fıkrası uyarınca işlem tesis edilmek üzere Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilir.?
31.12.2002 tarihinden sonra Kamu bankalarında 399 K.H.K.'ye tabi personel olmadığı şeklinde mahkemelere savunmalar verilmiştir. Mahkeme kararları ile bankalarındaki eski görevlerine dönen personel 399 k.h.k'ye tabi olarak görev yapmaktadır. Hukukun üstünlüğü ile kabul edilen mahkeme kararlarını etkisiz bırakma amaçlanmıştır. Anayasanın 138 ve IYUK'un 28 maddeleri açıkça ihlal edilmekte olup, IFP personeli elde ettikleri hukuksal hakları gasp edilmektedir.

Bizlere destek veren Platforma ve hepimize büyük görev düşmektedir.
Yukarıda açıkalanan ve ilave edilecek konuları duyarlı AKP milletvekillerine, CHP milletvekillerine ve Cumhurbaşkanımıza iletmemiz gerektiği kanısındayım.

Hukuk devleti


arkadaşlar yasa tasarısındaki yanlış ve doğruları ortaya koyalım önce
1-kamu bankalarından ziraat bankasının yeniden yapılandırılması esasen şeklen ve resmen bitmiştir.
ama halk bankası ile pamukbank ın birleşmesinden dolayı halk bankasının gerçekden yeniden yapılandırılması gerekecekdir.zira birleşme sonrası hem fiziki olarak fazladan genel müdürlük birim ve şube sayısı doğmaktadır.
ayrıca norm kadronun üstünde personel oluşmaktadır.eğer yasa yapıcı iyi niyetli ise gerek halk bankasında gerekse pamukbankda özel hukuk hükümlerine tabi personelin iş akidlerini fesh ederek işsiz bırakacığına emekliliği özendirmiş emekliliği gelmeyen ve emekli olmayanlara da başka kamu ve kurumlarda çalışma hakkı tanınmıştır.
yanlış nerede derseniz yalnız halkbankası için belki 6 aylık yeniden yapılandırma süresi istenecekken her iki banka içinde ileride bu yeniden yapılandırma mı özelleştirme hazırlık süresi mi tartışması yaratacak şekilde 2 yıl uzatılmıştır.
2-esasında her 2 kamu bankasının yönetimi yasaya gerek duymadan verim almadığı veya alamadığı personelin iş akdini fesh etme yetkisine sahiptir.Ama hukuki ve cezai sorumluluk almamak ve sorumluluğu meclise yani yasa yapıcalara atmak istemektedir.yapacakalrı hukuksuz personel işlemlerinden dolayı da hukuki zırhlarını almaktadırlar.
yalnız herhangi bir kritere veya ölçüte dayandırılmadan yapılacak sözleşme feshi haline bankanın ileride ödemek zorunda kalacağı ıhbar ve kıdem tazminatının dışındaki tazminatlardan kurtulmak için evrensel hukuğa,anayasadaki iş güvenliği maddelerine ve İLO sözleşmelerine aykırı banka yönetimine hak vermektedir.
bu maddede iş yasası hükümlerinde muafiyet tutulmalarının bir isteğide iş akitleri feshedilecek kişilerin (ancak ihtiyaç fazlası için işveren fesh edebilir)yeniden işe alımda öncelik haklarıdır.
kamu banka yönetimi bir taşda 2 kuş vurmak istemektedir.yani hem tazminat ödemekden kurtulmakda hemde istediği kişileri hiçbir sınava veya kritere tabi tutmadan bankaya almak istediğidir.
3-banka 4046 sayılı özelleştirme kapsamındaki diğer özel hukuk hükümlerine tabi işçi ve memur çalıştıranlar kuruluşlardan daha özerk bir yasa istemektedir.yani tüpraş,petkimdeki kapsam dışı kamu personelinden daha ayrıcalık istemektedir.yani yüzde yüz hazinenin sahip olduğu ve banka başında Türkiye ve Cumhuriyet yazmasına rağmen kendini kamu bankası cumhuriyeti ilan etmek istemektedir!!!!!!!!!!yani kamu ile ilgili hiçbir yasa bana uygulanmasın demektedir.yakında benimle ilgili meclis denetimi de olamaz ve milletvekilleri de benim ile ilgili yazılı ya da sözlü soru önergesi veremez diye bir madde istersede şaşırmayın.yani devletin dolaysıyla halkın 35 milyar dolarını ben istediğim gibi yönetir ve ben kimseye hesap vermem demek istiyor.
yakında da ;TMSF böyle bir yasa tasarısı hazırlarsa şaşırmayın..
işte hükümetin tüpraşı ve petkimi özelleştiremeyince ballı bankaları böyle yasalarla özelleştiriyorlar!!!!!
4-kamu bankası hukukcuları ve murakıp kökenliler el ele verdiler bu yasa için siyasileri ikna ettiler.
ben bu banka yöneticilerini bir kere daha uyarıyorum.yine kamu bankası hukukcuları size kazık atıyor.
sanmasınki danıştaydaki hukukcular kadar iş mahkemelerinde ve yargıtayda da anayasaya ve hukuğa saygılı hukukcular yok.
ziraat yönetimine ufak bir uyarı buradan bir yargıtay kararı yayınlandı sözleşme feshi ile ilgili. onu tarafsız banka dışından ve aile dostları bir hukukcuya okutsunlar o zaman banka hukukcularının kendilerine nasıl bir kazık atacaklarını anlarlar
ama kamu bankası hukukcularını seviyorum istemedende olsa hem yönetimi hem siyasileri kandırıp günü kurtarıyorlar ama sonunda hep gülen biz olacağız..
ee elbet bir gün birileri de çıkıp bu kaybedilen davaların avukat vekalet ücreti ve tazminat tutarlarını banka hukukcularına zimmetler.
bekleyelim görelim hukukcu bir cumhurbaşkanımız var, anayasa mahkememiz var ve bu ülkeyi kamu bankaları yöneticilerinde daha çok seven yargıçlarımız var....

donus

Tasarıya ilişkin tartışamalara katkıda bulunmak için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber