Babacan: Yükseköğrenimde dünyadan koptuk

Haber Giriş : 11 Haziran 2007 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin eğitim konusunda çok kısır tartışmalar sonucunda fazla ilerleme sağlayamadığını belirterek, ?Hele hele yüksek öğrenim konusunda maalesef dünyadan koptuk çok gerilerde kaldık. Önümüzdeki dönemde tüm bu konulara, köklü ve korkusuz bir şekilde Türkiye'nin el atması gerekiyor? dedi.

Yatırım Danışma Konseyi dördüncü toplantısı sonrasında düzenlenen basın toplantısında Devlet Bakanı Ali Babacan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Babacan, bir gazetecinin ?İşgücü üzerine bir madde var bildiride. İşgücü arzında sorunu nasıl aşacaksınız. İleride meslek liselerinin yapılaşmasının siyasal sonuçlarıyla beraber aşılması nasıl gerçekleşecek?? sorusu üzerine, eğitim konusu gerçekten Türkiye'nin orta ve uzun vadede geleceğini belirleyecek en önemli konu olduğunu söyledi. Genç nüfusa güvendiklerini belirten Babacan, şöyle konuştu:

?Nüfusumuzun genç olmasıyla da övünüyoruz ancak genç nüfusumuzun çok iyi eğitim almış, modern dünyanın gerektirdiği, özellikle ekonomimizin değişen yapısının gerektirdiği bir şekilde eğitilmesi, donanım kazanması son derece önemli. Türkiye'nin uzun vadeli kalkınması ancak fert fert yüksek katma değer üretmekten geçiyor. Türkiye'de aradığı vasıfta çalışacak eleman bulamayan binlerce firma söz konusu. İşsizlerimizin sahip olduğu özelliklerle kuruluşların firmaların aradıkları nitelikler arasında çok ciddi uyumsuzluklar söz konusu. Bunun da temelinde bizim eğitimle ilgili sorunlarımız yatıyor. Sadece bu mesleki eğitim değil aynı zamanda üniversite sistemimizle ilgili sorunlar yatıyor. Konu Türkiye'de yıllarca bir tartışma konusu olarak sürdü geldi. Maalesef çok kısır tartışmaların, kısır çatışmaların sonucunda da Türkiye bu konularda fazla ilerlemeler sağlayamadı.

Hele hele yüksek öğrenim konusunda maalesef dünyadan koptuk. Çok çok gerilerde

kaldık. İnşallah önümüzdeki dönemde tüm bu konulara çok köklü şekilde korkusuz

bir şekilde Türkiye'nin el atması gerekiyor. Eğer bu kronik sorunların hızla

çözülmesi gerekiyor. Aksi halde kısır çatışma sahası olarak kalırsa konular

nesillerimize yazık etmiş oluruz. Türkiye'nin hiç bir zaman o potansiyel büyümesini, hayalimizde arzu etmiş gelişmişlik seviyesine ulaşmasını sağlayamayız. Bu konulara hep birlikte ağırlık vermek zorundayız. İdeolojik siyasi yaklaşımlardan uzak sadece ve sadece daha iyi yetişmiş nesilleri nasıl Türkiye'de görürüz, bunun için hep beraber toplum olarak

çaba göstermemiz gerekiyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber